Foto: Peter Kroon

Tareq Taylors goda äppelchutney

Kök

Sylta, safta och lägg in – ta vara på dina äpplen i höst. Här är matprofilen och tv-kocken Tareq Taylors härliga recept på äppelchutney.

Det enda vi vill ha just nu är äpplen! Matprofilen och TV-kocken Tareq Taylor bjuder på sitt bästa recept på äppelchutney ur nya boken “Sylta, safta och lägg in”.

 

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 4 lagerblad
  • 2 kvistar
  • krondill
  • 1 tsk salt
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 kg äpplen
  • 3/4 dl ättika 12 %

 

Annons

Gör så här:

  1. Hacka löken och vitlöken grovt.
  2. Kärna ur och hacka eller strimla chilifrukterna.
  3. Lägg lök, chili och alla kryddor i en vid, tjockbottnad, rostfri kastrull.
  4. Tillsätt socker och vatten. Låt koka upp och koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i 2 x 2 cm stora bitar. 
  6. Rör ner äpplena och ättikan i kastrullen och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 20 minuter tills en stor del av vätskan har avdunstat. Smaksätt eventuellt med lite mer ättika i efterhand.
  7. Häll upp i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.
25 september 2014
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

5 vanliga misstag när du planerar köket

Kök Alla vill vi ha ett kök att trivas i och som är en fin samlingsplats för hela familjen. Den som ivrar iväg missar ett par saker. Här listar vi 5 misstag...