Foto: Istockphoto

Det perfekta ägget – så länge ska det koka!

Kök

Löskokt, mjukkokt eller hårdkokt – hur vill du ha dina ägg? Här är bästa metoden, och koktiderna du behöver ha koll på, för att lyckas med det perfekt kokta ägget!

Av: Sandra Holmes, 20 maj 2021

Bästa sättet att koka ägg, steg-för-steg:

1. Använd jämnstora, kylskåpskalla ägg.

Läs av äggstorleken på kartongen, eller ta fram hushållsvågen och väg äggen, det spelar roll för koktiden.

Annons

2. Koka upp vatten i en kastrull.

Vattnet ska sjuda, inte stormkoka, för annars spricker skalet lätt. 

3. Lägg ner äggen med en sked, ett i taget, i vattnet.

Var försiktig så de inte spricker mot kastrullens botten.

4. Ställ klockan!

Anpassa koktiden efter önskad konsistens på ägget. (Se vår lista för koktider längre ner). 

5. När äggen har kokat klart – häll av det varma vattnet och fyll på med kallt vatten.

Låt äggen ligga i det kalla vattnet i ett par minuter, då avstannar kokningen och äggen blir dessutom lättare att skala. 

Koktider för ägg:

Här hittar du koktiderna för olika stora ägg, och önskad konsistens, enligt ett noggrant test av tidningen Buffé:

Löskokt ägg:

Litet (S), under 50 g: 6 minuter

Medelstort (M), ca 60 g: 7 minuter

Stort (L), över 70 g: 8 minuter

Mjukkokt ägg:

Litet (S), under 50 g: 8 minuter

Medelstort (M), ca 60 g: 9 minuter

Stort (L), över 70 g: 10 minuter

Hårdkokt ägg:

Litet (S), under 50 g: 10 minuter

Medelstort (M), ca 60 g: 11 minuter

Stort, över 70 g: 12 minuter

Bästa sättet att skala ett hårdkokt ägg:

Krossa skalet mot en hård yta och rulla bort det med handflatan. Det tar bara 10 sekunder!

 

Källa: Tidningen Buffé/Ica.se

Läs också: Enkelt och gott grundrecept på pajdeg

20 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...