Annons

Charmiga och skräddarsydda kök

Köksinspiration

I vårt stora köksreportage visar vi både nyheterna från köksleverantörerna och två personligt inredda kök i olika stil. Massor av flärd och funktion att inspireras av!

Av: Ann Sjöstedt Foto Svante Sjöstedt, 02 september 2004

Rätt i rött

Hett som chili och friskt som soliga tomater. Det röda köket ger energi och är ett kanonalternativ för alla

Att köpa nytt kök är en stor investering. Många beslut ska tas. Allt från vilken stil man vill skapa, till hur köket ska fungera. När man väl bestämt sig för planlösning och funktion är det dags att fundera över själva godiset; färgsättning och materialval. Luckor, knoppar, kakel, kranar, bänkskivor och vitvaror.

Tusentals färgmöjligheter

Som om det inte  äckte med dagens alla valmöjligheter kommer det nu ännu flera alternativ att välja mellan. Tibrokök erbjuder nu kök i tusentals färger. Den som vågar kan alltså satsa på luckor i både rött, orange och turkos. Välj färg själv ur hela NCS-skalan. Det kan vara nog så svårt eftersom det finns 2 000 färgnyanser i systemet.

Familjen som vågade satsa på rött är helnöjda. Röda luckor ”Sigill” i kombination med rostfritt, trädetaljer i lackad björk och stålgrått kakel känns både nytt och annorlunda. Deras nya hus har en öppen planlösning och de ville ha ett tufft och läckert kök i färg som binder ihop hela rummets möblering och färgval.

Annons

Köket är byggt i vinkel och har två öppna hyllor i lackad björk ”för att det ska hända något”. Luckor ”Sigill” är målade i NCS 1580-Y90R, Tibrokök. Italienska golvplattor och väggkakel från Erikstedt Kakel.. Tallrikar, vaxduk och shoppingvagn, Tio-gruppen.


Bänkskivor i lamint med framkant i multiplex (pressad bok). Grafiska tallrikar i olika mönster, Tio-Gruppen.


Spisen är placerade i hörnet och en diskret fläkt med rostfri framkant från Bosch är monterad i överskåpet ovanför hällen.


Den rostfri looken passar perfekt till lackade luckor och ventilationsgaller i lackad björk. Kyl/frys, micro och ugn, Bosch.


Läskbacken har fått en egen låda med fullutdrag. Snygg detalj är luckornas fyrkantiga handtag med vippfunktion.

Kyl och frys JA, men hur stor?

Det beror förstås på hur många man är i hushållet och hur mycket man fryser in.

En person behöver en kyl på ungefär 100 liter. Lägg till 50 liter kylskåpsvolym för varje ytterligare person.

När det gäller frysen räcker det med 40 liter/person om man bara förvarar vanliga frysvaror en kortare tid. Men ska ett par lamm, en halv älg och säsongens frukt och bär också få plats måste man lägga på minst 160 liter per person.

Skräddarsydd sekelskifteslook


Nytt kök i sekelskifteshus? Visst kan man krocka med hightech och  supermodern design. Men allra vackrast blir det med ett nybyggt kök i samma ålder som huset.

Det ljusa, moderna och exklusiva lantköket har vedspis, svart skifferskiva, lantlig spiskåpa med infälld fläkt och platsbyggda skåp med krysspröjsade vitrinluckor. Skåpsluckorna är innanförliggande och ligger i liv med stommens framkant. Precis så såg det ut i de klassiska herrgårdsköken på 1700-1800-talet. För att ytterligare förstärka det traditionella uttrycket är luckorna handmålade. Med lite moderna detaljer , som den infällda glashällen och de blanka kranarna, markeras att köket är byggt idag och inte för hundra år sedan. En trivselkontrast till häll och rostfri ugn är den smala järnspisen med extra kokplatta i hörnet. Går strömmen finns det iallafall en  värmekälla som fungerar. Över spis och bänkskiva sitter vita kakelplattor med fasade kanter. Just den här kraftiga modellen, med levande glasyta, var mycket vanlig i Paris och Londons tunnelbanestationer runt sekelskiftet.

Några steg från spis och platsbyggd kåpa, finns dubbel porslinsho och fler över- och underskåp som byggts ihop med två högskåp, varav det ena har öppen avställningsyta och dubbla spegeldörrar med vitrinkryss.

Kök ”Dalby” tillverkas i fem milda färger, allt från dunvitt till rökgrått.

Kök ”Dalby” från Kvänum har innanförliggande luckor där skåpstomme och luckans framkant linjerar. Spiskåpan har inbyggd Mielefläkt ”DA 362” .

Den 80 cm breda sensorstyrda hällen ”Miele KM 350” är infälld i skifferskiva. 50-litersugn Miele H 383. Kakelplattor, 10x20 cm, Centrum för Byggnadsvård. Vedspis, ”Viking 30 cm”, Josef Davidssons Eftr.


Hantverk på hög nivå. Ett av högskåpen har avställningsyta med liggande spontad panel bakom.


Gjutjärnsspis  ”Viking 30” cm har kokplatta och ovala hål på hällen som förhindrar överhettning på sidorna. Invändigt är spisen klädd med täljstensskivor, (13 750 kr,) Josef Davidsson Eftr.


Den dubbla porslinhon, 90x50 cm från Gustavsberg, har plats för stora kastruller och grytor. Kromade kranar ”Madison/Dornbracht” med vreden, Gustavsberg. Bänkskivor i ask och knoppar i oxiderad mässing.

Nytillverkat i gammal stil

Letar du efter handsmidda spikar, fönsterhakar i gammal stil eller andra tidstypiska detaljer till ditt kök. Gör en utflykt till Centrum för Byggnadsvård i Gysinge. Där hittar du allt (och lite till). Börja med att gå in på deras hemsida www.gysinge.nu.

Köpinformation:

Bosch 08-7501820

Centrum för Byggnadsvård 0291-21100

Erikstedt Kakel 016-142022

Gustavsberg 08-57039100

Josef Davidssons Eftr  0371-20001

Konradssons Kakel 036-349476

Kvänum 0512-797700

Marbodal 0502-17000

Miele 08-56229000

Mora Armatur 0250-94000

Thermex 031-3408200

Tibrokök 0504-43600

Tio-Gruppen 08-6432504


Vedum med ärtgrön vägg. Alltid rätt med ett vitt. Här har släta köket ” Annika”  från Vedum, tuffats till med hjälp av färgstark vägg och en 80 mm tjock bänkskiva i valnöt.

Höstens hetaste kök

Vi har tittat in hos några av de stora kökstillverkarna för att se vad de bjuder oss på i höst.  Kanske hittar du inspiration till ditt drömkök här.


Senaste nytt från Myresjökök är ljusa ”Sandö” med alukanter i slipad aluminium som ramar in ekmönstrade laminatluckor och frostade och vitrinskåp.


Som klippt och skuren ur ett engelskt lantkök är Mobalpas kök ”Tradition”. Detaljer som skurna framkanter, inbyggt tallriksställ, lådkorgar förhöjer.


Våga kombinera och resultatet kan bli hur snyggt som helst. Här en variant från Ballingslöv. Luckor i vitt och trä ramas in av tunn ekkant.


Vem har sagt att ett kök måste vara rakt och slätt? Piave Design utmanar och leker effektfullt med cylinderformade högskåp i avvikande material.


Ombonat och trivsamt Kungsäter Kök, med luckor i pärlspont och detaljer oljad ek. Välj färg ur hela NCS-systemet. Foto: Peter Brundin.

Framtidens kök är förstås "helgrönt"

För att få den officiella miljömärkningen ställs det stora krav på hela produktionskedjan.

Köket är miljömärkt, från råvara till avfall. Färg, lack och lim innehåller ett minimum av organiska lösningsmedel. Träet kommer inte från hotade skogar och är inte heller behandlat med bekämpningsmedel. Spånskivornas tillverkningsprocess är både energisnål och miljövänlig. Plasten har inte några farliga tillsatser och metallerna som används har inte någon beläggning av tungmetaller. Men Svanen, som är den officiella miljömärkningen i Norden, tar inte bara hänsyn till miljöfarliga kemikalier och utsläpp. De ställer också krav på både funktion och kvalitet.

Bland kökstillverkarna är det än så länge bara Marbodal som erbjuder sjutton olika Svanenmärkta kök. Upp till kamp alla andra köksfabrikanter!

Luckor "Torö" i vitt och ek. Ett av sjutton Svanemärkta kök från Marbodal. 

Köpinformation

Ballingslöv 0451-46000

Mobalpa 0303-69090

Myresjökök 0476-55700

Kungsäter Kök 0320-207030

Piave Design 013-4655610

Vedum 0512-57600

Läs även:

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkski...

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

02 september 2004 Ann Sjöstedt Foto Svante Sjöstedt
Annons
Annons
Mer om Köksinspiration

9 fina prylar till påskbaket!

Köksinspiration Här är nio saker som gör påskbakningen extra härlig! 

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att...

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]