Du behöver:
Pajdeg
- 1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
- 1 dl havregryn (40 g)
- 1⁄2 dl olivolja
- 1⁄2 tsk salt
- olivolja till formen
Fyllning
- 400 g små blandade röd-, gul- och polkabetor
- 1 msk olivolja
- 1 rödlök, skalad och klyftad
- 50 g grönkålsblad, skurna
- 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
- 3 ägg
- 1 msk flytande honung
- 2 dl riven lagrad ost (t ex cheddar)
- 2 tsk finhackad färsk rosmarin
- 1 tsk salt
- 1⁄2 tsk malen svartpeppar
- 100 g fetaost
Läs också: Bästa pizzarecepten: vegetarisk eller salami- och taleggiopizza
Gör så här:
Pajdeg
- Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.
- Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.
- Tillsätt kikärter, olja och salt. Mixa till en slät deg.
- Tryck ut degen i en smord form, cirka 24 cm i diameter. Se till att bottnen inte blir alltför tunn. Forma aluminiumfolie till ett band och fodra pajkanten på insidan så att degkanten hålls uppe.
- Kyl formen i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna något innan pajskalet fylls och gräddas.
Fyllning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg betorna på en plåt. Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka (de kan bakas samtidigt med pajskalet). Låt svalna något och skala dem. Dela betorna på mitten.
- Höj värmen till 225 grader.
- Lägg hälften av betorna, löken och grönkålen i pajskalet.
- Vispa ihop yoghurt, ägg, honung, ost, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Häll smeten i pajskalet.
- Lägg på resten av betorna, lök och stick ner några grönkålsblad. Smula över fetaosten.
- Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Receptet kommer från Baka med bönor av Lina Wallentinsson (Bonnier Fakta)
Vill du läsa fler artiklar som den här?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!