Cevapcici med tre sorters lök.
Cevapcici med tre sorters lök. Foto: Diana Dontova

Cevapcici – lättlagade favoritbiffar från Balkan

Recept och dryck

Cevapcici är smakrika järpar som kan stekas eller grillas. I det här middagstipset serveras de med goda tillbehör på Balkanvis.

Av: , 11 oktober 2021

Cevapcici är populära biffar i balkanländerna, och ingredienserna varierar lite beroende på var du befinner dig. Här är matbloggaren Diana Dontsovas favoritversion, serverade med de klassiska tillbehören rå lök, kajmak och pitabrödet lepinja.

Du behöver (25 stycken cevapcici):

1­ kg blandfärs (eller valfri färs)
3 vitlöksklyftor, pressade
1­ tsk paprikapulver
salt
svartpeppar

Klassiskt recept:
½ dl mineralvatten
½ tsk bikarbonat

Annons

Till servering: ‰
bröd
gul lök 
rödlök
salladslök
yoghurt eller kajmak
citron

Gör så här:

1. Blanda färsen med vitlök, paprikapulver, salt och svartpeppar. (För klassiska cevapcici, tillsätt även mineralvatten blandat med bikarbonat.)

2. Låt gärna färsen vila i kylen, minst en­ timme, forma den sedan till avlånga järpar.

3. Cevapcici ska stekas eller grillas i sitt eget fett på medelvärme. (De behöver inte träs på pinne.) Stek dem runt om i en torr panna utan olja.

4. Servera med bröd, hackad rå lök och yoghurt eller kajmak.

 

Receptet på cevapcici är hämtat ur boken "Diadonnas balkanmat och livet kring det dukade bordet" av Diana Dontsova (Polaris fakta, 2021).

Läs också: Friterad fetaost med ringlad honung

11 oktober 2021
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...