Foto: Bianca Brandon-Cox

Recept: Fish and chips

Recept och dryck

Finns det något godare än friterad fisk och hemmagjord remouladsås? Här är ett superenkelt recept ur boken Friterat: konsten att fritera allt!

Fish and chips

Du behöver:

Friterad fisk

Annons
  • 4 torskfiléer à 150–200 g
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl panko-olja att fritera i
  • 1 lime
  • flingsalt

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl matolja
  • salt och peppar

Remouladsås

  • 1 sats majonnäs 
  • 1 krm currypulver
  • ½ rivet äpple
  • 3 msk hackade blandade pickles
  • 2 msk hackad kapris
  • salt
  • limesaft

Mynta-ärtcrème

  • 500 g frysta gröna ärtor
  • 100 g smör
  • 2–3 kvistar grön mynta
  • ½ tsk salt

Till servering

  • pommes frites

 

Missa inte godaste efterrätten: friterade äppelringar med glass

 

Gör så här:

Friterad fisk: Blanda mjöl, salt och peppar i en tallrik, vispa upp ägget i annan tallrik och häll panko i en tredje. Dela filéerna på längden och vänd dem i mjölblandningen, sedan i äggvispet och slutligen i panko. Värm oljan till ca 170 grader i fritös eller en kastrull. Om du friterar i kastrull, välj en hög och rymlig och ha alltid ett lock till hands. Fritera 2–3 fiskar åt gången tills de är gyllene, ca 3 minuter. Lägg dem på hushållspapper eller galler och låt rinna av ordentligt.

Remouladsås: Blanda curry och äpple. Rör ner majonnäsen tillsammans med pickles och kapris. Blanda och smaka av med salt och limesaft.

Mynta-ärtcrème: Smält smöret. Hetta upp ärtorna i det varma smöret och lägg i myntabladen. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt. Servera med pommes frites.

Friterat: Konsten att fritera allt (Norstedts förlag).

 

27 mars 2019
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...