Smarrig halloumikebab med vitlökssås

Kryddig halloumi, kripspiga grönsaker och vitlökssås som serveras i tortillabröd. Så gott! Här är ett enkelt recept ur boken Vego på 15 minuter. 


Kryddig halloumikebab med vitlökssås

När min dotter Nora kom hem från en resa till Berlin var hon lyrisk och kunde inte sluta prata om en vegetarisk kebab med halloumi och vitlökssås. Jag bestämde mig för att göra ett försök och kom riktigt nära originalet. Principen är enkel: Stek osten frasig! Köp gärna svensk stekost som påminner om halloumi och finns i flera olika lokalproducerade märken. Servera osten i mjuka tortillabröd med krispiga grönsaker och ös på med sås. Avnjut direkt.

4 portioner 

Du behöver:

  • 2 pkt halloumi, 400 g
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 tsk sumac eller paprikapulver

Gröna tillbehör

  • 1 romansallad
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • ½ dl färsk koriander
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ gurka
  • 1 citron, pressad saft
  • flingsalt och svartpeppar

Vitlökssås

  • 2 dl tjock yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • flingsalt och svartpeppar
  • 4 libabröd eller pitabröd
  • 1 dl oliver, gröna eller svarta

Gör så här:  

1. Skär halloumin i skivor eller mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek halloumin tills den fått fin färg på bägge sidor. Krydda med sumac eller paprikapulver. Sätt åt sidan.

2. Plocka och skölj salladen och skär i mindre bitar. Finhacka persilja och koriander. Skala och skiva löken. Skär tomaterna i halvor eller kvartar och skär gurkan i mindre bitar. Lägg ner hackad persilja, koriander, gurka, tomater och skivad lök i en skål. Blanda med pressad citronsaft. Krydda med lite salt och peppar.

3. Blanda yoghurt med finhackad vitlök, majonnäs, dijonsenap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera halloumin med alla goda grönsaker i libabröd eller pitabröd, tillsammans med vitlöksyoghurt och oliver.

 

Vego på 15 minuter – lättlagat för hela familjen, Semic förlag 

 

Läs också: Friterad fisk med hemmagjord remouladsås 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar