Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.


1. Spara!

Öppna hyllor istället för överskåp, i hela eller delar av köket, spar material, gör rummet luftigare och är ett billigt sätt att skapa en platsbyggd känsla. MDF-skivor och konsoler hittar du på närmaste byggvaruhus. Tänk på att välja en blank färg när du målar hyllorna, den ska tåla många avtorkningar.

2. Satsa!

Diskbänk och blandare hör till de saker som det är dumt att snåla på. En läckande blandare kan få långtgående och kostsamma konsekvenser (som allt för ofta inte ingår i garantin) och att man sparade ett par tusenlappar på att välja den billigaste diskbänken är lätt att glömma när den efter ett halvår inte längre går att putsa blank. Kom också ihåg att försäkra dig om att allt är okej under diskbänken. En diskbänksinsats i plast för ett par tre hundralappar i bänkskåpet under diskbänken minimerar risken för vattenläckor.

3. Spara in!

Snygga beslag kan ge köket ett riktigt ansiktslyft. Visst kan det bli dyrt om du satsar på designvarianter, men det finns många snygga och prisvärda beslag hos de större kedjorna och byggvaruhusen. Det mesta finns ju en faktiskt en googling bort!

4. Spara in!

Vita snickerier som gulnat gör ingen människa glad och särskilt luckor, lådfronter och lister är hårt utsatta i kök. Men istället för att skicka till traditionell målare eller köpa nytt, skruva loss dem och skicka till en billackerare istället. Då spar du många sköna slantar samtidigt som du kan välja exakt den nyans du vill ha. 

5. Spara in!

Köksstommar kan vara en knepig fråga. Standardmått byts ut med jämna mellanrum och har du ett kök från Det Stora Varuhuset som är äldre än fem år så kan du inte längre behålla stommarna och köpa nya fronter. Om stommarna är hela och du är nöjd med placeringen kan det vara idé att kontakta en inredningssnickare. Kanske kan hen återanvända gamla luckor, eller bygga nya av spont? Allt beror på vilken stil du vill ha. En liten åtgärd som kan utgöra hela skillnaden mellan ett kök som är unikt och ett som är intill förväxling likt grannens.

6. Spara!

Köksgolv och bänkskivor i ek är så vanligt att många tröttnat och vill ha något nytt. Ett alternativ till att riva ut och ersätta med nya material (som riskerar att kännas lika daterade om några år) är att ge eken ny färg. Till exempel genom att mörkbetsa och sedan behandla med vax, för att slippa den matta orange-aktiga färg som ek lätt får efter ett tag. Bättre både för miljön och din plånbok. Gör ordentlig research och kolla på nätet och bland vänner och bekanta innan du väljer nyans och vax – ett gediget grundarbete och rätt material är a och o för ett lyckat resultat.

7. Spara!

Vitvaror kan individualiseras i det oändliga – och kosta därefter. Det enkla rådet är: Var ärlig mot dig själv. Vad gör du i ditt kök idag? Vilken köksutrustning saknar du i vardagen? Sannolikheten att nya apparater ska göra dig till en mästerkock eller driven hemmabagare är minimal. Däremot ska du förstås ha vitvaror som är fräscha och inte onödigt energislukande. Den som är påläst och inte rädd för att bära tungt fyndar på Blocket, vi andra kollar Prisjakt.se och handlar nytt med ambitionen att inte behöva byta ut det på många år.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar