Foto: Tobias Björkgren

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök

När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god mat – utan socker!

Hallå där, kocken Björn Frantzén. Du och din hustru Sara har skrivit boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk, berätta om den!

– Jag är kock och min fru är utbildad kock och folkhälsovetare, och vi kände att vi har något att erbjuda som inte finns på marknaden. Vi började titta på vad det finns för diabeteskokböcker, men hittade bara sådana som är skrivna av olika diabetesläkare från USA och som ser ut som gamla hemkunskapsböcker från 1972. Vi kände att det uppenbarligen finns ett hål i marknaden, men framför allt är det nödvändigt – vi vill ju hjälpa andra där ute.

Hur har din dotters diabetes påverkat er familj?

Annons

– Man måste vara ganska organiserad och planerande, man börjar äta på fasta tider och så vidare. Jag har dessutom gått ner tio kilo genom att jag har lagt om kosten.

Är det något du saknar som du åt förut?

– Nej, det tycker jag verkligen inte. Jag skulle säga att det är en vanesak.

Vad är det viktigaste att tänka på när man lagar mat till diabetiker?

– Oavsett om man har diabetes eller inte handlar det om planering. Folk kan lägga 40 minuter på kvällen åt att kolla igenom sociala medier, men de kan inte lägga fem minuter på att planera vad de ska äta i morgon. Sedan står de där 17.00 i matbutiken, ungarna är hungriga – och då tar man genvägar. Det är då det blir halvfabrikat. Lägger du några minuter på planering får du mer tid till att laga mat. Det blir godare och alla mår bättre.

 Läs mer: Här hittar du recept på vårrulle med grillad pepparlax från kokboken

 

Om Björn

Namn: Björn Frantzén.

Ålder: 40 år.

Familj: Hustrun Sara, döttrarna Stella och Leiah.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är kock.

Aktuell: Med boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk som han skrivit tillsammans med hustrun Sara.

09 mars 2018
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Vi i Villas läsare: "Vi äter ute – fast hemma"

Kök Trött på att springa mellan spisen och uteplatsen? Lösningen stavas utekök. Här är läsarna som byggt sina egna matplatser på tomten!