Foto: Angelica Zander

Grön tårta med röda bär

Recept och dryck

Bjud på en både god och nyttig midsommartårta i år. Den här rawfood-drömmen med rabarber och jordgubbar kommer att göra succé bland gästerna! 

Du behöver (ca 16 bitar):

Botten:

  • 2 dl torra dadlar, urkärnade
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Fyllning:

  • 8 dl cashewnötter, blötlagda i 4–5 timmar
  • 1 dl kokosolja
  • 3 dl finhackad rabarber
  • 1 dl tinade jordgubbar
  • 1 1/2 dl agavesirap
  • 1 nypa vaniljpulver
  • ev 1/2 dl vatten

Topping:

  • 1 dl kokosolja
  • 2 dl tinade jordgubbar
  • 1 dl agavesirap
  • 2 dl finhackade rabarber
  • ev 1 dl grovhackade hasselnötter

Till garnering:

  • färska jordgubbar
  • smultron 
  • ätbara blommor 

Gör så här

Annons

1 Börja med att klä bottenskivan av en springform med plastfolie och sätt sedan fast den uppochned. Detta för att underlätta när kakan ska serveras samt att botten blir snyggare.

2 Botten: Mixa dadlar, nötter, karde- mumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg. Tryck ut i botten på formen och ställ i frysen.

3 Fyllning: Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt even- tuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkake- smet – inte rinnig men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.

4 Topping: Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nötterna. Låt stå i frys i minst 8 timmar. Låt tårtan tina i 20–30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och blommor. 

 

Smarrigt!

Receptet kommer från Rå matglädje (Norstedts), ca 210 kr. 

16 juni 2018
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...