En höstpaj med betor och fetaost kan värma upp vilken kall höstdag som helst.
En höstpaj med betor och fetaost kan värma upp vilken kall höstdag som helst. Foto: Lennart Weibull

Härlig höstpaj

Recept och dryck

Nu är årets kyligare månader här – värm dig med Lina Wallentinsons smarriga rödbetspaj på kikärter med fetaost och rosmarin!

Du behöver:  

Pajdeg

  • 1 förp kokta kikärter (380 g, avrunnen vikt ca 230 g)
  • 1 dl havregryn (40 g) 
  • 1⁄2 dl olivolja
  • 1⁄2 tsk salt
  • olivolja till formen

Fyllning

  • 400 g små blandade röd-, gul- och polkabetor
  • 1 msk olivolja
  • 1 rödlök, skalad och klyftad
  • 50 g grönkålsblad, skurna
  • 3 dl turkisk yoghurt (10 %)
  • 3 ägg
  • 1 msk flytande honung
  • 2 dl riven lagrad ost (t ex cheddar) 
  • 2 tsk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 1⁄2 tsk malen svartpeppar
  • 100 g fetaost

 

Annons

Läs också: Bästa pizzarecepten: vegetarisk eller salami- och taleggiopizza

 

Gör så här:

Pajdeg

  1. Häll av, skölj och låt kikärterna rinna av väl.
  2. Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint mjöl.
  3. Tillsätt kikärter, olja och salt. Mixa till en slät deg.
  4. Tryck ut degen i en smord form, cirka 24 cm i diameter. Se till att bottnen inte blir alltför tunn. Forma aluminiumfolie till ett band och fodra pajkanten på insidan så att degkanten hålls uppe.
  5. Kyl formen i cirka 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna något innan pajskalet fylls och gräddas.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg betorna på en plåt. Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka (de kan bakas samtidigt med pajskalet). Låt svalna något och skala dem. Dela betorna på mitten.
  3. Höj värmen till 225 grader.
  4. Lägg hälften av betorna, löken och grönkålen i pajskalet.
  5. Vispa ihop yoghurt, ägg, honung, ost, rosmarin, salt och peppar i en bunke. Häll smeten i pajskalet.
  6. Lägg på resten av betorna, lök och stick ner några grönkålsblad. Smula över fetaosten.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills pajen fått fin färg.

 

Receptet kommer från Baka med bönor av Lina Wallentinsson (Bonnier Fakta)

 

06 oktober 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Recept och dryck Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...