Vi listar livsmedlen du inte bör värma upp i mikrovågsugnen.
Vi listar livsmedlen du inte bör värma upp i mikrovågsugnen. Foto: Istockphoto

5 saker du inte ska värma i mikrovågsugnen

Recept och dryck

Det är alltid bra att ha goda rester i kylen som man snabbt kan värma i mikron. Men alla livsmedel tål inte mikrovågsugnen. Här listar vi vilka!

Av: Louise Ankerstjerne Olsen, 02 mars 2021

1. Broccoli 

Den gröna grönsaken är full av näringsämnen som är bra för vår kropp, men när broccoli utsätts för hög värme förlorar den många av sina näringsämnen. Därför bör den istället serveras ångkokt eller rå.

Annons

2. Bröstmjölk och modersmjölksersättning

Även om det under många år har varit ganska vanligt att värma bröstmjölk och modersmjölksersättning i mikrovågsugnen, rekommenderas det idag att du håller det borta från mikrovågsugnen. Risken är att uppvärmningen blir ojämn och mjölken väldigt varm, och att ditt barn bränner sig på den.

3. Olja

Det är inte för att det är farligt att värma olja i mikrovågsugnen som du bör undvika det. Det beror istället på att olja innehåller en mycket begränsad mängd vatten, vilket gör att den inte kan värmas upp snabbt i mikron. Använd därför din spis i stället om du behöver värma upp olja.

4. Frukt

Frukt kanske inte är det första du tänker på att värma i mikrovågsugnen. Men om du överväger det – gör det inte. Den höga temperaturen hindrar fukt från att avdunsta från frukten. Det kan göra att frukten bränns och exploderar i din mikrovågsugn – och att du behöver rengöra den!

Läs också: Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch


5. Vatten i mugg

När vatten värms upp i en keramisk mugg kan det överhettas och nå sin kokpunkt efter uppvärmningen. Det gör att vattnet kan börja bubbla när du tar ut det ur mikrovågsugnen eller när du ska dricka det och att du bränner dig. Ta dig därför tid att värma vattnet i en vattenkokare eller kastrull istället.

Källa: tiphero.com

02 mars 2021 Louise Ankerstjerne Olsen
Annons
Annons
Mer om Recept och dryck

Fudge – på fem minuter!

Recept och dryck Du behöver endast tre ingredienser för att göra den här blixtsnabba fudgen som fullkomligt smälter i munnen.

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Recept och dryck Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

5 vintips till sommarens mat

Recept och dryck Årets rekordtidiga värme för tankarna till den goda sommarmaten. Stefan Saidac på Vinbetyget tipsar om matchande viner från topplistan.

Vårens bästa vita viner

Recept och dryck Äntligen vår med mycket att fira, middagar och mingel. Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyra vita vinfynd på olika druvor samt matchande mattips.

Sveriges Mästerkocks recept på inkokt sparris

Recept och dryck Erik Hammar kan nu titulera sig som Sveriges Mästerkock. Här delar han med sig av ett favoritrecept på en förrätt från sin nya kokbok Min franska matres...

Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt

Recept och dryck Laga Sveriges Mästerkocks favoriträtt råmarinerad uer. Här bjuder Erik Hammar på receptet från sin nya kokbok Min franska matresa.

Video: Recept på banan- och chokladglass

Recept och dryck Gör din egen glass på mosad banan och hackad mörk choklad. Här är ett enkelt recept. 

Recept: Vårrulle med grillad pepparlax och vinter-slaw

Recept och dryck Stjärnkocken Björn Frantzén har släppt en kokbok för diabetiker. Här bjuder han på ett recept från boken – helt utan socker.

Video: Recept friterade grönsaker med dipp

Recept och dryck Krispigt med en svalkande sås. Friterade grönsaker med dipp passar både som ett annorlunda tilltugg till fördrinken eller snacks till filmen. Här är...