Utgå från checklista, börja i rätt ordning och låt det få ta den tid som krävs.
Utgå från checklista, börja i rätt ordning och låt det få ta den tid som krävs. Foto: iStockphoto

Dags att renovera köket - så börjar du

Kök

När du ska renovera köket är det skönt att ha en checklista. Planera ditt framtida kök och bestäm vilken typ av arbetskraft du behöver. Välj ut rätt entreprenör och tänk på vikten av försäkringar! Här får du fler tips. 

Av: Harald Nylund, 22 oktober 2018

Innan du ska sätta igång och renovera köket har du många tankar som far genom huvudet. Du har en budget att förhålla dig till och du har säkert redan börjat fundera över vad du skulle kunna klara av att göra själv och vad du behöver hjälp med att uträtta.

Börja med att planera och prata ihop dig med vänner och familj. Vad vill ni kunna göra i köket förutom just matlagning. Hur många är ni i familjen? Hur stor plats kommer matbordet att ta och hur många stolar behövs? Man vill ha rymd runt matbordet så att det inte blir för trångt. Stolarna ska kunna dras ut rejält. 

Rätt jobb för rätt person

Annons

När det kommer till att dra rör, el och VVS måste en fackman utföra jobbet så att det blir fackmannamässigt gjort. Annars finns en stor risk att försäkringen inte gäller om det skulle uppstå komplikationer när allt äntligen är klart och du har börjat installera dig i ditt nya kök. 

 

 

Börja i rätt ordning för att slippa göra om - det blir dyrt

Börja inte i fel ordning, annars blir det fördröjningar och du kan komma att behöva göra om saker helt från början. Det innebär mer pengar ut och det allra viktigaste är att du håller budgeten. 

Riv ner väggar där nya rör och ny el ska dras. Koppla in elektriker och rörmokare. Riv bara upp golvet om det ska bytas. Det finns många golv du kan behålla och rusta upp istället för att byta ut helt. Det är dessutom ett billigare alternativ. Reparera saker som är trasiga och var noga med att ta rätt mått när du köper in diskho, bänkskiva, köksö och annat.

Hitta rätt entreprenör för jobbet!

Begär offerter från olika enreprenörer innan du beslutar dig för vem du vill anlita. Googla även entreprenörerna förutom att ta emot offerter. Vad har tidigare kunder gett för betyg och omdömen? Ligger entreprenörerna på behändigt avstånd från din bostad? Skriv ner många frågor och sök svar på allt du undrar över. Jämför entreprenörer med varandra och känn efter hur du upplever olika bemötanden. En grundförutsättning är att ni talar samma språk och att det råder samförstånd. Då kommer köksrenoveringen blir så mycket smidigare.

Fundera över vem och vilka hantverkare du behöver anlita för att få jobbet gjort. Det finns snickare, elektriker, rörmokare och plattsättare och vem du behöver beror på omfattningen av köksrenoveringen och vad du ska göra. Tänk på att skicka in en bygganmälan innan du anlitar hantverkare så att ni kan sätta igång på studs.

Försäkringar är oerhört viktiga för din trevnad och för att du ska känna dig trygg när renoveringen drar igång. Om jobbet görs enligt gällande bransch- och byggregler så kan du vara säker på att allt är under kontroll. Bor du i Villa gäller villaförsäkringen mot skador på huset. 

 

 

Slipp färgkladdet när du målar.

22 oktober 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...