Annons

Köksdrömmar - för både vardag och fest

Köksinspiration

Här visar vi några nya kök som låter dig inspireras till ett personligt val som fungerar i alla lägen.

Att välja kök bör göras med både hjärtat och hjärnan. Köket ska vara vackert och trivsamt utan att ge avkall på det praktiska.

Kärt barn har många namn. Husets hjärta, nav och själ är några av de ord man brukar använda när man talar om det kanske viktigaste rummet av dem alla - köket. Många bygger sitt hus med utgångspunkt från köket så man kan väl utan att överdriva påstå att köket är av central betydelse för hemmet. Att välja nytt kök kräver därför en hel del eftertanke. Det ska ju vara ett trivsamt och vackert rum att umgås i men ändå praktiskt och hygieniskt som arbetsplats.

Annons

Valfrihet

Med ett kök som är byggt av flyttbara moduler får du flexibilitet i köket. Vissa enheter kan du montera på hjul, andra bärs upp av ramar av aluminium med stödben. Basic ek lasyr mörkbrun är en slät fanerad lucka med massiva träkanter. Annorlunda, ultramodernt och samtidigt enkelt och stilrent. Stora utdragssystem ger bra överblick över innehållet. Basic finns i fem olika träslag och flera olika lasyrer. Ballingslöv.

Trendigt med mobilt på ben

Dagens kök kan kanske sammanfattas i ett ord; flexibilitet. I dag finns möjlighet att blanda både material och design. Många väljer kök som står både på socklar och ben och mixar material som rostfritt, sten, glas och trä.

Träslagen går ofta åt det ljusa hållet som ek och al och du kan välja mobila enheter i exempelvis form av en köksö. De ska också vara lättstädade. Kök på ben gör det lätt att komma åt med dammsugaren och när både porslinet och skafferiet flyttar ner i utdragslådor blir arbetet också mer ergonomiskt.

Utdragbara system utnyttjar ofta utrymmet bättre än traditionella skåp. Du får plats med mer saker på mindre yta och kommer också åt dem lättare.

Hur utnyttjar du köket?

När det är dags att välja kök kan det vara en god idé att sätta sig ner och fundera igenom vad det är man vill kunna göra i köket. Ska en person arbeta där eller flera tillsammans?

Behövs extra plats för svamptorkning, fiskrensning eller liknande? Ska barnen kunna göra kladdiga projekt med trolldeg, karamellfärg eller vattenfärger och ska det kanske finnas plats för läxläsning? Hur barnsäkert måste det vara?

Det gäller ju att inte glömma bort de praktiska detaljerna när man lockas av alla läckra inredningar. Köksbutikerna har konsulenter som hjälper till att reda ut vad du behöver i ditt kök och som kan ge förslag på lösningar, oftast utan kostnad. Dessutom har många kökstillverkare givit ut egna handböcker som kan ge nyttig information innan du sätter igång.

Minimalistiskt


Marbodals nyhet Torö vit är en ren och slät lucka med en diskret list av ek som förmedlar lågmäld lyx. Den mörka väggfasta bordsskivan bryter mot det vita på ett effektfullt sätt. De kvadratiska överskåpen rymmer mycket och lådorna i bänkskåpen har fullt utdrag. Köksön ger en generös arbetsyta men också bra förvaring på båda långsidorna.

Satsa på tålig arbetsbänk

Alla material har sina för- och nackdelar och alla vill självklart ha ett kök som åldras med värdighet och behag. Det är kanske främst arbetsbänken som slits värst och den kan du också få i massor av olika varianter.

Klinker- eller kakelplattor i arbetsbänken är lätt att torka av men det är svårare att hålla fogarna rena. Marmor är hårt och hållbart men kan få fläckar av rödvin. Massivt trä är populärt just nu men blir lätt missfärgat och får repor och märken, vilket i och för sig vittnar om livet i köket.

Rostfritt stål är enkelt att hålla rent men blir också repigt med tiden. Inget material står helt emot slitage men genom att ta reda på fakta är det lättare att välja det som passar dig och dina behov.

Skaffa smart förvaring

Köket blir ofta en plats för en uppsjö av nödvändiga och mindre nödvändiga prylar.
Nya köksinredningar har massor specialsystem för förvaring av kökets alla hjälpredor.

Det finns utdragbara system för både porslin och kryddor, utdragbara skafferier och stora lådor som ger en bra överblick över innehållet. Hörnskåpslösningar, strykbrädesmekanism och städredskapskorgar finns också för den som vill och disktorkskåp döljer finporslinet efter middagen.

Modernt kök i gammal stil


Det målade Karlaköket finns både i gammaldags stil med skärgårdsfönsterspröjs, eller med moderna släta luckor och t ex rostfria ytterkantsprofiler. Vitrinluckorna är av klarglas, med blästrad blomdekor. Den fristående bänken har skiva av svart mattpolerad granit. Fasta moduler har bänkskiva i oljad teak och rostfritt stål. Vitvaror Siemens. Rostfri fläkt Trepol. Tibrokök.

Nackdelen med specialinredda utrymmen är att de ofta är dyrare än traditionella skåp, och utdragssystemen kan med tiden bli slitna och instabila. Speciella repningsskydd håller dock skåpluckorna snygga om du har utdragbara lådor eller hyllor.

Ett alternativ till utdragssystem är att ha en öppen förvaring, vilket blir allt mer populärt. Där ställer du det som är snyggt att se på och stoppar undan resten. Snygga burkar och korgar döljer det du inte vill visa. Det finns också mängder av produkter för att hänga upp saker; skenor, krokar och magnetlister är några exempel.

Modernt för den kräsna


Köket Brahe har raka kanter och plana ytor och tillverkas i flera utföranden i olika träslag. Genom att kombinera Brahe med skjutluckor i aluminium och blästrat glas, överkantshängda luckor, stativ och ben i aluminium eller andra detaljer i avvikande träslag, kan du anpassa den här modellen efter just din smak. Kvänum.

Behövs bygglov?

Om du gör om i ditt kök så att ingreppen berör vatten- och avloppssystem, ventilation, skorsten eller bärande konstruktioner behöver göra en bygganmälan. Du kan rådgöra med exempelvis stadsarkitektkontoret i din kommun om vad som gäller. De lagar som påverkar kök hittar du i Miljöbalken.

Effektfullt


I det här köket har gräddgula blanka skåpluckor mixats med vitrinluckor och öppna hyllor i körsbär, från Avestia. Infällda spotlights i taket känns fortfarande nytt och är både effektfullt och ger bra spridning av ljuset. Huggkubben på hjul har fått en central plats i köket - även den från Avestia och kostar cirka 23 500 kr inkl moms. Rostfri diskbänk och sköljlåda kommer från Franke. Som stänkskydd sjösten Grigio Bardiglio.
Kökshuset.

Att tänka på när du väljer nytt kök:

Tänk efter vad du vill kunna göra i köket och planera därefter

Behövs arbetsyta för en eller flera personer?

Hur barnsäkert måste det vara?

Passar ditt favoritmaterial dina behov? Tänk framåt, ett kök ska ju hålla i många år!

Vilken typ av förvaring passar dig bäst?

Monterat eller omonterat

Kök säljs antingen monterat och klart eller omonterade i paket. Det är inte alltid helt enkelt att sätta ihop omonterade skåp och lådor och det kräver framförallt tid. Därför bör du vara observant på vad som ingår i priset.

Lästips

Köket - planera för trivsel och funktion av Gunilla Lauthers, Ica bokförlag
Boverkets byggregler, BBR 1999

Mer information:

Ballingslöv 0451-460 00 www.ballingslov.se

HTH www.hth.se

Ikea 020-43 90 50 www.ikea.se

Kvänum 0512-79 77 00 www.kvanum.com

Kökshuset 08-664 22 22 www.kokshuset.se

Marbodal 0502-170 00 www.marbodal.se

Myresjökök 0476-557 00 www.myresjokok.se

Tibrokök 0504-436 00 www.tibrokok.se
 

Läs mer här:

Rymligare kök

Ny form i köket

Idéer för ditt nya kök

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
19 juni 2012
Annons
Mer om Köksinspiration

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Mest lästa:

En matt dröm

Sponsrad
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]