Tareq Taylors goda äppelchutney

Sylta, safta och lägg in – ta vara på dina äpplen i höst. Här är matprofilen och tv-kocken Tareq Taylors härliga recept på äppelchutney.

äppelchutney


Det enda vi vill ha just nu är äpplen! Matprofilen och TV-kocken Tareq Taylor bjuder på sitt bästa recept på äppelchutney ur nya boken “Sylta, safta och lägg in”.

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 röda chili
  • 2 tsk gula senapsfrön
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 1 msk korianderfrön
  • 4 lagerblad
  • 2 kvistar krondill
  • 1 tsk salt
  • 200 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 kg äpplen
  • 3/4 dl ättika 12 %

Så här gör du äppelchutney:

  1. Hacka löken och vitlöken grovt.
  2. Kärna ur och hacka eller strimla chilifrukterna.
  3. Lägg lök, chili och alla kryddor i en vid, tjockbottnad, rostfri kastrull.
  4. Tillsätt socker och vatten. Låt koka upp och koka tills vattnet nästan har dunstat bort.
  5. Kärna ur äpplena och skär dem i 2 x 2 cm stora bitar.
  6. Rör ner äpplena och ättikan i kastrullen och koka upp. Låt sedan småkoka i ca 20 minuter tills en stor del av vätskan har avdunstat. Smaksätt eventuellt med lite mer ättika i efterhand.
  7. Häll upp äppelchutney i steriliserade och varma glaskonserver. Sätt på locken och vänd burkarna uppochner under nedkylningen. Förvara mörkt och svalt.

Nu kan du njuta av din goda äppelchutney!

Läs också: Sylta och safta – knep och recept

Andra recept från Tareq Taylor:

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar