Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike

Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.


Grattis Erik Hammar, vinnare av Sveriges mästerkock! Den klassiska frågan – hur känns det?

– Det är fortfarande surrealistiskt, jag kommer nog inte att förstå allt förrän det hela är över. Men det känns sjukt kul! Mina vänner har kommit hem till mig och sett varje avsnitt som att det vore finalen i fotbolls-VM.

Vad var det roligaste med din medverkan?

– Den emotionella berg- och dalbanan – att gå från panik till extremlycka till ångest. Och att få träffa alla likasinnande människor, jag har fått vänner för livet. Det är också kul att se vad man går för i en så pressad situation. Jag ville verkligen leverera och satte stor press på mig själv.

Var kommer din passion för matlagning ifrån?

– Jag har alltid varit en extremt matglad person. Jag käkade aldrig på fina restauranger som barn utan åt vanlig vällagad svenssonmat. Som 18-åring fick jag extrajobb på en restaurang som servitör och fick börja smaka spännande saker. Jag kommer ihåg när jag smakade hummerbearnaise och anklevertacos och inte kunde förstå hur något kunde vara så gott! Jag lärde känna otroligt komplexa smaker och började pröva hemma.

– När jag senare började plugga nationalekonomi bodde jag med kompisar ibland annat Jönköping, USA och Kina. Budgeten var begränsad men jag hade mycket tid och lagade sjukt mycket mat i olika kollektiv. Efter examen, och i väntan på det rätta jobbet, blev jag servitör igen på en fin krog. Där lärde jag mig otroligt mycket om mat och vin, hur rätterna var strukturerade och tankesättet för hur man bygger upp en måltid.

Du sökte inte själv till programmet, berätta?

­– Jag har velat och tänkt söka varje år, men inte vetat om jag pallar pressen. En måndagskväll i höstas kom jag hem från jobbet och min sambo och några kompisar uppmanade mig att öppna ett mejl. Där stod det välkommen till Sveriges mästerkock. Trots att jag bor i Stockholm bestämde jag mig för att göra audition i Göteborg, för att se det mer som en kul roadtrip. Därför blev min audition lite svajig, jag hade inte förberett mig mentalt eller lagat rätten tidigare. Det var lite hakuna matata och sedan förstod jag att det var skarpt läge och gav allt.

Som vinnare får du släppa en kokbok, varför valde du franskt tema?

– Jag ville göra en bok som lyfte mat och vin i ett. Jag har lagat mycket fransk mat i tävlingen och rest runt en del i Frankrike. Jag gillar att det franska köket är ett av världens stora grundkök – tillagningsteknikera, buljongerna, charmen med att laga från grunden och att inte döma ut råvaror – det tilltalar mig och min matlagning. Många tänker att fransk mat är fancy och komplicerad, men egentligen är det ganska ”bonnigt”. Jag ville också visa på hur mat och vin inom en region matchar.

Du har pluggat och rest i många länder, vilket kök tilltalar dig mest?

– Jag älskar alla världens kök. Och är som sagt intresserad av hur matkulturen kan skilja sig så pass i ett och samma land, exempelvis i Frankrike – från tyskfranskt till medelhavsinspirerat. En stor glädje för mig är att besöka andra kulturer, äta och dricka gott men också se och lära mig om hela matkulturen, exempelvis hur vi sitter runt bordet.

Vad kännetecknar din matlagning?

– Jag brukar laga ganska enkel mat där jag håller mig till få smaker. Ofta väljer jag en huvudråvara, och två eller tre råvaror som stöttar den. Det är genomarbetat och lagat från grunden. Den kreativa biten är det jag tycker är roligast, nästan allt jag serverar har jag aldrig lagat förut.

– Det senaste året har jag börjat tänka mer på hur jag bygger upp en måltid. Att gå från kött som huvudråvara till att se det som en stöttande råvara. Att våga tänka att det inte behöver vara helvegetariskt, men att utgå från grönsaker och vidga vyerna.

Dela gärna med dig av dina bästa tips för hemmakocken?

– Det är viktigt att du litar på sig själv – det är du som ska äta maten. Och våga prova! Om du vill laga något du aldrig gjort förut, säg en fransk fiskgryta eller en risotto, hitta fem olika recept som du läser igenom. Du kommer att hitta en röd tråd för hur du går tillväga och därigenom få en grundförståelse för hur du når ett slutresultat. Plocka bitar från de olika recepten och tänk på hur du själv vill att det ska smaka, en fet rund smak med lite grädde eller en syrlig smak med apelsin eller tomat? Och var inte rädd för att salta, ofta är det salt som saknas. Släng i lite mer, smaka av och släng i lite till!

Nu behöver du inte längre hemlighålla din vinst – vad händer nu?

– Jag har sagt upp mig från jobbet och startat upp ett bolag där jag kan sprida min matfilosofi på olika sätt, exempelvis genom en blogg och sociala medier, samarbeten och event. Min ambition att få jobba med mat och dryck, men inte att stå som arbetande kock. Jag är mer intresserad av helheten runt en matupplevelse och skulle gärna öppna en egen krog. I ett första steg blir det en cateringverksamhet eftersom det inte kräver lika mycket kapital.

Slutligen, är det något du själv aldrig skulle äta?

– Jag är väldigt open minded och har ätit det mesta. I Kina åt jag bland annat kycklingfötter. Vi käkade lunch på ett ställe som efter ett tag översatte sin meny med hjälp av Google translate. Där stod bland annat pig brain-noodles och annat liknande så jag prövar först och dömer sedan.

Sugen på att laga mat som sveriegs Mästerkock. Här delar Erik Hammar med isg av två favoritrecept från sin nya kokbok:

Inkokt vit sparris med brynt hollandaise, kvaringskrisp och forellrom

Råmarinerad uer med halstard pilgrimsmussla, kavring och kallpressad majonnäs

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar