Annons

2 systrar - 2 kök

Köksinspiration

Två systrar - två kök. Susanne Tolfesbo och Marina Green bor med sina familjer i var sitt "Bullerbyhus" i Dalarna.

Men den röda lantidyllen upphör när man stänger ytterdörren. Inomhus råder funktionalismens idéer om ljus, rymd och fria ytor, inte minst i köken.

- Köket ska vara litet och funktionellt. Jag har hellre mindre yta och utnyttjar allting, än har en massa kvadratmetrar som bara står, säger Susanne Tolfesbo. Tillsammans med maken Christer har hon nyligen renoverat det röda 30-talshuset i Vika utanför Falun, som de köpte 1997. Och hon får medhåll av systern Marina Green.

- Det ska vara arbetsvänligt och lätt att hålla ordning i ett kök och trots att det är litet ska det kännas rymligt, säger Marina. Hon och sambon Tobias Bodén äger också ett rött litet hus i Pilbo strax utanför Falun som de flyttade in i för ett år sedan. Då hade de gjort en omfattande renovering av hela huset.

Marinas kök

Marina vid det tuffa silverfärgade kylskåpet Gorenje. Köksinredningen från Ikea har standardstommen Faktum luckorna Ärlig grå. Öppna hyllor ger rymd åt det lilla köket och för att få ett jämnt arbetsljus, sattes ett långsmalt liggande fönster in ovanför diskbänken. Den grå och vitrandiga plastmattan kommer från Pappelina.

Annons

Rent och enkelt med fokus på funktion

Marina och Tobias ville ha ett kök med mycket funktion, eftersom Tobias arbetar som kock och paret tycker om att laga mat tillsammans. Dessutom skulle köket ha en så ren och enkel utformning som möjligt. Därför valdes Ikeas standardstomme Faktum med luckan Ärlig grå.

Serveringslucka ger mer utrymme

För att få mer bänkyta sattes dörren till vardagsrummet igen och istället lät de där göra en praktisk serveringslucka. Ugn och mikrovågsugn byggdes in i ett skåp från Ikea som kapades till lämplig höjd och fick en skiva ovanpå. Ugnen fick där igenom en bra arbetshöjd och kunde dessutom vändas mot arbetsbänken bredvid.

Skåpet har en galvaniserad plåtskiva på sidan och fungerar även som praktisk anslagstavla. Allt är mycket väl igenomtänkt och Marina och Tobias har satsat på kvalitet när det gäller köksutrustningen.

- Vi köpte verkligen det vi ville ha på en gång. Det kändes bra att lägga pengarna på riktiga grejor, så att man inte behöver byta om tre år, säger hon.

Öppna hyllor för att skapa rymd

I det gamla köket satt skåpen ända upp i taket, vilket enligt Marina gav ett kompakt intryck. Så paret bestämde sig för att inte ha några överskåp alls, utan endast ha öppna hyllor. För att ytterligare få mer plats har frysen förpassats till källaren.

I det lediga hörnet ställdes istället ett tufft silverfärgat kylskåp. På väggarna bakom sattes sedan två lister upp där familjens favoritkokböcker förvaras. Ett både praktiskt och dekorativt alternativ till tavlor.


Den lila färgen på väggarna ( S5020-R30B , något bruten) är fin mot de vita matta kakelplattorna. Som bänkskivor har de valt nya Perstorpsplattor med det klassiska mönstret Virrvarr som Sigvard Bernadotte designade på 1950-talet.

Handdisk hellre än för få skåp

För att vinna fler underskåp har paret tills vidare valt bort diskmaskinen.

- Det finns ingen anledning att ha diskmaskin. Vi är ändå så mycket i köket och bakar och lagar mat. Håller man bara efter så är det inget problem, tycker Marina.

Och kanske är det bara ett annat sätt att se på tillvaron. En annorlunda prioritering. Dessutom har man satt in ett långsmalt liggande fönster precis ovanför diskbänken för att få jämnare ljus i köket. Med utsikt över trädgården blir disken ett sant nöje!

Lugna lila väggar

På Ikea fick paret idén att måla lila väggar till den ljusgrå inredningen. Men det krävdes tre försök innan tonen blev rätt! Den lila färgen ger idag ett lugnt och sobert intryck. Tillsammans med det matta kaklet och den klassiska Perstorpsplattan har Marina och Tobias fått ett vackert och funktionellt kök, som de är mycket nöjda med.


Spishällen placerades i hörnet med en kaklad hylla bakom. Fläkten är av märket Bosch och har beställs via en elaffär.

Susannes kök


Köksinredningen Nexus i björk från Ikea ger en varm ton. För att ta tillvara den vackra utsikten flyttades diskbänken framför fönstret. Ovanför diskbänken sitter öppna hyllor för porslin man använder dagligen. Väggarna har målats i en ljusgrå färg ur Nordsjös serie "Levande kulörer", nr LKI Grå .

Välplanerat med vacker utsikt

Susannes man Christer är också kock till yrket och vet hur man rör sig mellan spisen och diskbänken. Därför var det viktigt även här att köket skulle vara välplanerat och lättskött. Men eftersom Susanne gärna vill förändra och göra om i sitt hem skulle stommen vara enkel. Så de valde köksinredningen Nexus i björk från Ikea, som ger en varm ton i en för övrigt avskalad och ren miljö.

- Många saker som vi gjorde i början av renoveringen har vi redan hunnit ångra och gjort om, men köket är vi fortfarande jättenöjda med, säger Susanne.

Diskbänken flyttad till utsikten

Tidigare stod diskbänken till vänster om spisen men paret lät flytta den framför fönstret för att ta till vara den vackra utsikten över Vikasjön.
- Den första känslan var att här kan jag väl inte stå och titta in i väggen. Jag ska väl stå så att jag ser ut över sjön! Vi fick dra om vattnet och det var ganska mycket jobb, men det var det värt, säger Susanne.

Även Susanne och Christer har offrat diskmaskinen för att få fler underskåp, men det är inget problem för dem!

- Vi har handkraft, säger Susanne glatt.

Gammalt skafferi modern med glasdörr

Ovanför diskbänken har de öppna hyllor för koppar och fat som dagligen används. Men de har även valt att sätta upp ett överskåp med glasdörrar ovanför arbetsbänken bredvid spisen. Det ger ett öppnare intryck och passar fint ihop med den glasade skafferidörren.

Det gamla skafferiet med ventilation gjordes i ordning och blev läckert med nya hyllor och ett fönster som sågades upp i dörren. Sedan beställdes en glasruta från glasmästaren och en frostad plastfilm från Skyltfabriken i Falun. Plastfilmen klistrades sedan på rutan med ordet skafferi utskuret.


Vedspisen behölls som ett komplement
till värmepannans el-patron. För att samla spisfunktionerna på ett ställe placerades en elektrisk spishäll bredvid. Under hällen byggdes sedan ett vedförråd som kaklades likt väggen bakom med standardkakel.

Plattornas mått fick sedan avgöra öppningens storlek. Upptill kaklades en 7 cm djup låda där en vanlig spishäll får plats. Den kan sedan lätt lyftas ut när man behöver göra rent under.

Grå favorit på väggarna

Väggarna har en ljusgrå ton som skiftar med ljuset och som blivit parets älsklingsfärg.

- Vi började med att måla den i vardagsrummet. Sedan hamnade den i köket och därefter i sovrummet. Nu har vi den snart i hela huset, säger Susanne och skrattar. Köket har därigenom fått en lugn och enhetlig färgskala med endast några få röda färgklickar här och var.

Vedförråd à la funkis

Vedspisen behölls som ett komplement till värmepannans el-patron och används flitigt under vintern. För att samla spisfunktionerna på ett ställe placerades en elektrisk spishäll bredvid.

Under byggdes sedan ett vedförråd som kaklades likt väggen bakom. Susanne berättar att de ville ha vanligt standardkakel och att plattornas mått fick avgöra öppningens storlek.

Upptill kaklades en 7 cm djup låda där en vanlig spishäll får plats. Den kan sedan lätt lyftas ut när man behöver göra rent under. Förrådet rymmer två vedkorgar, tillräckligt för en dags eldning. För ved går det åt när man både ska värma upp huset och steka plättar!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 augusti 2002
Annons
Mer om Köksinspiration

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Bagarens kök: - Min dröm är en elstenugn

Köksinspiration Martin Johansson är formgivaren som började surdegsblogga och blev framgångsrik bakboksförfattare.

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Mest lästa:

En matt dröm

Sponsrad
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]