Granola med torkade blåbär och kardemumma

Letar du efter ett gott recept på att rosta egen granola? Här är ett enkelt recept som också är god som müsli. Extra gott blir det om du torkar blåbär och blandar i. 


Att rosta en egen granola är enklare än vad man kan tro – det är dessutom nyttigare eftersom du själv kan kontrollera hur sötad den blir. Torka blåbär för en god smaksättning och du har fixat höstens härligaste frukostfavorit.

Müsli eller granola?

Det går förstås också bra att göra müsli av det här receptet i stället. Skillnaden mellan müsli och granola är att müsli är ”rå” och inte rostad, och det går förstås lika bra att inte rosta den här granolan i ugnen, så att du får en müsli istället.

Rosta granola med blåbär och kardemumma

Du behöver:

  • Färska blåbär (eller färdigtorkade)
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 dl hela linfrön
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 dl cashewnötter
  • 2 dl hackad mandel eller mandelspån
  • 6 msk kokosolja
  • Kardemumma (efter smak, men vi tog mycket, cirka 5 msk)
  • 2 msk honung

Gör så här:

  1. Torka blåbär
  2. Bred ut blåbär glest på en plåt. Låt gärna torka inomhus några dagar.
  3. Sätt ugnen på 50 grader och sätt in plåten med blåbär. Låt torka tills bären ser ut som små russin, vilket kan ta några timmar beroende på storlek. Förvara mörkt i glasburk.

Rosta granola

  1. Smält kokosfettet så att det blir flytande i en kastrull.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser (utom blåbären) och fördela sedan på en plåt.
  4. Rosta i ugnen cirka 20 minuter eller tills granolan är riktigt knaprig.
  5. Låt svalna och strössla över torkade blåbär.
  6. Förvara i tätslutande burk.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar