Med smak av sommaren – glass och jordgubbstårta
Med smak av sommaren – glass och jordgubbstårta Foto: Ulrika Pousette

Underbar glasstårta med smak av sommaren

Recept och dryck

Festa till det med bästa sommarkombon ‒ glass och jordgubbstårta i ett! 

Du behöver (10–12 bitar):  

 

Annons

BOTTNAR

 

  • 225 g smör, smält och avsvalnat
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 3 dl filmjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Finrivet skal från 1 citron

 

 

FYLLNING

 

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 500 g färska jordgubbar
  • ½ dl jordgubbssylt

 

 

Gör så här: 

  1. Börja med fyllningen. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk, citronskal och vaniljsocker. Vispa ihop till en jämn smet med elvispen.
  2. Ansa och skär hälften av jordgubbarna i mindre bitar. Vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott. Spara resten till dekoration. Klicka ner jordgubbssylten i smeten och dra några varv med en matsked.
  3. Häll smeten i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Fodra två springformar, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ägg, filmjölk, vaniljsocker och salt och vispa lite till. Vänd ner mjöl, bakpulver och citronskal med en slickepott till en jämn smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna en i taget i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt bottnarna svalna helt och tag sedan ut dem ur formarna.
  6. Fodra en av formarna med bakplåtspapper. Lägg i en av bottnarna och bred ut hälften av glassen jämnt ovanpå. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av glassen. Täck formen med plastfolie och låt glasstårtan stå i frysen i minst 6 timmar.
  7. Dekorera med de sparade jordgubbarna och servera.



Glutenfri: 

Byt ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.

Vegan: 

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin, äggen mot 1 dl kikärtsspad, filmjölk mot växtbaserad yoghurt, grädden mot växtbaserad dito och kondenserad mjölk mot sötad kondenserad kokosmjölk.

 

Recept ur boken Godare glass av Camilla Hamid (Bonnier Fakta). Foto: Bonnier Fakta

03 juni 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa. 

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Recept: Picklad chili

Recept och dryck Picklad chili är både gott som det är eller som tillbehör till kött och vegetariska grytor. Här är ett enkelt recept från boken Chili – 222 sorter att...

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...