Fiskgryta med saffran, torsk och lax

Bouillabaisse är en klassisk fransk fiskgryta med färsk fisk, musslor och räkor.
Här är ett grundrecept att utgå ifrån som passar till en festlig middag!


Du behöver (4 portioner):

  • 1 gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1/2 purjolök
  • 400 g potatis
  • 300 g morötter
  • 1/2  fänkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 g saffran
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl alkoholfritt vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond buljong
  • 300 g färsk laxfilé
  • 300 g färsk torskfilé
  • 240 g handskalade räkor
  • 500 g blåmusslor
  • 1/2 msk färsk timjan
  • 1/2 citron
  • 4 krm salt, finkornigt
  • 2 krm svartpeppar

 

Gör så här: 

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.
  2. Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning. 
  4. Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.
  5. Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.
  6. Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna. 
  7. Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.
  8. Repa av timjanblad så att du får ca 1/2 msk.
  9. Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar. 
  10. Lägg upp fisksoppan i skålar och servera gärna med baguette och en klick aioli.

Receptet är hämtat från Mathem.se

 

Fiskmarknad

Bouillabaisse lagades från början på olika fiskar som blivit över av dagens fångst.
Foto: Istock

 

Fakta om bouillabaisse – fiskarnas fiskgryta

  • Bouillabaisse är en fiskgryta med ursprung i franska kuststaden Marseille. Där  brukade den tillagas av fattiga fiskare, med fiskarna som de inte lyckats sälja under dagen, det vill säga “man tager vad man haver”.
  • Denna fiskgryta brukade de äta med en kryddig majonnäs och franskt bröd som doppades i grytan. 
  • Namnet ”bouillabaisse” kommer från ordet bouillir (fiskben) som användes till att koka buljong till soppan, och abaisser (att sänka) som man gjorde med värmen efter att man lagt i fisken. 
  • När populariteten ökade för bouillabaissen och den började serveras på finkrogarna tillsattes också en expertgrupp av fiskare, krögare och matskribenter för att bestämma vilka ingredienser som bör ingå i en äkta bouillabaisse. Minst fyra sorters färsk fisk och skaldjur skall ingå, samt potatis, olivolja, vitlök, saffran, fänkål, persilja, tomater, peppar och salt.
  • Till fiskgrytan serveras vanligtvis skivor av baguette rostade i olivolja och vitlök, och rouille – aioli smaksatt med saffran och färsk chili.

Källa: Matklubben.se, Mathem.se

Läs också: Höstens godaste äppelpaj

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar