Fryst mat
Fryst mat kan få dålig smak om det förvaras för länge i frysen. Foto: Shutterstock

Matens hållbarhet i frysen – så länge håller sig maten fräsch

Kök

Undrar du hur länge mat i frysen håller sig fräsch? Här guidar vi dig gällande frysmatens hållbarhet. 

Att förvara mat i frysen är bra på många sätt, men det är även lätt att glömma bort maten som ligger i frysen – därför har vi samlat rekommendationerna för hur lång tid olika matprodukter kan förvaras i frysen utan att bli dåliga.

Det är inte farligt att äta mat som legat för länge i frysen, men kvalitén och smaken kan försämras, liksom konsistens och näringsvärde. För att vara säker på om maten är bra eller inte är det rekommenderat att lukta och smaka på maten. 

Infrysning är ett smart sätt att förvara mat, bröd och kakor på. Men ju mer fett bakverken eller maten innehåller desto kortare tid kan de förvaras i frysen – på grund av att fettet härsknar.  

 

Annons

Frys ned och tina upp maten på bästa sätt

Det är viktigt att ha tillräckligt kallt i frysen, 18 minus är lagom temperatur för frysen. Det är viktigt att kyla ned maten innan du fryser in den, just för att inte höja temperaturen i frysen, maten kan nämligen bli uttorkad om den förvaras i för hög temperatur.

Upptiningen av maten är allra bäst att göra i en oöppnad förpackning i rumstemperatur. Ett stort bröd tar 2-4 timmar att tina och mindre bröd ca 45 minuter, men det går att tina brödet i mikrovågsugnen också.

Det är även smart att tina frysvarorna i kylskåpet några timmar, då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska.

 

Läs även:

Proffsens bästa städtips!

Har barnen geggat ner skinnsoffan eller måste du panikstäda innan gästerna kommer? Här får du bästa knepen för ett rent och snyggt hem.

18 minusgrader – perfekt för frysen

Det är en god idé att ha frysen inställd på 18 grader minus. Det är just för att utvecklingen av bakterier inte kan växa i 18 minusgrader eller kallare.  När man tinar maten börjar bakterierna föröka sig igen och näringsämnena förstörs – därför ska man inte frysa om maten för många gånger.

 

Rekommendation för hur länge du kan förvara mat i frysen:

 

  • Matbröd kan frysas i 6-12 månader
  • Mjuka kakor och bullar med mycket fett bör inte förvaras längre än 3 månader i frysen.
  • Frukt och bär kan förvaras i frysen upp till 12 månader.
  • Grönsaker och svamp – även dessa kan förvaras upp till 12 månader
  • Färs, chark och rökta varor (exempel köttfärs) upp till 3 månader i frysen
  • Magra fiskar (torsk) kan vara i frysen mellan 6-12 månader
  • Feta fiskar (lax) kan vara i frysen mellan 2-4 månader
  • Fläsk (griskött) upp till 6 månader
  • Magert kött (fileer eller vilt) upp till 12 månader
  • Fetare kött (högrev av nöt) upp till 6 månader
  • Färdiglagad mat mellan 3-6 månader

 

Läs även:

Så monterar du disklådan

Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Julia Pettersson
06 november 2015
Annons
Annons
Mer om Kök

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

Rengör miljövänligt med ättika – 5 smarta tips!

Kök Vill du städa miljövänligt? Det bästa rengöringsmedlet hittar du i skafferiet!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Koka egen jordgubbssylt

Kök När du ska koka sylt gör det inget om jordgubbarna är tryckskadade, fula eller övermogna, det blir gott ändå. Här är ett enkelt recept från My Feldts nya bakbok. 

Konditorn som vill väcka vår kärlek till naturen

Kök Hon valde restaurangskolan för att hon gillade att vika servetter. Idag börjar hon varje dag med en bulle. Nu släpper konditorn My Feldt sin första...

Recept på läskande syrensaft

Kök Fullt av blommande syrener i trädgården? Passa på att kapsla in smaken av sommar och gör syrensaft. Här är ett recept från My Feldts bok Blåbärssnår,...

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...