Smarta läsaridéer
Smart bänk med förvaring, inbyggt kaffeskåp eller quick-fix med knoppar - spana in de här läsaridéerna.

Läsarnas smarta köksideer

Köksinspiration

Smart belysning, bänk med förvaring, inbyggt kaffeskåp och rymlig köksö. Spana in de här 9 smarta läsaridéerna för köket. 

Av: Emelie Åberg, 13 oktober 2015
 • "Nytt" kök för 3000 kr

  Vi var urless på vårt kök och tyckte att det var jättefult, men hade inte råd med ett helt nytt kök. Då är det tur att jag är lite pysslig och maken händig! Vi slet ner panelen i hela köket, spacklade och målade vitt samt tapetserade en fondtapet som liknar betong. Vi målade både köksluckorna och köksmöblerna i samma grå färg och bytte ut alla knoppar. För att dölja den hemska plastmattan lade vi på ett billigt laminatgolv – vad som helst var ju bättre än plastmattan. Bänkskivorna klädde jag in i dekorplast som liknar marmor. Vi är jättenöjda – nu vill man faktiskt vara i köket igen!    

  Före

  Efter

  Kostnad: Under 3000 kr

  Tidsåtgång: Ca en månad 

   

  Namn: Marie och Fredric Solander

  Bor: Sorunda, Nynäshamn

  Familj: Sonen Iliaz, 5 år, samt alldeles för många husdjur

 • Köksö istället för matbord

  Vi behövde mer förvaring i vårt kök och flyttade ut köksbordet till matsalen, och byggde en köksö där vi kan sitta och äta frukost och som dessutom rymmer mycket mer förvaring och arbetsyta. Vi använde oss av två bänkskåpsstommar, 80 x 60 cm per stomme med täcksidor runtom, bänkskivan är 2 x 1 meter. Vi har också sänkt ner ”popup-eluttag” i bänkskivan, och byggt in förvaring i lådorna. 

   

  Helena och Magnus byggde också en egen lösning för sin kaffemaskin – ett smart inbyggt skåp med lådor under.

  Kostnad: 15 000 kr (köksön), 2000 kr (kaffehörna)

  Tidsåtgång: 5 dagar (köksön), 3 dagar (kaffehörna)

   

  Namn: Helena och Magnus Filipsson

  Bor: Kumla

  Familj: Barnen Sebastian, 17 år, och Oliver, 12 år.

 • Målade på kaklet

  Jag gillade inte alls färgen på kaklet i köket i mitt nya hus. Jag började därför med att tvätta det och sedan foga noga. Sedan grundade jag med två lager våtrumsfärg och avslutade med en färg i grå nyans. Snabbt, billigt och hållbart – det kunde inte bli bättre!

   

  Kostnad: Max 500 kr

  Tidsåtgång: En dag 

   

  Namn: Helen Rohdin

  Bor: Ekerö

  Familj: Maken Henrik och barnen Dennis, 5 år, och Max, 2 år.

 • Sittbänk med inbyggd förvaring

  Vårt kök är endast en "gång" utan plats för matplats, men vi ville ändå kunna sitta i köket och då kom idén om en bänk under fönstret. Det är en enkel variant byggd med mdf-skivor, möbelvinklar, skruv och lim med gångjärn i locket, för att även kunna använda bänken som förvaringsmöbel. För en lite bekvämare sittplats klädde vi locket med skumgummi och tyg. Bänken används varje dag av alla i familjen. En perfekt plats att sitta på när den andra lagar mat eller lassa upp matkassarna på och vi ser barnen när de är ute i studsmattan eller sandlådan. Den rymmer också pant, återvinning och en del matvaror. 

   

  Kostnad: Cirka 1200 kr

  Tidsåtgång: Max 10 timmar

   

  Namn: Elin Bjelkmark

  Bor: Södertälje

  Familj: Maken Johan och barnen Ebba och Agnes, 4 år, samt Sven, 1 år. 

 • Ny belysning

  När vi byggde om köket var det väldigt svårt att välja belysning, men vi ville ha något som gjorde ett ”statement” eftersom vi inte har några överskåp. Vårt kök är väldigt stort, så det krävs ljuskällor som är ordentligt starka. Tillslut hittade vi det vi sökte i taklampan Örsjö Kvist, och så hittade vi matchande spotlights, även de i mässing. Då huset är byggt 1903 ville vi ha klassiska material som åldras vackert – som mässing och marmor. 

   

  Kostnad: Ca 25 000 kr

   

  Namn: Nichole Friberg

  Bor: Malmö

  Familj: Sambon Patrik, rottweilern Viva och bebis på väg.  

 • Fräschade upp bänkskivorna med dekorplast

  Jag fräschade upp de slitna och fula bänkskivorna i mitt gamla 1950-talskök med dekorplast. Först tvättade jag de gamla bänkskivorna noga och torkade torrt. Sedan mätte och skar jag ut rätt storlek på dekorplast med marmortryck och till sist klistrade jag dit den. Jag är jättenöjd med denna enkla och billiga lösning, som får funka tills en större renovering blir möjlig.

   

  Kostnad: 180 kr

  Tidsåtgång: 45 min

   

  Namn: Lise-Lotte Ericsson

  Bor: I Göteborg

  Familj: Utflyttad son samt katten Aron

 • Öppna hyllor

  När vi renoverade köket ville vi ha en känsla av fransk bistro och industri. Rostfri diskbänk och öppna hyllor passade bra och enkla hyllor i rostfritt stål fann vi på Ikea. Att ha en vägg med öppna hyllor är praktiskt, då glas och skålar blir lättillgängliga.

   

  Kostnad: Cirka 99 kr/st.

  Tidsåtgång: Hyllorna var uppe på några minuter – men köket tog förstås längre tid.

   

  Namn: Marie Wendt

  Bor: På en ö i Göteborgs skärgård

  Familj: Man och två barn

 • Bytte bänkskiva

  Vi fräschade upp köket genom att byta ut den slitna laminatskivan vi hade tidigare. Vi köpte en tjock ekskiva och använde hårdvaxolja för att få till den svarta ytan med träskiftningar. Vi satte samtidigt in en svart diskho samt ny blandare och spishäll. Svart fog fick det att se enhetligt och ut. Vi är jättenöjda!

   

  Kostnad: 8-9000 kr

  Tidsåtgång: Fem dagar (med torktid) 

   

   

  Namn: Frida Bergström

  Bor: I Staffanstorp, Skåne

  Familj: Sambon Joakim samt schäfern Hannah.

 • Vit färg och kakel

  När vi köpte huset var köket original från 1960, med grönbrunt kakel, perstorpsbänkskivor och träpanel i taket. Men vi älskade verkligen de höga, platsbyggda skåpen och valde att behålla dem, men fräscha upp med vit färg. Även taket målades vitt – hejdå bastukänsla! Min sambo är elektriker så vi bytte också ut den gamla lysrörsarmaturen och ersatte den med tre lamphållare i antiksilver, med stora glödlampor, för att behålla den gammaldagskänslan. Vi köpte billiga ekskivor som vi vaxade mörkbruna och satte vitt, fasat kakel, vilket gick förvånansvärt bra för att vara första gången! De gamla mässingsknopparna putsade vi upp och vitvarorna har vi bytt ut successivt. Fläkten fyndade vi på Ikea. 

   

  Kostnad: Ca 10 500 kr

  Tidsåtgång: Ca en vecka för hela köket

   

  Namn: Mikaela Norgren Kyrk

  Bor: Örebro

  Familj: Barnen Kira, 4 år, och Milo, 2,5 år.

Visa allt innehåll
Emelie Åberg
13 oktober 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Köksinspiration

9 fina prylar till påskbaket!

Köksinspiration Här är nio saker som gör påskbakningen extra härlig! 

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att...

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...