Foto: Stefan Edetoft

Smarrig halloumikebab med vitlökssås

Recept och dryck

Kryddig halloumi, kripspiga grönsaker och vitlökssås som serveras i tortillabröd. Så gott! Här är ett enkelt recept ur boken Vego på 15 minuter. 

Kryddig halloumikebab med vitlökssås

När min dotter Nora kom hem från en resa till Berlin var hon lyrisk och kunde inte sluta prata om en vegetarisk kebab med halloumi och vitlökssås. Jag bestämde mig för att göra ett försök och kom riktigt nära originalet. Principen är enkel: Stek osten frasig! Köp gärna svensk stekost som påminner om halloumi och finns i flera olika lokalproducerade märken. Servera osten i mjuka tortillabröd med krispiga grönsaker och ös på med sås. Avnjut direkt.

4 portioner 

Annons

Du behöver:

  • 2 pkt halloumi, 400 g
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 tsk sumac eller paprikapulver

Gröna tillbehör

  • 1 romansallad
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • ½ dl färsk koriander
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ gurka
  • 1 citron, pressad saft
  • flingsalt och svartpeppar

Vitlökssås

  • 2 dl tjock yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • flingsalt och svartpeppar
  • 4 libabröd eller pitabröd
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta

Gör så här:  

1. Skär halloumin i skivor eller mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek halloumin tills den fått fin färg på bägge sidor. Krydda med sumac eller paprikapulver. Sätt åt sidan.

2. Plocka och skölj salladen och skär i mindre bitar. Finhacka persilja och koriander. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i halvor eller kvartar och skär gurkan i mindre bitar. Lägg ner hackad persilja, koriander, gurka, tomater och skivad lök i en skål. Blanda med pressad citronsaft. Krydda med lite salt och peppar.

3. Blanda yoghurt med finhackad vitlök, majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera halloumin med alla goda grönsaker i libabröd eller pitabröd, tillsammans med vitlöksyoghurt och oliver.

 

Vego på 15 minuter – lättlagat för hela familjen, Semic förlag 

 

Läs också: Friterad fisk med hemmagjord remouldsås 

17 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...