Foto: BORÅSTAPETER/Istockphoto

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök

Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

Av: Anne Ralf Hållbus, 05 november 2019

1. Spara!

Öppna hyllor istället för överskåp, i hela eller delar av köket, spar material, gör rummet luftigare och är ett billigt sätt att skapa en platsbyggd känsla. MDF-skivor och konsoler hittar du på närmaste byggvaruhus. Tänk på att välja en blank färg när du målar hyllorna, den ska tåla många avtorkningar.

Annons

2. Satsa!

Diskbänk och blandare hör till de saker som det är dumt att snåla på. En läckande blandare kan få långtgående och kostsamma konsekvenser (som allt för ofta inte ingår i garantin) och att man sparade ett par tusenlappar på att välja den billigaste diskbänken är lätt att glömma när den efter ett halvår inte längre går att putsa blank. Kom också ihåg att försäkra dig om att allt är okej under diskbänken. En diskbänksinsats i plast för ett par tre hundralappar i bänkskåpet under diskbänken minimerar risken för vattenläckor.

 

3. Spara in!

Snygga beslag kan ge köket ett riktigt ansiktslyft. Visst kan det bli dyrt om du satsar på designvarianter, men det finns många snygga och prisvärda beslag hos de större kedjorna och byggvaruhusen. Det mesta finns ju en faktiskt en googling bort!

 

4. Spara in!

Vita snickerier som gulnat gör ingen människa glad och särskilt luckor, lådfronter och lister är hårt utsatta i kök. Men istället för att skicka till traditionell målare eller köpa nytt, skruva loss dem och skicka till en billackerare istället. Då spar du många sköna slantar samtidigt som du kan välja exakt den nyans du vill ha. 

 

5. Spara in!

Köksstommar kan vara en knepig fråga. Standardmått byts ut med jämna mellanrum och har du ett kök från Det Stora Varuhuset som är äldre än fem år så kan du inte längre behålla stommarna och köpa nya fronter. Om stommarna är hela och du är nöjd med placeringen kan det vara idé att kontakta en inredningssnickare. Kanske kan hen återanvända gamla luckor, eller bygga nya av spont? Allt beror på vilken stil du vill ha. En liten åtgärd som kan utgöra hela skillnaden mellan ett kök som är unikt och ett som är intill förväxling likt grannens.

 

6. Spara!

Köksgolv och bänkskivor i ek är så vanligt att många tröttnat och vill ha något nytt. Ett alternativ till att riva ut och ersätta med nya material (som riskerar att kännas lika daterade om några år) är att ge eken ny färg. Till exempel genom att mörkbetsa och sedan behandla med vax, för att slippa den matta orange-aktiga färg som ek lätt får efter ett tag. Bättre både för miljön och din plånbok. Gör ordentlig research och kolla på nätet och bland vänner och bekanta innan du väljer nyans och vax – ett gediget grundarbete och rätt material är a och o för ett lyckat resultat.

 

7. Spara!

Vitvaror kan individualiseras i det oändliga – och kosta därefter. Det enkla rådet är: Var ärlig mot dig själv. Vad gör du i ditt kök idag? Vilken köksutrustning saknar du i vardagen? Sannolikheten att nya apparater ska göra dig till en mästerkock eller driven hemmabagare är minimal. Däremot ska du förstås ha vitvaror som är fräscha och inte onödigt energislukande. Den som är påläst och inte rädd för att bära tungt fyndar på Blocket, vi andra kollar Prisjakt.se och handlar nytt med ambitionen att inte behöva byta ut det på många år.

05 november 2019 Anne Ralf Hållbus
Annons
Annons
Mer om Kök

Geniala knepet – så skalar du apelsiner utan kladd!

Kök Skalar du apelsinen på det här sättet kan du enkelt spara frukten också – utan att den torkar ut! Här är knepet.   

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...