Änglamat – gammaldags favorit!

Änglamat, kanske en av våra äldsta desserter! Smulade kakor, sylt och vispad grädde – enklare än så blir det inte!Änglamat med lingon och kardemummadrömmar 6 portioner

Änglamat med lingon och kardemummadrömmar

6 portioner

Du behöver:

Kardemummadrömmar:

  •  2 tsk hela kardemummakärnor
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
  • 1⁄2 tsk vaniljsocker
  • 50 g rapsolja (1⁄2 dl)
  • 90 g vetemjöl (1 1⁄2 dl)
  • 1⁄2 tsk hjorthornssalt

Rårörda lingon:

  • 100 g lingon
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 20 g ljust muscovadosocker (2 msk)

Grädde:

  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 100 g crème fraiche, 32 procent (1 dl)
  • 30 g florsocker (1⁄2 dl)

Gör så här: 

Kardemummadrömmar:
1. Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn). Stöt kardemumman i en mortel tills den är finmald.

2. Vispa smör, socker och vaniljsocker med elvisp i 2–3 minuter. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan. Blanda mjölet, kardemumman och hjorthornssaltet i en skål och vänd sedan ner det i smeten.

3. Rulla degen till små kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Om degen är för lös, sätt in den i kylen en stund.

4. Grädda mitt i ugnen i 15–17 minuter. Låt kakorna svalna.

Rårörda lingon:
Vänd samman lingon (frysta funkar finfint), vaniljpasta och muscovadosocker i en skål och låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar. Rör emellanåt.

Grädde:
Häll vispgrädde, crème fraiche och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Varva grädde, lingon och drömmar i glas. Servera genast! 

Desserter – från cheesecake, glass och pajer till praliner och macarons, bokförlaget Semic.  

Läs också: Ljuvligt goda chocolate chip cookies!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar