Änglamat med lingon och kardemummadrömmar
6 portioner
Du behöver:
Kardemummadrömmar:
- 2 tsk hela kardemummakärnor
- 50 g rumsvarmt smör
- 135 g strösocker (1 1⁄2 dl)
- 1⁄2 tsk vaniljsocker
- 50 g rapsolja (1⁄2 dl)
- 90 g vetemjöl (1 1⁄2 dl)
- 1⁄2 tsk hjorthornssalt
Rårörda lingon:
- 100 g lingon
- 1 tsk vaniljpasta
- 20 g ljust muscovadosocker (2 msk)
Grädde:
- 200 g vispgrädde (2 dl)
- 100 g crème fraiche, 32 procent (1 dl)
- 30 g florsocker (1⁄2 dl)
Gör så här:
Kardemummadrömmar:
1. Sätt ugnen på 135 grader varmluft (150 grader vanlig ugn). Stöt kardemumman i en mortel tills den är finmald.
2. Vispa smör, socker och vaniljsocker med elvisp i 2–3 minuter. Tillsätt oljan lite i taget och rör emellan. Blanda mjölet, kardemumman och hjorthornssaltet i en skål och vänd sedan ner det i smeten.
3. Rulla degen till små kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Om degen är för lös, sätt in den i kylen en stund.
4. Grädda mitt i ugnen i 15–17 minuter. Låt kakorna svalna.
Rårörda lingon:
Vänd samman lingon (frysta funkar finfint), vaniljpasta och muscovadosocker i en skål och låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar. Rör emellanåt.
Grädde:
Häll vispgrädde, crème fraiche och florsocker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt. Varva grädde, lingon och drömmar i glas. Servera genast!