Gäster i köket

Kök

Nu är det verkligen höst. Det känns mysigt! Jag tillhör dem som älskar den här årstiden, när man med gott samvete kan sitta inne och hänga.

I det här numret fokuserar vi på ett av husets mest centrala och hängvänliga rum, köket. Det har sett väldigt annorlunda ut om man kollar in stilar och planlösningar de senaste 100 åren. Från mörka kyffen där arma husmödrar svängde ihop kvällsmaten till dagens skinande statusmarkörer där ägare och gäster står i finkläderna och hackar lök tillsammans innan middagen ska börja. Jag har alltid haft lite svårt att köpa att det ska vara så trevligt att laga mat tillsammans. Jag tycker faktiskt mest att det blir rörigt, i alla fall om folk ska vara i mitt kök. Ingenting blir ju ordentligt gjort. Folk står och gafflar och såsar och frågar mig om vitlökspress och durkslag och om jag har ett cestjärn (det har jag inte!). Däremot tycker jag att det är trivsamt att titta på när någon annan lagar mat, någon som stillsamt smakar av och rör och steker och hummar medan jag bara pladdrar på och skvimpar med nåt glas. På sidan 14 börjar vårt köksspecial och där har vi samlat kök i olika prisklasser, och hittat prylarna som passar till.

För övrigt vill jag uppmana dig att kolla in viivilla.se. Här finns allt som står i tidningen plus mycket mer. Experter och forum, inspiration och gör-det-själv-artiklar. Vi uppdaterar oss ständigt om det som vi märker är viktigt för dig i villalivet. Jag tänker att vi ska vara som en kompis, den bästa kompis man kan ha när man bor i hus.

Trevlig läsning, både här och på viivilla.se!

Annons
07 oktober 2013
Annons
Mer om Kök

Tipptopp köksgolv – så hittar du rätt

Kök Innan du beslutar dig för köksgolv är det viktigt att planera hur mycket golvet får kosta, vilken funktionalitet som är viktig för dig samt vilket golv som faller dig i smaken. Här visar vi dig hur du hittar rätt köksgolv.

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt...

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts...

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första bakbok där hon utgår ifrån naturen, årstiderna och säsongens råvaror – men utan att nämna orden ekologiskt eller hållbart en enda gång.

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför...

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender. 

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...

5 vanliga misstag när du planerar köket

Kök Alla vill vi ha ett kök att trivas i och som är en fin samlingsplats för hela familjen. Den som ivrar iväg missar ett par saker. Här listar vi 5 misstag...