Så återupplivar du köket med nya luckor

Få saker är så avgörande som kökets utformning. Ett tråkigt kök kan få ett helt nytt liv av enkla insatser som nya beslag, en betsad bänkskiva – eller varför inte nya köksluckor? 


Det är inte alltid man har kapitalet för att totalrenovera sitt kök. Det innebär inte bara ett hål i plånboken, utan kan också medföra vissa obekvämligheter i det vardagliga livet med provisoriska kök och opålitliga kokplattor i vardagsrummet. Men genom att göra något så pass relativt enkelt som att byta ut sina köksluckor, eller lämna in dem på renovering, kan få dig att se ditt kök i ett helt nytt ljus.

Välj köksluckor efter stil på huset

– Vilken stil och vilket uttryck vill du ha? Man bör tänka på vilken typ av hus man bor i och få köket att harmonisera med husets stil. Har du ett modernt nybyggt hus kanske inte en lantlig stil är det bästa valet på köksluckor, säger Therese Svantesson, kategoriansvarig på Marbodal. 

Själva luckan spelar en stor roll för vilken stil och känsla man skapar. En massiv lucka ger en rustik och gedigen känsla, medan en slät, högblank lucka ger ett modernare uttryck. Hygien är en annan faktor; en slät lucka är lättare att hålla ren, medan en profilerad lucka kräver lite mer rengöring. 

 

Så väljer du rätt material

– Priset skiljer sig beroende på om man väljer en enklare lucka i målad MFC eller en helt massiv lucka av trä, berättar Therese Svantesson och delar med sig av olika materials egenskaper.

MDF

Bra och kostnadseffektivt material. Kan repareras och lackas om, om en skada skulle uppstå.

Laminat

Bra, hård yta mot slag och repor. Används ofta i offentliga utrymmen.

MFC (melaminbelagd spånskiva) 

Ett material som blir mer och mer populärt då en mycket positiv utveckling av nya ytor och naturtrogna mönster sker hela tiden. I dag är det ett kostnadseffektivt sätt att få ett kök med träkänsla.

Massivträ

Levande material som ger en varm och ombonad känsla. Alla luckor är unika, och trä åldras vackert.

Lackerade eller träfanerade

Claes Andersson från Sörmlandskök föredrar personligen lackerade eller träfanerade luckor.

 – Dem är snygga med många olika kombinationsmöjligheter, speciellt när det kommer till färg och spårmönster. Massiva luckor är självklart fint också, men det kräver en del av köket i sig och det kan bli ganska kostsamt.

Undvik laminatluckor

– Folie/laminat är en plastlucka som i vissa fall hos vissa leverantörer har problem med foliesläpp. Det innebär att ytan släpper från träfiberskivan, som är luckans grundmaterial. Eftersom dessa luckor är i samma prisklass som lackade luckor tycker jag att man ska undvika laminatluckorna, säger Claes Andersson.

Lackera om köksluckorna – men tänk efter!

Att lackera om sina befintliga köksluckor är ett bra sätt att förnya ett i övrigt fungerande kök. Givetvis beror det ju på hur stort köket är och vilken kostnad det drar med sig.

– Lackerar man om luckorna i en helt annan kulör bidrar det dock till att andra dekordetaljer, som kökssocklar, dekorlister och andra detaljer som köket ofta kläs in i, måste lackeras om. Dessa detaljer kan sitta mellan skåp och då måste delar av köket monteras ned för att komma åt detaljerna. Alternativt att de målas på plats, berättar Therese Svantesson.

Hon påminner om risken med att andra ytor i köket börjar kännas slitna och trista när enbart köksluckorna blir uppfräschade.

– Risken är att det drar med sig mer än man tror, och i slutändan kanske det visar sig att det hade varit lika bra att göra om allt från grunden, få bättre planlösning och modernare funktioner.

Ha en köksvision

Claes Andersson tycker man ska ha en klar bild av sitt kök framför sig innan man träffar en köksrepresentant.

– Jag tycker man ska utgå från det man själv gillar och trivs med. Ha en grundinställning och bestäm dig för om du vill ha ett kök åt det ljusare hållet, eller kanske använda dig av ett mörkt träslag. Det är du som ska vara nöjd med ditt kök och inte trendiga grannar eller släktingar.

Öppen förvaring – personligt och lättåtkomligt

Therese Svantesson tipsar om att öppen förvaring ofta ger en hemtrevlig och ombonad känsla, särskilt i lite mer lantliga kök.

– Det ger en lätt överblick och åtkomlighet, och man kan ge sitt kök en väldigt personlig prägel. Man kan visa upp fint porslin eller lyxiga köksmaskiner, och saker som sällan används riskerar inte att bli stående längst in i ett skåp. Tvärtom kanske de faktiskt plockas undan eller skänks vidare istället.

Nackdelen, menar hon, är förstås att det som inte förvaras i väggskåp lättare blir dammigt och smutsigt. Det kräver mer städning helt enkelt.

– Ett tips om man har en öppen planlösning och är att välja mer traditionell förvaring med väggskåp. Det ger ett lugnare intryck när man befinner sig i anslutande rum, tipsar Therese Svantesson.

Läs mer: Ge köket ett budgetlyft

Beslag – små medel gör stor förändring

Nya beslag på annars fräscha luckor kan göra mycket för kökets helhetsintryck; har du dessutom charmiga äldre detaljer, som pinngångjärn, kan det vara mycket uppskattat med ett beslagbyte då den gamla charmen finns kvar samtidigt som luckorna ger ett fräschare och nytt intryck.

– Det går att förändra utseendet ganska mycket genom att endast byta beslag. Min erfarenhet säger däremot att det oftast inte är tillräckligt för att ge köket ett riktigt lyft. Om köket dessutom har kvar de gamla synliga pinngångjärnen så känns det ändå ”gammalt”, men det är ju en fråga om smak, menar Claes Andersson.

Omlackering gör susen

– Har du en befintlig lucka, som inte kräver för mycket underarbete, är omlackering i kombination med byte av beslag ett prisvärt alternativ till köksbyte. Jämför man med ett luckbyte är prisskillnaden mindre och ett luckbyte kommer att hålla längre. Ska du bo kvar en längre tid är ett luckbyte förmodligen ett bättre alternativ. Många företag erbjuder kostnadsfria hembesök, där man tillsammans med beställaren tillsammans jämför alternativ och diskuterar fram bästa möjliga lösning, berättar Claes Andersson.

Läs mer: Så förebygger du vattenskador i köket

Framtidens kök – flexibelt och hållbart

– Köken 2018 innehåller produkter som är flexibla och utnyttjar utrymmen på bästa sätt. Köket ska vara flexibelt och kunna användas på olika sätt; för matlagning, läxläsning, jobb hemifrån och som en social yta. Ett optimalt kök ska kunna fungera för en–två personer ena veckan, och dubbelt så många personer veckan efter, säger Therese Svantesson.

Rent färgmässigt är det gråskalan som dominerar, med ljusgrå och mellangrå färger. Fokus är naturmaterial där det ljusa träet och även ek är ses som trend tillsammans med stenmaterial.

– Vi ser att det hantverksmässiga och platsbyggda är stort, i kombination med bra förvaringsmöjligheter av matvaror — en typ av modern shaker. Växtlighet flyttar även in i köket. Hållbarhet och att göra en insats för miljön blir en allt viktigare trend, säger Therese Svantesson.

 – De senaste åren har vitt och ljusgrått varit väldigt efterfrågat. Jag tror att lackerade luckor i lite mörkare färger – troligen grått – med någon form av mönster i kommer efterfrågas mer. Även träfanerade släta luckor i mörka färger kommer öka. Vi har även märkt av ökad efterfrågan på furuluckor – däremot från väldigt låga volymer, berättar Claes Andersson.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar