Det här en klassisk fransk ost- och skinkpaj, god att servera som huvudrätt tillsammans med en sallad, eller som en förrätt. Du kan laga den i förväg och värma upp den igen i ugnen innan servering, ca 15 minuter i 175 grader.
Ost- och skinkpaj
(4 portioner)
Du behöver:
Till degen:
2 ½ dl vetemjöl
100 g kallt margarin eller smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 ägg
3 dl standardmjölk
3-4 dl (250 g) lagrad färskriven ost
¼ tsk mald svartpeppar
½ tsk salt
Gör så här:
- Gör degen först. Mät upp mjölet i en bunke, skiva margarin eller smör och lägg det i mjölhögen. Slå i vattnet och arbeta snabbt ihop degen med fingertopparna eller i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme eller mer så går degen lättare att kavla ut.
- Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i botten av en pajform med rätt höga kanter, helst en form med löstagbar botten. Ställ gärna in degformen i kylskåpet 10-30 minuter. (Detta gör att degen inte lika lätt åker ner i formen när pajen sedan gräddas).
- Klipp skinkan med sax eller skär den i smala strimlor. Strö ut skinksmulorna över pajdegen. Grädda först pajdegen med enbart skinkan i 10 minuter. Ta ut pajformen.
- Gör under tiden i ordning fyllningen. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite peppar och varsamt med salt. Häll smeten försiktigt över skinkan i det förgräddade pajskalet.
- Grädda ost- och skinkpajen i ytterligare ca 35 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
Receptet är hämtat ur boken ”Nya Annas mat” av Anna Bergenström.