Cashewnöten kräver mycket jobb innan den är redo att ätas.
Cashewnöten kräver mycket jobb innan den är redo att ätas. Foto: Istock

5 saker du inte visste om cashewnötter!

Recept och dryck

Många älskar cashewnötter, men få vet detta om den delikata nöten. Dessutom – två goda, enkla cashewrecept! 

Av: Sandra Holmes, 13 november 2020

1. Cashewnötter växer på trädet cashew som kan bli hela 14 meter högt. Det största cashewträdet i världen finns i Brasilien. Det kallas för Cajueiro de Pirangi och växer så brett att det täcker en yta på omkring 8 000 kvm. Detta gigantiska träd producerar cirka 60 000 frukter om året! Cashewträd i kommersiella odlingar är däremot mindre, upp till sex meter höga. 

2. Cashewträdet växer i tropiskt klimat. Det kommer ursprungligen från norra Sydamerika och Centralamerika. Namnet cashew kommer från det portugisiska ordet för frukten, casju. Portugiserna började exportera cashewnötter från Brasilien redan på 1550-talet. De största producenterna av cashewnötter idag är länderna Vietnam, Indien och Elfenbenskusten.

 

Annons

3. Cashewäpplet som växer på trädet har en njurformad stenfrukt som sitter undertill, och i den finns ett enda frö, cashewnöten. När frukten är röd eller gul är cashewnöten mogen att skördas. Cashewäpplet som smakar sött kan ätas färskt eller tillagat, men används också ofta i drycker. Cashewfruktjuice är till exempel populärt i bland annat Brasilien. 

 

4. Cashewnötter är förhållandevis dyra i jämförelse med andra nötter. Det beror på att de kräver mycket bearbetning innan de kan ätas. Först behöver de rostas för att kunna skalas och sedan måste skinnet som sitter runt nöten skalas för hand. 

5. De naturella cashewnötterna som finns att köpa i butikerna är inte råa, de har kokats men inte rostats. 

Källa: Wikipedia

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in

 

Recept – Chicken cashew

Chicken cashew är en populär rätt i thaikosken, men också enkel att laga själv!

 

Du behöver (4 portioner): 

  • 1,5 dl cashewnötter

  • 500 g kycklinglårfilé utan skinn

  • 1-2 msk röd currypasta

  • 4 msk neutral rapsolja

  • 2 gul lök, strimlade

  • 2 klyfta vitlök, skivade

  • 1 msk färsk ingefära, finhackad

  • 1 röd paprika, strimlad

  • 1 gul paprika, strimlad

  • 1 dl ostronsås

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 65 g mangoldblad (eller färska spenatblad)

 

Tillbehör

  • 4 port ris

  • 2 citrongräs

 

Gör så här:

  1. Koka riset tillsammans med bankat citrongräs enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hetta upp en stekpanna eller wok och rosta nötterna snabbt i pannan. Häll av på ett fat och lägg åt sidan.
  3. Skär kycklingen i bitar och stek tillsammans med currypasta i olja.
  4. När kycklingen är genomstekt, hetta upp pannan rejält.
  5. Tillsätt lök, ingefära och paprika. Stek ca 3 minuter så de blir lite mjuka men fortfarande “tuggiga”.
  6. Tillsätt ostronsås och vinäger. Vänd i mangold och cashewnötter. Servera med riset.

Receptet är hämtat från Köket.se

 

Kryddiga cashewnötter

Du behöver: 

  • 200 g cashewnötter, salta

  • 2 msk honung

    Läs även:

    20 tips du inte kan vara utan i jul

    Knepen för tejprullen, få granen att se tätare ut, förvara ljusslingan smart – här är 20 smarta jultips du inte kan vara utan!

  • 1 msk lime, pressad

  • 4 tsk chilipeppar (eller mer om du gillar hetta!)

 

Gör så här: 

  1. Rosta nötterna i torr, het stekpanna. 

  2. Tillsätt honung, limesaft och chilipeppar. Låt puttra ca 1 minut.

  3. Ta upp och låt nötterna kallna.

  4. Servera nötterna tillsammans med en iskall drink.

Receptet är hämtat från Alltommat.se

 

Läs också: 11 livsmedel som nästan aldrig blir för gamla

13 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...