Sött och salt i en underbar kombo!
Sött och salt i en underbar kombo! Foto: Agnes Gällhagen

Chokladmousse med saltad mandelgrädde

Recept och dryck

Mörk choklad och havssalt – en underbar kombo! I det här receptet från Agnes Gällhagens bok Comfort food lyfter chokladmoussen till nya nivåer med salt mandelgrädde. Låt färska eller frysta bär bli pricken över i.

4 portioner
10 minuter aktiv tid + tid att stelna

Det här behöver du:

Chokladmousse:

  • Annons

    100 g mörk choklad, 70% kakaohalt

  • 200 ml kokosgrädde

  • 1 liten mogen avokado

  • 2 msk kakao

  • 3 msk lönnsirap

  • 1 krm vaniljpulver

  • 1 krm salt

Mandelgrädde:

  • 2 1/2 dl kokosgrädde

  • 3 msk mandelsmör

  • 1 1/2 msk lönnsirap

  • 1 krm himalayasalt, fint

  • 1/2 krm vaniljpulver

Till servering:

  • Färska eller frysta bär, t.ex. hallon, björnbär eller jordgubbar

 

Läs också: Recept på chokladmousse med Baileys

 

Så här gör du:

Chokladmousse:

  1. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten, koka upp och placera en värmetålig skål ovanpå.

  2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i skålen. Rör om några gånger tills chokladen smält.

  3. Lägg alla ingredienser, inklusive den smälta chokladen, i en matberedare. Mixa slätt. Smaka av och justera sötma och sälta efter tycke.

  4. Häll moussen i en skål och låt stå kallt i kylskåp i 3 timmar eller i frysen 30–45 minuter för att snabba på processen.

Mandelgrädde:

Vispa ihop kokosgrädde, mandelsmör, lönnsirap, salt och vanilj tills det blandats helt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lönnsirap och/eller salt.

Servera moussen med en klick mandelgrädde och bär.

 

Tips!

Chokladmoussen funkar även utmärkt som ganache till chokladtårta.



Receptet kommer från boken Comfort food – från matnojor till ren njutning (Norstedts) av Agnes Gällhagen.

08 oktober 2020
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Ljuvligt god rulltårta med saffran och lemoncurd

Recept och dryck Bjud på en läskande rulltårta till adventsfikat! Recept av Cecilia Vikbladh ur boken Sju sorters julkakor (Norstedts).

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...