Fryst mat
Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen. Foto: Shutterstock

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Kök

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här är vår guide gällande frysmatens hållbarhet!

Att förvara mat i frysen är bra på många sätt, men det är även lätt att glömma bort maten som ligger i frysen – därför har vi samlat rekommendationerna för hur lång tid olika matprodukter kan förvaras i frysen utan att bli dåliga.

Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, men kvalitén och smaken kan försämras, liksom konsistens och näringsvärde. För att vara säker på om maten är bra eller inte är det rekommenderat att lukta och smaka på maten. 

Infrysning är ett smart sätt att förvara mat, bröd och kakor på. Men ju mer fett bakverken eller maten innehåller desto kortare tid kan de förvaras i frysen – på grund av att fettet härsknar.  

 

Annons

Frys ned och tina upp maten på bästa sätt

Frysta grönsaker i skålar

Det är viktigt att ha tillräckligt kallt i frysen, 18 minus är lagom temperatur för frysen. Det är viktigt att kyla ned maten innan du fryser in den, just för att inte höja temperaturen i frysen, maten kan nämligen bli uttorkad om den förvaras i för hög temperatur.

Upptiningen av maten är allra bäst att göra i en oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 minuter, men det går att tina brödet i mikrovågsugnen också.

Det är även smart att tina frysvarorna i kylskåpet några timmar, då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska.

Läs även:

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

 

18 minusgrader – perfekt för frysen

Det är en god idé att ha frysen inställd på 18 grader minus. Det är just för att utvecklingen av bakterier inte kan växa i 18 minusgrader eller kallare.  När man tinar maten börjar bakterierna föröka sig igen och näringsämnena förstörs – därför ska man inte frysa om maten för många gånger.

 

Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen:

Frysta grönsaker i påsar

Läs även:

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

  • Matbröd kan frysas i 6-12 månader
  • Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen.
  • Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader.
  • Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader
  • Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen
  • Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader
  • Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader
  • Fläsk (griskött) upp till 6 månader
  • Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader
  • Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader
  • Färdiglagad mat mellan 3-6 månader

 

Julia Pettersson
06 november 2015
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...