Foto: Linda Lomelino

Koka egen jordgubbssylt

Kök

När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Jordgubbssylt genom sommarregnets fönster

Du behöver:

Till cirka 1,5 liter

1 kg färska jordgubbar

Annons

1⁄2 vaniljstång

630 g strö- eller rårörsocker

40 g färskpressad citronjuice (från ca 1 citron)

Gör så här:

1. Rensa jordgubbarna. Dela vaniljstången på längden och skrubba insidan med sockret över en kastrull så att fröna lossnar.

2. Lägg alla ingredienser i kastrullen och koka upp. Sänk värmen och sjud sylten under omrörning i 10–20 minuter, eller tills den har en bra syltliknande konsistens. Jordgubbar innehåller inte så mycket naturligt pektin så den här sylten blir aningen lösare än en sylt på till exempel hallon. Om du vill kontrollera konsistensen kan du ställa in en tallrik med en klick sylt på i kylen – kontrollera sedan konsistensen när sylten har svalnat.

3. Häll upp den varma sylten på steriliserade burkar. Förvara mörkt och svalt. Oöppnad burk håller i upp till 1 år.

 

Se även de andra recepten från My Feldts bok Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga:

Syrensaft

 

Vallmosnurror med vaniljfyllning

 

Här kan du läsa My Feldts tips till hemmabagaren och om hennes passion för bakning, trädgård och naturen. 

08 maj 2018
Annons
Annons
Mer om Kök

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.   

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...