Annons

Snickra bästa kökshjälpen

Kök- och matsalsmöbler

För att nå högst upp och längst bak i köksskåpen behövs en bra stege. En pall med uppfällbar stegdel kan vara lösningen.

Av: Reva Hallbäck Foto Ulrika Ekblom, 11 mars 2003

Den här pallen är gjord av ek som är ett trevligt träslag, med en varm brunaktig ton. Fråga på brädgården efter eklist. Den kan finnas i ett par olika grovlekar som kan passa till benen och till de andra småbitarna. De har sina egna standardmått och kan för en billig peng, ibland helt gratis, såga till i önskad längd direkt på plats.

Hjälp att såga till

Vill man göra det enkelt och smidigt för sig kan man gå direkt till sin lokala snickeriverkstad och få hjälp med att ta fram materialet. Om du lämnar in en lista med de exakta måtten, kan det bli rätt så skapliga priser. De har så mycket småbitar som ligger, plus att man inte betalar för mer material är det man köper och sedan för tillsågningen, men det kan löna sig.

Jag fick hjälp av Svarvkompaniet, där materialet kostade 600 kronor. Att få bitarna sågade och hyvlade i måtten som ovan, skulle kosta 1000 kronor. Då får man en väldigt exklusiv och fin ekpall.

Oberoende av vilket träslag och mått du använder är konstruktionen mycket enkel. Men precision är nyckeln till en fin slutprodukt eftersom principen är kant i kant. Använd vassa verktyg, (borr och såg), mät noga, såga försiktigt, och borra med största koncentration så blir pallen bra.

Annons

Köp märkstift!

Har du inga märkstift är det dags att köpa det nu. Jag köpte mina på LZ, vilka kostade 31 kronor i ett paket om fyra. Ovärderligt för att exakt kunna markera var man skall borra. Markera också alla hål som borras med en siffra eller bokstav väl synligt med blyerts. Sätt samma markering på mötande del, så är risken för misstag minimala. Det är tråkigt att råka borra hål på fel ställe.

Det här behövs:

2 bitar 353x353x20, sits och hyllplan
4 bitar 580x33x33, ben
4 bitar 286x24x20, sargdelar
2 bitar 450x33x20, vagnstycken
3 bitar 285x33x20, stegpinnar, materialkostnad 600 kronor.
32 träplugg 8x40 mm, paket om 40 stycken, 34 kronor,
2 gångjärn, 51 kronor
2 kasthakar, 21 kronor
6 stycken försänkt träskruv, 20x2.5
2 stycken försänkt träskruv, 10x2.5

Summa: 710 kronor

Verktyg du behöver:

Penna
Måttståck
Vinkelhake
Märkstift
Hammare
Fogsvans
Gersåg
Borr och skruvdragare, 8mm och 2.5 el(3)mm träborr
Maskeringstejp
Två små tvingar, (150mm), plus sex större, (450-600mm)
Trälim, och ev. en tunn pensel
Sandpapper grovlek 120

Gör så här:

1. Såga till alla bitar. Principen på hela pallen är att allt skall passa kant i kant. Dvs. benen skall placeras kant i kant med hyllplanets ytterkant. Rita ut var benen skall sitta på hyllplanet, sätt fast med tving, eller i hyvelbänk och såga ut, här 33x33mm. Använd en fogsvans.

2. Markera och borra ett hål i sidorna på hyllplanet där du innan sågat ut för benen. Se till att placeringen blir på samma ställe runtom. Sätt maskeringstejp på borren för att markera hålets djup, hälften av pluggens längd plus 2-3 mm.

 3. Markera med penna lämpligt avstånd för två plugg på diagonalen upptill på varje ben. Sätt fast i hyvelbänk och borra. Märk hålen med exempelvis 1a, 1b, 2a, 2b osv. 

4. Mät 34 cm nerifrån på varje ben och markera med blyerts. Detta streck skall gå parallellt med hyllplanets överkant. Sätt märkstift i hyllplanet och markera hålets placering på benet. Var mycket noga så benen är rätt vända. Borra.

5. Borra hål i sargdelarnas båda kortändar. Sargen, (en liten stödbit som placeras direkt under sitsen), skall sitta jäms med benens ytterkanter. Sätt märkstift i sargens hål, ett i taget och markera på benen respektive hålplacering. Glöm inte att märka med blyerts vilka hål som skall passa. Borra hålen i benen.

6. Sätt markeringsstift i hålen på benen och markera på sitsen var de motsvarande hålen skall borras. Se till att bitarna ligger absolut platt och i vinkel. Borra. Skriv samma siffra och bokstav på sitsens ben som på benens hål.

7. Nu kan pallen "torrlimmas", dvs sätt i plugg och tryck ihop den för att kolla att allt stämmer. Sitsen kan man lägga ovanpå om man råkat borra sitsens hål på "fel" diagonal då sargens plugg täpper igen hålen. Det är inga problem då man borrar upp hålen igen när det övriga limmats och det bara är sitsen kvar.

8. Luta ett vagnsstycke mot pallens ena ben, Mät glipan mellan golv och ben, ca 5mm, rita vinkeln och såga med gersåg.
Ställ vagnsstycket på samma sätt igen, vilket nu ligger platt mot golvet och rita vinkeln upptill, och såga vinkeln med gersågen. Lägg det färdiga vagnstycket på det andra, rita och såga.

9. Borra två hål i varje kortända på stegpinnarna, dvs 12 hål på tre stegpinnar. Markera placeringen på vagnstyckena med märkstift, borra, slå i plugg och kolla att allt passar.

10. Ta isär stegen, lägg lim med en liten pensel på alla kontaktytor, tryck ihop den igen och spänn fast med tre tvingar, en vid varje stegpinne. Kolla vinklarna med en vinkelhake. Låt ligga i 15-20 minuter.

11. Lägg på gångjärnen upptill på vagnsstyckena mot den plana sidan och rita hålen. Förborra med en 2.5 eller 3mm borr och skruva sedan fast. Använd bara en liten skruv i det övre hålet.

12. Börja hoplimningen. Limma ihop två ben och en sarg. Hålen på benen för hyllplanet måste peka uppåt för att du ska kunna få på det Fortsätt med hyllplanet. Följ noga dina markeringar. Pensla hela tiden alla kontaktytor med lim, dvs. i hål på plugg och plana ytor. Sätt i sargdelarna på sidorna. Limma och montera de två resterande benen och den sista sargen för sig och sätt sedan på det på det övriga.

13. Vänd pallen rätt och lägg på sitsen för att få rätt vinkel när du spänner pallen. Spänn med tvingar på alla håll som skall dras ihop. Här behöver du sex stycken. Låt stå ett tag, minst 20 minuter. Tag sedan bort tvingarna, limma fast sitsen och spänn ev. med ett par tvingar.

14. Skruva fast stegen och kasthakarna på insidan av benen strax under sitsen, och hållarna på stegen.

15. Sandpappra hela pallen och ytbehandla sedan, förslagsvis med linolja. FÄRDIG!

Välj materialet smart

På Fredells hittade vi en eklist som är 22x22mm. Den kostade 26.50 kronor per meter, kan användas till sarg. En list med måtten 34x95 för 186 kronor per meter kan användas till ben, vagnstycken och trappsteg. Köper man två benlängder, (1160mm), får man ut alla delar.

Stavlimmade massiva ekskivor går också att köpa på de flesta brädgårdar och byggvaruhus. Men ibland är de så stora att det blir dyrt pågrund av allt spill.

Silvan har en som är 26mm tjock, 610 djup och 1620 lång för 649 kronor. Man kan ju dela med grannen kanske?!
På Ikea kan man köpa massiv björk och bokskivor med måtten 28mmx606x600 för 199 kronor. Det är ett bra alternativ tycker jag. Lövträ är hårdare än barrträ och används med fördel till en pall som man skall hålla på att dra och kliva runt på. Men det fungerar även med furu.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

11 mars 2003 Reva Hallbäck Foto Ulrika Ekblom
Annons
Annons
Mer om Kök- och matsalsmöbler

Så inreder du köket

Kök- och matsalsmöbler I dag är köket ett av hemmets mest värdefulla och högt aktade rum. Men hur ska man tänka vid inredningen av sitt kök och vilka köksmöbler ska man satsa på? Vi låter experterna avgöra. 

Trendigt för tallrikar

Kök- och matsalsmöbler En tallrikshylla är utmärkt för förvaring av stora tallrikar som inte får plats i skåpen. Den här modellen har en ny, lite modernare, form.

Detaljerna gör det!

Kök- och matsalsmöbler Jo visst är det så! Det är de små detaljerna som gör det! När de är på plats - det är först då köket är klart. Smart smartare smartast! Här har du en...

Byt form på matbordet

Kök- och matsalsmöbler Istället för det långa matbordet, som tog stor plats, ville vi ha ett runt bord.

PotAid - Smarta prylen

Kök- och matsalsmöbler Fiffigt i köket. PotAid är slevhållaren som håller ordning på spisen.

Smarta prylen - kom hem till lagad mat

Kök- och matsalsmöbler Tillhör du dem som har ångest över vardagsmaten som alltför ofta blir för snabblagad? Läraren Annica Ingemarsson har tagit fram en gryta som lagar...

Kökshjälp!

Kök- och matsalsmöbler Nya prylar i köket piggar upp.

Miljöskribentens kök: - Vi gillar vintage

Kök- och matsalsmöbler Det viktigaste för att få ett miljösmart kök är vad du gör i det, säger Johan Tell. Själv satsar han på vego och vintage – det är dubbelt miljövänligt!

Vi i Villa-testet: Jakten på en god kopp kaffe

Kök- och matsalsmöbler Vi testar fyra olika espressomaskiner, och de bjuder på något för varje smak. Oavsett om du gillar läcker formgivning, smarta funktioner eller vill att...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]