Var thaismart – ha alltid dumplingdeg i frysen, lätt att fylla med lite vad man vill. Toves favorit är kyckling och aromatiska thaiörter. Variera mellan att ånga och steka dem.
Var thaismart – ha alltid dumplingdeg i frysen, lätt att fylla med lite vad man vill. Toves favorit är kyckling och aromatiska thaiörter. Variera mellan att ånga och steka dem. Foto: Lennart Weibull

Recept: Chicken thai dumplings

Recept och dryck

Restauranger med genuin thaimat trendar i New York, San Francisco och London. Vi vill så klart hänga på, här ett recept från kocken Tove Nilssons bok Thai hemma.

Chicken thai dumplings

20 st

Du behöver:

  • 1/2 pkt frysta gyozadeg­plattor (à 300 g)
  • 300 g kycklinglårfilé, bitar
  • 2 citrongräs, bankade och strimlade
  • 4 kaffirlimeblad
  • 2 msk finhackad ingefära
  • 1 tsk hela korianderfrön
  • 2 msk fisksås
  • 6 små thaivitlöksklyftor alt 2 vanliga vitlöksklyftor
  • 1 dl plockad sweet basil, finhackad
  • 2–4 msk neutral rapsolja
  • 3/4 dl vatten
Annons

 

Gör så här:

  • Tina degplattorna i kylen över natten eller 3 timmar i rumstemperatur.
  • Mixa citrongräs, kaffir­limeblad, ingefära, korianderfrön, fisksås och vitlök till en kryddpasta. Lägg i en bunke.
  • Mixa kycklingen till en färs. Blanda med kryddpasta och sweet basil.
  • Ta cirka 1 msk färs och lägg mitt på en degplatta. Doppa ett finger i kallt vatten och fukta degkanterna.
  • Vik degen över smeten och tryck ihop utan att stänga inne luft. Vecka kanterna till ett litet knyte. Fortsätt göra resterande knyten.
  • Värm olja i en stekpanna. Stek knytena i två omgångar. Stek på medelvärme i några minuter så de får en fin gyllenbrun yta på undersidan.
  • Häll 3/4 dl vatten över knytena och lägg på ett lock eller folie. Låt ångkoka i 3 minuter.
  • Lyft locket så att all vätska kokar bort och knytena får en knaprig yta på undersidan igen.

 

Thai hemma, Natur & Kultur.

27 december 2019
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...