Annons
Köksnyheterna Grappa vit och Gallery från Marbodal i maffig kombination. Foto: Marbodal.
Köksnyheterna Grappa vit och Gallery från Marbodal i maffig kombination. Foto: Marbodal.

12 steg till ett nytt kök

Köksinspiration

Trött på ditt gamla kök? Är det för mörkt, för trångt, för opraktiskt eller bara för fult? Köket är (efter badrummet) det mest populära rummet att renovera! Vi guidar dig hela vägen med 12 smarta tips.

Av: Charlotte Frey Svidén, ViV nr 1/2010, 13 januari 2010
1. Förberedelser. Börja med att kika runt bland olika köksleverantörer, känn på köken, dra i lådor och liknande. Tänk över hur mycket pengar du har att spendera och gör en budget. Mät sedan upp alla väggar i rummet och takhöjd samt storlek på dörrar, fönster och eventuella foder och element och gör en tydlig skiss över rummet. Markera även hur stort utrymme dörr och fönster behöver för att kunna öppnas. Markera också saker som eluttag, strömbrytare eller element.

2. Vad behöver just du? Hur stort kylskåp och hur stor frys har du användning för? Vad behöver du kunna göra med din ugn, kanske behöver du en dubbelugn? Har du behov av en mikrovågsugn eller en espressomaskin? Det kan vara bra att hitta inbyggnadslösningar på sådana maskiner för att på så sätt spara bänkskiveutrymme.

3. Rita själv eller be om hjälp. Att bestämma om man ska rita upp sitt kök själv eller ta hjälp av en köksritare är givetvis en ekonomisk fråga. Flera av köksleverantörerna har olika planeringsverktyg där du själv kan rita upp ditt kök. Du kan bland annat ladda ner sådana program på flera köksleverantörers hemsidor för att sedan ta med dig din ritning till en kökssäljare i varuhuset.

4. Vilken form passar bäst? De vanligaste formerna på kök är U-form, L-form, kök med köksö, G-form (med utskjutande barbänk), korridorskök (kallas också parallellkök) och rakt kök. Fråga din köksleverantör om vilken variant som passar bäst på ditt kök. Väljer man ett korridorskök behöver man inte använda sig av överskåp på båda väggarna då det kan kännas lite trångt. Man kan istället välja att ha några öppna hyllor.

5. Tänk på arbetstriangeln. Det är viktigt att skapa ett naturligt arbetsflöde i ditt kök. Dela in köket i tre arbetszoner – matlagning, förvaring och diskning. Rätt placering är avgörande för att du ska få en ergonomisk arbetstriangel där du har allt inom räckhåll. Diskbänken är bra att placera mellan häll och kyl – det gör både matlagning och diskning enklare. Det är bra om den största arbetsytan är minst 80 centimeter bred.

Annons

6. Diskmaskin och ho. Här behöver man rannsaka sig själv hur man diskar och använder sin ho. Fyller man upp och blötlägger disken – då skall man ha två hoar. Sköljer man bara av under rinnande vatten, kan en rejäl ho räcka.


Bänkskivor i laminat ger oändliga möjligheter. Dessutom är de underhållsfria. Laminat består till största delen av kraftpapper som pressats samman och impregnerats. Foto: IKEA.

Att täcka en hel vägg med högskåp och inbyggnadsvitvaror i en pelare har blivit populärt den senaste tiden. Både smart och snygg förvaringsidé. Foto: Ballingslöv.

Glöm inte att utnyttja alla utrymmen! Det finns smarta lösningar för både skåp och lådor som sitter i kökets hörn. Foto: Vedum.

7. Köksluckor – MDF, fanér och trä. MDF är ett material som används i många köksluckor – som exempelvis lackade eller folierade sådana. MDF är en träfiberskiva som är ett hårt och slätt material tillverkad av 100 procent barrträ. Det är ett hårt och slätt material och ytbehandlingen, som blir lack eller folie, skyddar materialet mot fukt och stötar. Många köksluckor tillverkas också i massiva trämaterial eller en kombination av massivt trä och fanér (ett tunt blad av trä som limmas på träfiberskiva). Exempelvis kan ramen vara i massivt trä och spegeln i fanér. Känslan med en lucka i massivt trä är förstås maffig men kan innebära vissa risker som exempelvis att träet slår sig och gör luckan skev.

8. Välj rätt bänkskiva.
Massivt trä – Det finns bänkskivor i massivt trä i allt från valnöt och svartbetsad ek till ask och vitbetsad björk. En träskiva kräver lite omhändertagande i form av slipning och inoljning med jämna mellanrum men ger å andra sidan en mycket varm känsla i köket.
Granit – Natursten drar inte åt sig vatten vilket gör att de inte missfärgas av att användas i köket. Den tål även värme väl och många bagare använder dem då de anses underlätta bakning.
Silestone – Silestone är ett material som till cirka 90 procent består av oorganiska komponenter (såsom kvarts och silikon). Den är mycket tålig och finns i drygt 60 olika färger och två olika ytstrukturer.
Laminat – Billigt, tåligt, formstabilt och underhållsfritt! Med en laminatskiva kan du få i princip vilket utseende du vill på din bänkskiva till ett mycket förmånligt pris. Kanske en knallröd variant eller en som ser ut som ek?

9. Förvaringsidéer. Det finns många utrymmen som inte utnyttjas ordenligt. För hörnskåp finns det en mängd olika lösningar med utdragshyllor och det finns monterbara utdragslösningar för skåp som kan hålla backar, kastruller, återvinningslådor, kökshanddukar och städgrejer. Ett bra tips kan också vara att utnyttja insidorna av köksluckorna – kryddor på insidan av ett av överskåpen och rengöringsmedel på insidan av luckan under diskbänken. Hyllor för detta har köksleverantörerna.

10. Älskade lådor. Lådor är oftast ett mycket smidigare sätt att förvara porslin, glas och specerier i köket än skåp. Det behöver heller inte synas på utsidan att det är lådor. Nu finns det även lådor för högskåp med utdragbara hyllor som ger en bättre överblick och gör det lättare att komma åt produkterna.

11. Nytt på belysningsfronten. Har man en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum eller om man ofta har gäster i köket är det en nödvändighet med dimmer för ett ordentligt ljus när man städar eller lagar mat och kunna minska till en mysbelysning när det är dags att umgås. Den miljövänliga LED-belysning har tågat in i våra kök och finns i flera utföranden. Den ger lägre energiförbrukning och klarare ljus.

12. Det elektroniska köket. Flera köksleverantörer har olika elektroniska lösningar för att öppna och stänga lådor och skåp. De flesta lösningarna styrs av en enkel knapptryckning på en fjärrkontroll. Dessutom finns det leverantörer som erbjuder hissbara underskåp vilket gör att man kan få arbetsytan i olika höjder.

Köksritarens bästa tips

Lars Peter Sandung på Marbodal menar att hans kunder ofta är mått-optimister. De vill ofta få plats med allt och sätta skåp från golv till tak och gärna en köksö mitt i. Det är sällan allting får plats utan man måste prioritera. Därför, menar han, att det är viktigt att ta sig tid för att kunna komma fram till vilken kökslösning som passar bäst i det egna utrymmet.

Köpinformation

Ikea www.ikea.com 020-43 90 50
Ballingslöv www.ballingslov.se 0451-460 00
Vedum www.vedum.se 0512-576 00
Marbodal www.marbodal.se 0502-170 00

13 januari 2010 Charlotte Frey Svidén, ViV nr 1/2010
Annons
Annons
Mer om Köksinspiration

9 fina prylar till påskbaket!

Köksinspiration Här är nio saker som gör påskbakningen extra härlig! 

Snabbare mikromat för flera - smarta prylen

Köksinspiration Zennivå2 MICRO II Plus är ett köksredskap i två plan som gör det möjligt att värma två tallrikar samtidigt. Dessutom hindras stänk som annars smutsar...

3 trivsamma trendkök, del 3

Köksinspiration Vitt tröttnar man inte på i första taget, det är ju så lätt att pigga upp med färgglada detaljer.

3 trivsamma trendkök del 2

Köksinspiration I en nybyggd villa med inslag av sekelskiftresromantik valde den här familjen att satsa rejält på köket.

Citronpress - Smarta prylen

Köksinspiration Timothy Houle i Michigan i USA hade en idé. Det borde gå att uppfinna en produkt som kan spreja saften direkt ur citronen.

Köket som arbetsplats

Köksinspiration Maskin som diskar på två minuter och golvbrunn. Detta är inte ett kök som alla andra. Men så är det också ett riktigt proffskök. Här bor och arbetar...

Nytt & Nyttigt oktober 09

Köksinspiration Pauline Josephson tipsar om det allra senaste. Som hur du får reda på vad husen i ditt drömområde kostar.

Kökshetta!

Köksinspiration Vad är nytt, vad känns kul och hur ska vi ha det i köket till hösten? Här är några härliga kök och en knippe snygga smarta detaljer att inspireras av!

Ulf och Åse vann ett nytt kök!

Köksinspiration ”Har du Sveriges fulaste kök? ” Det frågade vi våra läsare i början av året. Många tyckte att de hade det. Juryn valde efter svårt arbete ett hårt...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]