Annons

Kalender för en skönare jul

Kök

I december är det mycket som ska hinnas med. Julmat, julhandling, städning och allt annat som behöver göras och ses över. Men med en dag-för-dagkalender kan du enkelt hinna med allt julstök utan bekymmer.

Av: Jenny Olsson, viivilla.se december 2010, 18 november 2010


Dag 1 : Checklista

Det första ljuset är redan tänt och nu börjar också den första dagen på decembermånaden och julen närmar sig.

Barnen öppnar den första luckan på julkalendern och räknar ner till tomtens ankomst. Julbestyren börjar för de vuxna, nu är det bra idé att gå upp på vinden och se var du lagt juldekorationerna.

Annons

Gör en checklista och gå igenom vad du har och om något saknas.


 

Dag 2: Sätt upp belysning

Belysning i buskar och träd gör sig otroligt vackert i vintermörkret och mot den vita snön. Belysningar finns i många olika storlekar och utföranden och att sätta upp belysning behöver varken vara kostsamt eller tidskrävande.

Ljuset gör dessutom den annars sovande trädgården mer intressant och inbjudande.

Belys fruktträd, buskar eller kanske en kruka med granris. När du ska sätta upp belysning finns inga regler, du ska bara gå efter ditt eget tycke och smak. Det enda du bör tänka på är att det är bättre att ha fler svaga ljuspunkter än färre starka. Belysning ska vara behagligt att titta på och inte bländande.

 

Dag 3: Säkerhet

Inför advent är det bra att se över säkerheten i hemmet, både vad det gäller brand – och inbrottsrisk.

Det är lätt glömma brinnande ljus. Sätt upp dekaler på ytterdörren som påminner innan du går hemifrån. Ett bra sätt att minska brandrisken är att linda aluminiumfolie längst ner på stearinljusen. Kolla brandvarnaren, testa att den fungerar. Kanske behöver du sätta upp brandvarnare på något mer ställe?

Kanske dags att införskaffa ett larm om du inte har något?

 


 

Dag 4: Vintervänner

När vintern och kylan kommer är det svårt för fåglarna att skaffa mat. Sätt upp en julkärve, fyll en julkorg eller fågelstugan med frön.

Det hjälper fåglarna i den stränga vintern och dessutom är det alltid roligt med lite besökare. Lägg också ut lite hasselnötter så kanske någon ekorre kommer på besök.

Har du ingen fågelstuga kan du kika på länkarna nedan hur du ska göra och hur du gör eget julgodis till fåglarna.

Dag 5: Gör fint i fönstren

Putsa fönstren och gör ren fönsterbräderna. Pynt i fönstren är extra roligt eftersom det kan betraktas både från in– och utsidan.

Häng upp julgardiner och kanske några pepparkakor med rött band. Eller äpplen som du garnerar med äggvita och socker och hänger upp i något fint band i fönstret.

Se också över fönstren innan du börjar pynta och göra fint, kanske behöver färgen förbättras.

 

Dag 6: Dofter

Dofter hör julen till. Mat, blommor och kryddor påminner oss om att julen är nära.

Sätt nejlikor i några apelsiner och lägg i en skål.

Om du sparat på sommardofterna kan du också göra eget potpurri eller dofttvålar.

 


 

Dag 7: Julblommor

När man inte kan ta del av blommorna utomhus är det ändå mer uppskattat att ha blommor inomhus.

Julstjärnan bryter av med sina klara färger och hyacinten sprider en härlig doft. Om du inte har planterat och drivit upp blommor och lökar själv så passa på att inhandla några fina och doftande blommor att sätta på bord och fönsterbräden.

 

 


 

Dag 8: Julkrans

Kransar kan man köpa färdiga hos trädgårdshandlare, men det är förstås roligare att sätta sin egen prägel på det och göra dem själv.

Kransar på ytterdörren pryder fint och är ett välkomnande inslag.

Köp en hjärtformad stål - eller halmstomme och klä med mossa, vira fast mossan med hjälp av ståltråd. Dekorera med några flugsvampar och röda bär. Knyt ett snöre rakt över kransen och sätt en liten God Jul-skylt på.


 

Dag 9: Pepparkakshus

Gör ett pepparkakshus. Pepparkakshus är en stämningshöjare och dessutom brukar barnen tycka att det är ett roligt pyssel. Köp ett med färdiga delar, sätt ihop och garnera. Eller så gör du egna delar.

 

 


 

Dag 10: Lyktor utomhus

Sätt ut några lyktor utomhus. Ljus är alltid välkomnande i vintermörkret och man kan knappast få för mycket av det i den mörka decembermånaden.

Placera ut lyktor vid buskar och träd, på bron eller trappan.


 

Dag 11: Arrangemang

Läs även:

Supergod fisksoppa med saffran

När det är kallt ute är det extra gott med en värmande soppa. Här är receptet på en enkel och supergod fisksoppa.

Gör ditt eget jularrangemang. Att sätta sig ner och pyssla är avkopplande i julstöket.

Plantera en minijulstjärna i en kruka. Stick ner några grankvistar i jorden. Spraya grankvistarna och lite av blombladen med snöspray. Sätt fast några små bär eller flugsvampar på grankvistarna. Sätt på bordet på en julduk eller i fönstret. Ett arrangemang är alltid trevligt som present också.

 

Dag 12: Julbak

Nu är det dags för det årliga julbaket. Pepparkakor, småkakor och lussebullar eller vad du nu vill baka. Har du ont om tid, köp färdig pepparkaksdeg. Pepparkakor går snabbt att baka och du kan dessutom passa på att göra några pepparkakor med glasyr att hänga i julgranen.

Dag 13: Lucia

Lucia sprider ljus och nu kan du passa på att kolla belysningen inomhus. Kanske kan du sätta upp någon extra lampa för att få bättre ljus eller byta ut glödlamporna och sätta i lampor som är något starkare. Ljuset inomhus är viktigare nu än någonsin, när de ljusa timmarna utomhus är få. Passa också på under den här kvällen att ha lite glöggmys och njuta av julbaket.

 

 


 

Dag 14: Julsnaps

Överraska släkt och vänner vid julbordet med egengjord snaps. Egen julsnaps kan man enkelt göra, det går snabbt och håller dessutom länge, upp till ett par månader brukar man kunna förvara den.

Om du har bär och örter kvar i frysen från sommarens skörd kan det komma till användning nu.

 

Dag 15: Städa

Gör en riktig julstädning, i alla skrymslen och vrår. Ta ner vanligt pynt och gör plats för julpyntet som senare ska upp.

För att göra städningen så effektiv som möjligt är det bästa att dela upp sysslorna bland familjemedlemmarna. Även de små barnen brukar tycka att det är roligt att vara delaktiga och hjälpa till. Gör en checklista över allt som behöver städas och dela sedan ut uppgifter och pricka av eftersom.

 

Dag 16: Städa ur kylen

När du ändå är i städartagen kan du passa på att rensa ur kylen. Gå igenom vad du har och passa på att torka av hyllor och lådor. Under julen brukar kylskåpet lätt bli fullt och det är lika bra att göra gott om plats innan det är dags att julhandla och kylskåpet blir fyllt av julmat.

 


 

Dag 17: Julhandla

Det är bra att inte ge sig ut de allra sista dagarna i julrushen. Gör en lista och handla det som går inför julhelgen. Små kompletteringar kan du göra senare. Kanske är det någon julklapp som du behöver handla också? De allra sista dagarna innan jul är det aldrig roligt att ge sig ut på klappjakt. Många fina julklappar kan man också göra själv.

 

Dag 18: Julpynta

Sätt ut tomtar och annat pynt, sprid julkänslan i huset. Har du lite tid över kan du också göra lite eget pynt, det brukar uppskattas speciellt av barnen. Använd material från skogens förråd. Ta in kvistar, mossa och grenar och smycka med band, glitter och snöspray.

 

Dag 19: Ved till brasan

Att elda i öppen spis eller braskamin höjer mysfaktorn på julafton rejält. Se till att ta in ved så den hinner bli torr tills det är dags att elda. Passa också på att göra rent runt spisen eller kaminen och putsa glasrutorna. Om det är mycket aska i kan du också passa på att tömma ur det.

 

 


 

Dag 20: Julgodis

Julgodis hör julen till. Har du ont om tid kan du såklart köpa färdigt, men det är alltid roligt att göra något själv också.

Knäck är bland det mest traditionella julgodiset och går hem hos både stora och små.

Knäck ca 40 st

2 dl socker

2 dl sirap

2 dl vispgrädde

1 msk margarin

3 msk hackad sötmandel

Blanda samman grädde, sirap och socker i en kastrull och låt det koka ganska hårt i 15-20 minuter. Testa om knäcken är klar genom att hälla ner lite av den varma smeten i ett glas med kallt vatten. Om du kan forma smeten snabbt till en rund kula är den klar annars behöver den stå en stund till på spisen. Har man en termometer som klarar höga temperaturer kan man istället använda den, när den visar 125 grader är smeten färdig. Dra kastrullen åt sidan och blanda i mandel och smör. Häll upp smeten i formar och ställ dem kallt en stund så de får svalna och stelna.

Dag 21: Sill

Nu är det dags att lägga in sillen. Även om det är enklare att köpa färdigt så är det roligare och en större smakupplevelse att göra sin egen inläggning. Har du tid så gör lite olika inläggningar, kanske kan du överraska med ett nytt och helt eget recept.

Läs även:

Julgodis – drömmigt god jordnötsfudge

Drömmig fudge med choklad och jordnötssmör! Här är ett recept ur boken Jennys jul.

Dag 22: Ta in granen och pynta den

När man tar in granen är väldigt olika, men det är bra att inte ta in den för tidigt, då den lättare börjar barra innan den ska slängas ut.

Ta fram julgransfoten, och börja pynta. Glöm inte att fylla upp vatten i foten så snart du satt granen i den.

Dag 23: Julskinka

Nu är det dags att göra i ordning julskinkan och kanske tjuvsmaka den första skinksmörgåsen. Skinka är som allra godast när den är nygriljerad och varm.

Grilljering:

1 äggula

2 msk senap

1 msk honung

3 msk ströbröd

Ta bort svål och nät från den färdiga skinkan. Rör ihop äggula, senap och honung. Bred det över skinkan och strö över ströbrödet, Griljera skinkan mitt i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter eller tills skinkan fått fin färg.

Dag 24: GOD JUL

Efter en månad med många bestyr är det dags att få lön för mödan.
Njut av dagen tillsammans med vänner och familj.

God Jul!

18 november 2010 Jenny Olsson, viivilla.se december 2010
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]