Foto: Istock

9 livsmedel som försämrar sömnen

Recept och dryck

Om du har svårt att få till en ordentlig natts sömn kan det mycket väl vara dessa 9 livsmedel som förstör för dig.

Av: Mette Gottlieb Pedersen, 10 mars 2021

Alla vill ha en god, lång nattsömn och känslan av att vara utvilad nästa morgon. Men alla sover inte lika bra om natten och en anledning kan vara det du äter på kvällen. Det finns nämligen livsmedel som kan förvärra din nattsömn.

Så om du tillhör en av dem som ligger och vrider och vänder på dig sent på kvällen – fundera på om något av de här livsmedlen ställer till det för din nattsömn:

 

Annons

1. Bacon

Bacon innehåller tyvärr tyramin, ett ämne som hjälper till att göra dig extra vaken. Ät därför inte bacon nära sänggående då det motarbetar kvällströttheten.

 

 

2. Lagrad ost

Även ost som cheddar, parmesan, gouda och brie innehåller ämnet tyramin. Som sagt, tyramin gör dig mer vaken och är därför inte bra kvällsmat.

Tips: Ät färskost som ricotta, istället för lagrad ost.

 

3. Tomater

Tomater är inte bra att äta före sänggåendet eftersom de kan orsaka halsbränna på grund av sitt höga syrainnehåll. Halsbrännan kommer sannolikt att påverka din sömn, så därför bör du undvika tomater.

 

4. Mörk choklad

Mörk choklad innehåller koffein, ett uppiggande ämne som vi ju känner till från kaffe. Och ju högre procentandel choklad desto högre koffeinhalt.

Tips: Ät en banan istället, den innehåller ämnen som hjälper dig att sova bättre.

 

5. Alkohol

En kvällsdrink kan vara lockande efter en lång dag, och alkohol kan också hjälpa dig att somna snabbare. Det finns dock nackdelar med att konsumera alkohol före sänggåendet eftersom din nattsömn lätt blir orolig. Du riskerar att vakna utmattad nästa morgon trots att du har sovit 8 timmar.

Tips: Drick en kopp örtte istället. Kamomillte är exempelvis lugnande och får dig att sova djupt och skönt.

 

Läs också: Hela listan – här är maten du kan och inte kan frysa in 

 

 

6. Kryddig och stark mat

När du äter kryddig och stark mat stiger din kroppstemperatur, blodcirkulationen ökar och matsmältningen kickar igång. Det är bra för din hälsa att då och då få en sådan igångsättare. Men före sänggående är det ett ”no-no”. Du kan få halsbränna och känna irritation i kroppen och då blir det både svårt att somna och att få en god natts sömn.

 

7. Friterad mat

Friterad mat är bättre att äta till lunch istället för på kvällen, då det innehåller mycket fett som kroppen kommer att behöva bearbeta under nattsömnen. Din kropp kommer därför att få svårare att komma till ro och sömnen riskerar att försämras. 

 

8. Broccoli

Broccoli är hälsosamt men kan också göra dig uppsvälld på grund av fiberinnehållet. 

 

9. Biff

Biff innehåller mycket protein och fett vilket skapar extra mycket jobb för matsmältningssystemet och därmed bidrar till en sämre nattsömn.

 

Källa: Thespruce.com

 

10 mars 2021 Mette Gottlieb Pedersen
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...