Foto: Eva Hildén Smith

Recept: Vegetarisk caesarsallad

Recept och dryck

Vegetarisk och veganmat är en stor trend i vår. Här bjuder vegoprofilen Mattias Kristiansson, på ett recept på ceasarsallad med valnötsdressing och shiitakebacon, från boken Vegomenyer – festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen.

Caesarsallad med valnötsdressing och shiitakebacon

Du behöver:

(4 portioner)

Caesardressing med valnötter

Annons

2 romansalladshuvuden 
1 dl majonnäs, t.ex. äggfri
1 dl valnötter

1 tsk dijonsenap

Saften av en 1⁄2 citron
1 vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

Vitlökskrutonger

3 skivor surdegsbröd, i tärningar
2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Shiitakebacon

300 g shiitakesvamp, tunt skivad
1⁄2 dl olivolja
salt
Till servering
1⁄2 dl valnötter, grovhackade hyvlad parmesanost, t.ex. mjölkfri svartpeppar

 

Gör så här:

Caesardressing med valnötter


1. Mixa ihop allt i en mixer till en så slät sås det bara går.

Vitlökskrutonger


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vänd runt brödtärningar, olivolja, pressadvitlök och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen i 20 minuter eller tills krutongerna har fått fint med färg. Rör runt då och då.

Shiitakebacon


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop skivad shiitakesvamp, olja och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills shiitaken har fått ordentligt med färg och blivit knaprig. Ta ut och låt svalna något.

Servering


Riv romansalladen i bitar. Blanda med caesardressingen och fördela på tallrikar. Toppa med krutonger, shiitakebacon, hackade valnötter och hyvlad parmesanost!

 

 


Vegomeneyer – Festliga trerättersmiddagar för alla tillfällen (Semic), ca 168 kr. 

 

18 april 2017
Annons
Mer om Recept och dryck

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Recept på vallmosnurror med vaniljfyllning

Recept och dryck Kanel- och kardemumma i all ära, men här är ett recept på en lite mer annorlunda bullvariant med vallmofrön och vanilj.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips...

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matresa.

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept.

Video: Recept på müslibars

Recept och dryck Ge dig själv en energikick med dessa müslibars som du enkelt gör själv i mixern. Tranbär, dadlar och mandlar är huvudingredienserna. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...