Bjud på en klassisk fransk fiskgryta med färsk fisk, musslor och räkor.
Bjud på en klassisk fransk fiskgryta med färsk fisk, musslor och räkor. Foto: Istock

Fiskgryta med saffran, torsk och lax

Recept och dryck

Bouillabaisse är en klassisk fransk fiskgryta med färsk fisk, musslor och räkor.
Här är ett grundrecept att utgå ifrån som passar till en festlig middag!

Du behöver (4 portioner):

  • 1 gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1/2 purjolök
  • 400 g potatis
  • 300 g morötter
  • 1/2  fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 g saffran
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl alkoholfritt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond buljong
  • 300 g färsk laxfilé
  • 300 g färsk torskfilé
  • 240 g handskalade räkor
  • 500 g blåmusslor
  • 1/2 msk färsk timjan
  • 1/2 citron
  • 4 krm salt, finkornigt
  • 2 krm svartpeppar

 

Annons

Gör så här: 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
  2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning. 
  4. Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
  5. Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.
  6. Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna. 
  7. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  8. Repa av timjanblad så att du får ca 1/2 msk.
  9. Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. 
  10. Lägg upp fisksoppan i skålar och servera gärna med baguette och en klick aioli.

Receptet är hämtat från Mathem.se

 

Fiskmarknad

Bouillabaisse lagades från början på olika fiskar som blivit över av dagens fångst.
Foto: Istock

 

Fakta om bouillabaisse – fiskarnas fiskgryta

  • Bouillabaisse är en fiskgryta med ursprung i franska kuststaden Marseille. Där  brukade den tillagas av fattiga fiskare, med fiskarna som de inte lyckats sälja under dagen, det vill säga “man tager vad man haver”.
  • Denna fiskgryta brukade de äta med en kryddig majonnäs och franskt bröd som doppades i grytan. 
  • Namnet ”bouillabaisse” kommer från ordet bouillir (fiskben) som användes till att koka buljong till soppan, och abaisser (att sänka) som man gjorde med värmen efter att man lagt i fisken. 
  • När populariteten ökade för bouillabaissen och den började serveras på finkrogarna tillsattes också en expertgrupp av fiskare, krögare och matskribenter för att bestämma vilka ingredienser som bör ingå i en äkta bouillabaisse. Minst fyra sorters färsk fisk och skaldjur skall ingå, samt potatis, olivolja, vitlök, saffran, fänkål, persilja, tomater, peppar och salt.
  • Till fiskgrytan serveras vanligtvis skivor av baguette rostade i olivolja och vitlök, och rouille – aioli smaksatt med saffran och färsk chili.

Källa: Matklubben.se, Mathem.se

Läs också: Höstens godaste äppelpaj

 

08 oktober 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Recept och dryck Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...