Friterad fetaost – en snabblagad favorit!
Friterad fetaost – en snabblagad favorit! Foto: Diana Dontsova

Friterad fetaost med ringlad honung

Recept och dryck

Friterad fetaost är en klassisk mezerätt från Medelhavet. Perfekt som förrätt, på buffén och som middag med goda tillbehör.

Av: , 11 oktober 2021

Det här receptet av matbloggaren Diana Dontsova är ett superbra tips om du får oväntat besök och har fetaost i kylen. En perfekt mezerätt att bjuda på tillsammans med en bit bröd. 

Du behöver (4 portioner):

300 g fetaost eller vitost
1­ stort ägg
¾ dl vetemjöl
½ dl ströbröd
½ dl pankoströbröd
rapsolja att fritera i

Till servering: 
honung
bröd
tomater
oliver
färsk timjan

Annons

Gör så här:

1. Dela fetaosten i tre delar. Knäck ägget i en skål och vispa upp med en gaffel. 

2. Häll mjölet på ett fat. Blanda ströbröd och pankoströbröd på ett annat fat. Hetta upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. 

3. Vänd fetaosten först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek båda sidor på medelvärme i några minuter tills osten är gyllenbrun och ser friterad ut runt om. Lägg försiktigt över osten på ett fat med hushållspapper.

4. Servera med honung vid sidan av och bröd till, eller toppa med tomater, oliver och timjan.

 

Receptet är hämtat ur boken "Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet" av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Läs också: Cevapcici – lättlagade biffar från Balkan

11 oktober 2021
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...