Annons

Tre kök, tre smaker – så skapar du stilen

Köksinspiration

Vi tittar närmare på tre olika köksstilar; den moderna kontinentala, den klassiska och den nya, färgstarka stilen och på vad som utmärker dessa kökstyper samt ger några snabba tips på hur man skapar dem.

Av: Pauline Josephson, 10 februari 2005

Att köket har en central plats i hemmet är ingen nyhet, men under de senaste tio åren har kökets utseende fått en allt viktigare betydelse.

- Det faktum att många kök numera är integrerade med matsal och vardagsrum ställer högre krav på köket. Därmed blir också alltfler benägna att spendera lite mer pengar. Vissa kök ser inte ens längre ut som kök, säger Patrick Beining, som har arbetat med formgivning, produktutveckling, marknadsföring och försäljning av kök i ca 15 år. Idag arbetar han som designchef på svenska Tibrokök.

Han säger vidare:
- Det senaste året har man kunnat se tydliga spår av nya köksstilar: där det moderna, kontinentala och strama köket, med tydliga materialval har blivit mer och mer påtagligt. Samtidigt finns en annan, mer färgstark linje med lackade luckor i vågade kulörer, där konstmaterialen verkar komma tillbaka. Men i verkligheten är det fortfarande det klassiska köket som är storsäljaren.

Annons

Hur man skapar en köksstil

Att skapa en särskild stil i ett kök handlar mycket om färg- och materialval. I synnerhet för skåpsstommar, luckor och golv som upptar större delen av ytan i ett kök. Man kan förändra ett kök dramatiskt, till en ganska låg kostnad genom att bara låta sprutlackera skåpsluckor och byta handtag. Att skaffa en ny blandare, diskho, bänkskiva eller belysning kan också ändra kökets ”personlighet” radikalt. Ibland kan det räcka med att skaffa en ny möbel – ett avlutat slagbord kanske fulländar intrycket av ett svenskt bondkök.

För den som är händig kan en inbyggd bokhylla eller kökssoffa ger en ombonad känsla till köket, medan ett nytt stänkskydd i frostat glas ger en mer avskalad, sval och modern känsla. Genom att byta ut några till synes små detaljer kan man förändra kökets karaktär betydligt. Med nya köksredskap, krokar eller hyllor kan man lätt skapa en mer stilren ”finish” av köket.

Det moderna, kontinentala köket


Kontinentalt i vitt med detaljer av exotiska träslaget zebrano. Tibrokök.

För att skapa en känsla av ett modernt, kontinentalt kök gäller det att lägga ner mycket omsorg på att välja material. Skåpsluckor i oljad ek har varit populärt en tid, men nu finns också material som frostat glas, aluminium och krom. Genom att sprutlackera sina gamla luckor i högblankt vitt får man en luftig och kontinental känsla. Att byta bänkskiva är också relativt lätt. Genom att låta bänkyta och stänkskydd bestå av samma material - kanske rostfritt stål – ”slätas” ytorna ut och köket känns rymligare. Golvet är viktigt då det upptar stor yta. Klinkers eller stenplattor i dova eller ljusa färger passar bra. Ett golv i ek eller målat trä kan också mjuka upp en aning, utan att man förlorar det moderna intrycket. - Det moderna, kontinentala köket utmärks av enkla släta luckor, kanske infällda handtag och inte för mycket detaljer. Köksmaskiner spelar en allt större roll och består i stort sett bara av rostfritt stål och aluminium. Trä på större ytor är inte längre riktigt lika framträdande, men att använda mörka träslag som zebrano eller kastanj i kombination med vitt högblankt, är ett sätt att skapa en kontinental stil, säger Patrick Beining.


Vita ytor och frostat glas med blå detaljer ger medelhavskänsla.
Myresjökök: Foto och inredning: JAAN FotoStudio, Älmhult

Ljus och luftighet

Ett sätt att ge ett uppfriskande nytt intryck av köket är att använda material och dimensioner på annorlunda sätt; lampor bakom blästrat glas, en stänkvägg av rostfritt stål eller frostat glas, ett golv målat i lackfärg, ett brett och generöst kylskåp, en ganska tjock eller en väldigt tunn bänkskiva, breda och djupa köksskåp. Ett kontinentalt kök känns luftigt. Om man är intresserad av att bygga om hela köket kan man välja en av de många serier nya köksskåp som står på stativ, vilket ger ett ”lättare” intryck till hela köket. Även de alltmer populära låga, liggande överskåpen ger en känsla av luftighet till köket. Ljus spelar också en särskild roll. Har man möjlighet att ta upp nya fönster i köket kan man låta en annorlunda form - som ett liggande rektangulärt fönster över arbetsytan - ge ett intressant ljusinsläpp.


Rymd och luft med köksinredning på ben. Myresjökök: Foto och inredning: JAAN FotoStudio, Älmhult

"Less is more"

De rena linjerna kan understrykas ytterligare genom att så få saker som möjligt står framme. Med det är inte sagt att köket inte ska ha några detaljer. Tvärtom. Det moderna kökets detaljer är ofta mycket genomtänkta. Osynligt infrästa grepp på över eller undersida av skåpsluckan låter ytorna förbli orörda. Långa stänger som handtag till skåpsluckorna kan också passa eller handtag som är infällda i skåpsluckan. Alternativt använder man ett snäpplås på insidan av dörren och trycker bara helt lätt på luckan för att den ska öppnas. Finesser som låddämpare kommer alltmer, enligt Patrick Beining, som avslöjar att det nu till och med finns fjärrkontroller för att öppna skåpsluckor för den som vill imponera på sina gäster.

Rensa arbetsytan från alla köksutensilier. Det finns en uppsjö av nya köksprodukter för den som vill ha allt insorterat i sina rätta fack; kryddlådor eller hyllor att fästa på insidan av skåpsdörren, utdragbara brödlådor och diskbänkar med inbyggda diskmedelspumpar. Vill man ändå ha vissa köksredskap framme - köket ska ju trots allt fungera – kan man välja diskställ, upphängningslister, krokar, trådkorgar i rostfritt stål och hyllor i glas. Upprepa gärna material som redan finns så att inte helhetsintrycket blir ”pråligt”. Vill man ”skala av” rummet ytterligare kan man även att ta bort överflödigt utsirade golvlister och profilerade foder.

Nyckelord:
Släta ytor, avskalat, bortplockat, högblankt vitt, rostfritt stål, frostat glas, oljad ek, detaljer av mörka träslag, luftighet. Material på nya ställen: lampor bakom glasluckor, diskbänk av rostfritt stål, stänkvägg av frostat glas, golv med lackfärg. Nya dimensioner: tjock eller tunn bänkskiva, bänkskåp på stativ, liggande överskåp. Infällda handtag, infrästa grepp, långa stänger, snäpplås, låddämpare. Snygga köksmaskiner!

Det svenska, klassiska köket 


Sekelskifteskänsla med vitrinskåp
och schackrutigt golv. Tibrokök.

- De nya kontinentala köken må vara köksproducenternas ”spjutspetsprodukter”, men det är fortfarande det klassiska köket som är en av de absoluta storsäljarna, säger Patrick Beining.

Modernt i alla ära, men många av oss har nog innerst inne en romantisk dröm om det stora svenska lantköket. Detta kan se ut på många sätt, men för en alltmer populär stil har sjuttonhundratalets gustavianska stil med dess typiska ”blonda” färger satt sin prägel. För där det kontinentala köket kräver raka, okonstlade linjer, väljer man mer utsirade profiler och mjukare former för det klassiska köket.

Trä och porslin klassiska material

Det dominerande materialet i ett traditionellt svenskt kök är förstås trä. Antingen antikbetsat trä eller målat i ljusa så kallade blonda färger, det vill säga svaga och ganska bleka nyanser av vitt, grått, beige, grönt och blått. Skåpen ska gärna sträcka sig ända upp i taket. En extra profil på skåpsluckan - om än bara en list - mjukar upp linjerna. En liggande trä- eller en pärlspontspanel som stänkskydd förstärker den lantliga känslan. Fasat kakel var vanligt i Sverige under förra sekelskiftet och finns nu att få tag i både i kvadratisk i och rektangulär form. En så kallad bröstlist kan ge ett mjukt avslut till kaklet i överkant. En marmorskiva i ljust grått eller vitt är också en elegant variant, gärna även som bänkskiva. Porslinsho och blonda färger för lantlig känsla. Från IKEA.


Dekorativ förvaring på gammaldags vis. Tallrikshylla från IKEA.

Porslin är ett material som ger gammaldags intryck - det finns många nyproducerade diskhoar i porslin på marknaden, ofta generösa i storlek. En stilenlig blandare har varsin kran för kallt respektive varmt vatten i klassisk stil. Ett skurgolv med långa, breda plankor, ett vit- eller gråmålat trägolv eller ett schackrutigt klinker- eller linoleumgolv fulländar intrycket av det klassika svenska köket. För att få ett mer levande och mindre linjärt helhetsintryck kan man låta lägga schackrutorna på diagonalen.

Återigen är det detaljerna som gör helheten. Knoppar i porslin, smidesbyglar eller handtag i gedigna material som tenn eller mässing passar fint till köksskåpen. Till kökslådorna kan man välja greppvänliga och klassiska skålhandtag. Klotrunda, så kallade skollampor passar väl in i ett klassiskt kök, liksom skomakarlampor över arbetsytan eller över matplatsen. Vid matplatsen kan man också hänga en ljuskrona, det finns mängder av billiga sådana i gjutjärnsimitation att få tag på. Har man lyckan att äga en ärv malmkrona kan man ju låta denna bli ”kronan på verket” i bokstavlig mening.


Klassiska skålhandtag för ett klassiskt kök. Tibrokök.

Antikviteter ger genuint intryck

Om man i det kontinentala köket städar undan köksutensilierna i största möjliga mån, kan man i det klassiska svenska köket göra tvärtom. Sätt gärna upp några målade trähyllor på väggen och ställ fram vackra föremål i glas eller porslin eller sådant som används ofta. Man kan också exponera sina vackra ting i vitrinskåp. Vissa praktiska, klassiska köksutensilier finns åter i nyproduktion, såsom porslinsburkar och brickhållare för väggen. Leta gärna i antikaffärer eller på loppmarknader efter möbler eller småsaker som ger köket gammaldags genuinitet; en gammal kökssoffa, ett slagbord eller en tallrikshylla på väggen. Antika möbler behöver inte bli dyrare än nya, dessutom kan de bli alltmer värdefulla på sikt. Har man råd kan man satsa på en fin järnspis eller bakugnslucka som faktiskt också går att köpa idag. Vidare kan en ny uppsättning kopparkastruller göra susen för både matlagning och kökets karaktär om de får stå framme i närheten av spisen. Likaså valet av plantor: ställ gärna en gammaldags krukväxt, t ex en Mårbackapelargon i en romantisk kruka i köksfönstret. Textilier kan man också göra mycket med. Låt sy dynor eller kuddar till köksstolarna i rutigt eller randigt tyg eller med ett mjukare mönster från växtvärlden.

Nyckelord:
Trä. Antikbetsat, målat. Blonda färger: vitt, grått, beige, grönt och blått.
Profiler, träpanel, pärlspont, fasat kakel, bänkskiva i marmor, diskho i porslin, kall- och varmvattenkran. Målat trägolv, skurgolv eller med schackrutor. Porslinsknoppar, smidesbyglar, skålhandtag. Handtag i tenn eller mässing. Skollampa, skomakarlampa, ljuskrona.
Vitrinskåp, målade trähyllor, gammeldags köksutensilier i trä, glas eller porslin, kopparkastruller. Antikviteter, kökssoffa, slagbord, tallrikshylla, järnspis. Textilier: rutigt, randigt blommigt.

Det färgstarka, fantasifulla köket


Kontrastfärger och lackade ytor ger köket karaktär. Kök från IKEA

Omslaget på årets kökskatalog från IKEA visar ett högblankt, knallrött kök, en stil som överraskar stort i kontrast till de kontinentala och klassiska kökens svala och traditionella färger. Patrick Beining kommenterar:

- Konstmaterial kommer mer och mer. Laminat var ju vanligt under 80-talet liksom starka kryddiga färger. Det verkar vara på väg tillbaka, fast i ny tappning förstås. Högblanka luckor i färger som vinrött och svart finns hos flera av köksproducenterna, men frågan är vilket genomslag de kommer att få. Många människor spenderar stora pengar på kök som de trots allt ska leva med i 25 år.

Genomslag eller inte, de knalliga färgerna kan onekligen kännas pigga och glada för den som tröttnat på de mer vanliga, färgfattiga köken. Med färg kan man skapa ett kök som är både klassiskt och modernt, men som samtidigt känns lite roligt och hemtrevligt.


Praktisk glasförvaring i nytappning. Från IKEA.

Ett sätt att få in färg i köket är att välja nya träluckor av till exempel körsbär som i sig har en varm ton. Är man däremot lite vågad och vill satsa på högblanka luckor i knalliga färger finns det just nu gott om nyheter hos de olika kökstillverkarna, alltifrån knallgult till vinrött och svart. Man kan i många fall själv låta sprutlackera kökets befintliga luckor. Då får man dessutom ett nästintill oändligt färgspektrum att välja ifrån.


Härliga färger för den vågade. Tibrokök.

Kakel är ett material som erbjuder nästa samma möjligheter. Kakel i alla färger och former kan pigga upp ett gammalt kök med överraskande genomslag! Orientaliska, provencalska mönster och dekor i olika växtformer ger också ett mer ombonat intryck. Har man redan ett kök i ett varmt träslag kan man dock ”kosta på sig” att välja en svalare färgton för kaklet, blått, grönt eller grått. Kontraster är överraskande. Man kan också pröva att klä in en del av arbetsytan i kakel eller mosaik för att få ett mer sydländskt, ombonat intryck.

Om man har resurser och vill ta ut svängarna ordentligt, kan man även investera i nya färgstarka vitvaror (!). Det finns till exempel nyproducerade, lite knubbiga kylskåp i amerikansk 50-talsstil i knallrött som ger ett särskilt humoristiskt uttryck till köket. Men man måste förstås inte byta ut hela köksinredningen för att få in färg i köket. Att måla fondväggar har länge varit populärt, men man kan också kakla en hel vägg som blickfång eller fundera på att måla både taket och golvet i en kontrastfärg. Resultatet behöver inte vara permanent - målade färgytor kan ju lätt och relativt billigt målas över. Målade färgytor bakom glas som stänkskydd är en annan lösning. Sprutlackering kanske man i första hand associerar med skåpsluckor, men det finns egentligen ingenting som hindrar att man lämnar in köksstolarna eller köksbordet till en uppfräschande lackering. Vill man ge sig på att snickra själv så kan en väggfast bänk med några kuddar eller en inbyggd bokhylla ge ett intimt och ombonat intryck. Man kan också rikta olika ljuskällor mot de varma respektive kalla färgpartierna för att ytterligare utnyttja färgens intensitet.


Aptitretande färger även på vitavaror. IKEA.

Annorlunda lösningar kan också pigga upp köket. Det behöver inte vara just köksskåp som platsar i köket – ibland kan ett par badrumsskåp i okonventionell form, en gammal skänk eller ett rullbord bli ett roligt inslag. Hela kök på hjul finns att köpa idag. Mjuka former ger ett mer ombonat intryck, såsom en rund diskho – eller varför inte två bredvid varandra? - i rostfritt stål. Även mosaik finns i runda bitar och kan lätta upp det stramaste av kök. De relativt nya kompositmaterialen ger också stora möjligheter till nya grepp för bänkytan. De kan lätt formas till svängda former som till exempel en droppformad bardisk eller bänk med ojämna kanter.

Nyckelord:
Knalligt färgspektrum, trä i varma färger, högblankt, konstmaterial, komposit och laminat, hemtrevligt, humoristiskt. Kakel, sydländskt, organiska former, vitvaror med färg, fondvägg, målat golv och tak, färgytor bakom glas, sprutlackerade köksmöbler, 50-tal och 80-tal. Väggfasta bänkar, inbyggda bokhyllor, välriktade ljuskällor. Okonventionella och svängda former, ojämna kanter, rullbord eller hela kök på hjul, diskho och mosaik i runda former.

Ingen stil är den andra lik

Det behöver knappt sägas, men självklart ska man inte bli slav under en viss stil, utan köpa och använda sådant man gillar. Det annorlunda är ofta det som känns personligt. Självklart kan man ha rostfritt stål och moderna köksredskap i ett klassiskt kök eller en gammal karmstol i trä i ett kök som i övrigt känns nytt och kontinentalt. En färgdetalj piggar upp de flesta rum, oavsett stil. Det viktigaste, enligt Patrick Beining, är att man förstås inte glömmer bort vad köket är till för:

- Köket är till för att laga mat och det måste fungera. Inred köket efter rummets förutsättningar. Jag tycker personligen också att man ska ta hänsyn till husets ålder; ett hypermodernt kök i ett 1800-talshus känns inte rätt. Men främst av allt ska man tänka på att ett kök är en investering och ska bestå i många år. Trender ska man undvika. Ett kök kan vara modernt utan att vara trendigt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 februari 2005 Pauline Josephson
Annons
Annons
Mer om Köksinspiration

9 fina prylar till påskbaket!

Köksinspiration Här är nio saker som gör påskbakningen extra härlig! 

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att...

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]