Foto: Istock

Lättlagad och supergod ost- och skinkpaj

Kök

Ost- och skinkpaj är en omtyckt klassiker – och härligt lättlagad! Så här gör du!

Av: , 14 april 2021

Det här en klassisk fransk ost- och skinkpaj, god att servera som huvudrätt tillsammans med en sallad, eller som en förrätt. Du kan laga den i förväg och värma upp den igen i ugnen innan servering, ca 15 minuter i 175 grader. 

 

Receptet är hämtat ur boken ”Nya Annas mat” av Anna Bergenström. 



Annons

Ost- och skinkpaj

 

(4 portioner)

 

Du behöver: 

 

Till degen: 

2 ½ dl vetemjöl

100 g kallt margarin eller smör

2-3 msk kallt vatten

 

Fyllning:

150 g rökt skinka

3 ägg

3 dl standardmjölk

3-4 dl (250 g) lagrad färskriven ost

¼ tsk mald svartpeppar

½ tsk salt

 

Gör så här: 

 

  1. Gör degen först. Mät upp mjölet i en bunke, skiva margarin eller smör och lägg det i mjölhögen. Slå i vattnet och arbeta snabbt ihop degen med fingertopparna eller i en matberedare. Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 1 timme eller mer så går degen lättare att kavla ut. 

  2. Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i botten av en pajform med rätt höga kanter, helst en form med löstagbar botten. Ställ gärna in degformen i kylskåpet 10-30 minuter. (Detta gör att degen inte lika lätt åker ner i formen när pajen sedan gräddas).  

  3. Klipp skinkan med sax eller skär den i smala strimlor. Strö ut skinksmulorna över pajdegen. Grädda först pajdegen med enbart skinkan i 10 minuter. Ta ut pajformen.

  4. Gör under tiden i ordning fyllningen. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite peppar och varsamt med salt. Häll smeten försiktigt över skinkan i det förgräddade pajskalet. 

  5. Grädda pajen i ytterligare ca 35 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg. 




Läs också: Västerbottenpaj med kantareller

14 april 2021
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...