Friterad fetaost med ringlad honung

Friterad fetaost är en klassisk mezerätt från Medelhavet. Perfekt som förrätt, på buffén och som middag med goda tillbehör.

Det här receptet av matbloggaren Diana Dontsova är ett superbra tips om du får oväntat besök och har fetaost i kylen. En perfekt mezerätt att bjuda på tillsammans med en bit bröd.

Du behöver (4 portioner):

300 g fetaost eller vitost
1­ stort ägg
¾ dl vetemjöl
½ dl ströbröd
½ dl pankoströbröd
rapsolja att fritera i

Till servering: 
honung
bröd

tomater
oliver
färsk timjan

Gör så här:

1. Dela fetaosten i tre delar. Knäck ägget i en skål och vispa upp med en gaffel. 

2. Häll mjölet på ett fat. Blanda ströbröd och pankoströbröd på ett annat fat. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. 

3. Vänd fetaosten först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek båda sidor på medelvärme i några minuter tills osten är gyllenbrun och ser friterad ut runt om. Lägg försiktigt över osten på ett fat med hushållspapper.

4. Servera med honung vid sidan av och bröd till, eller toppa med tomater, oliver och timjan.

Receptet är hämtat ur boken ”Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet” av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar