Foto: Helén Pe

Godaste nutella-kakan

Recept och dryck

Ska du bara baka en kaka – baka den här! Kladdkaka med nutellamaräng väcker barnasinnet på bästa sätt. 

Tid: 50 minuter  
Ugn: 175° + 200°

Du behöver: 

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 1⁄2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Nutellamaräng

  • 4 äggvitor
  • 1 1⁄4 dl strösocker
  • 100 g Nutella

Serveringsförslag

  • färska bär
  • lättvispad grädde

 

Annons

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175° och smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

2. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta av från värmen och ställ åt sidan så länge.

3. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner kakao, mjöl och salt.

4. Häll i smörblandningen och rör ihop till en klumpfri smet.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200°. Låt kladdkakan svalna en aning medan du gör Nutellamarängen.

6. Vispa äggvitorna till en fast maräng i en hushållsassistent eller med elvisp i en bunke.Tillsätt socker lite i taget och vispa på hög hastighet tills marängen blivit blank och styv.

7. Smält Nutellan i 20 sekunder i mikron och ringla sedan ner den i marängsmeten. Rör om slarvigt så att det bildas ett ”swirl”. Bred ut marängen på kladdkakan och grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna.Servera gärna med färska bär och lättvispad grädde.

 

Missa inte: 7 chokladrecept som är helt oemotståndliga!

 

Pssst! Vid allergi går det jättebra att byta ut Nutellan mot mörk choklad eller annan chokladkräm.

 

Recept kommer ur boken Kladdkaka deluxe (Bonnier fakta).

24 juni 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...