Foto: Privat

Vi i Villas läsare: "Vi äter ute – fast hemma"

Kök

Trött på att springa mellan spisen och uteplatsen? Lösningen stavas utekök. Här är läsarna som byggt sina egna matplatser på tomten!

Av: Anja Källstedt, 19 februari 2020

"Enkelt att ta vara på en härlig kväll"

Berätta om ert utekök!

– Vi byggde det själva av lecablock, murputs, och bänkskivor i trä, kakel och klinker från byggåtervinning. Fundamenten murades upp av lecablock som sedan putsades och målades vita. Vi byggde även en köksö på samma vis. Ovanpå fundamenten gjorde vi bänkskivor av trä och lade sedan klinker på köksön. Murarna ovanför bänkskivorna kaklades. Vatten (kallvatten) drogs ut till en av bänkarna. En mässingkran sattes upp
över en diskho nedsänkt i bänkskivan. Ett eluttag kopplades in ovanför en av bänkarna. En klotgrill sänktes ner i en bänkskiva och en gasolbrännare kopplades in i bänken bredvid. Under en av bänkarna byggdes slutligen ett mustätt skåp för förvaring av grillkol och diverse kökstillbehör.

Rebeccas och Staffans oas ligger inbäddad bland blommor och blad.

Annons


Vad var svårast med byggprocessen?

– Krångligast och pilligast var nog att bygga förvaringsskåpen.

Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Mest nöjda är vi med att ha en fast plats för all typ av matlagning ute, det är så enkelt att ta vara på en härlig kväll. Över lag är vi nöjda med det mesta, men skulle på sikt vilja byta en del av bänkskivorna till gjutna betongskivor.

Namn: Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund.
Åldrar: 37 och 43 år.
Bor: I Halland, mitt emellan Varberg och Ullared.
Familj: Vi, trädgården och en massa bin.
Gör: Driver det egna bokförlaget Hortensis Förlag.
Instagram: @tradgardmedutsikt

 

 

"Vi är nöjda med precis allt"

Berätta om ert utekök!

– Jag och min man byggde uteköket själva och började med taket eftersom vi hade väggen och trallgolvet på plats sedan tidigare. Därefter byggde vi själva bänken/ uteköket. Jag önskar att jag hade vetat att vi skulle få närmare två meter snö i vintras – då hade vi satt dit snedsträvor i taket på en gång. Taket klarade sig, men snedsträvorna åker dit i år.

Vad var svårast med byggprocessen?

– Att få tag på grånat virke att klä in bänken med. Själva bänkskivan är av nytt virke som jag oljat in, med grått pigment i oljan. Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Vi är nöjda med precis allt, och allra mest med helheten – hur uteköket hänger ihop med pergolan som har en matplats, och även eldstaden.

Namn: Hanna Hjort.
Ålder: 43 år.
Bor: I Sundsvall.
Familj: Maken Robert och två barn.
Gör: Jobbar på Riksbyggen.
Instagram:@hannashantverk

 

"Uteköket ramar in altanen fint"

Per och Maria hämtade inspiration till sitt kök på nätet.

Berätta om ert utekök!

– Vi hittade inspiration på nätet och byggde allt på egen hand. Först gjorde vi en form av OSB-skivor och reglar som stöttades mot bitar av vår gamla altan. Vi göt en ram kring ytterkanten av köket och fyllde botten innanför med makadam som ett dränerande lager mot berget det är placerat mot. Därefter göt vi en armerad sula på ungefär 5–10 cm med utekökets form. På sulan murade vi stommen med lättklinker hela vägen upp till den översta skivan. Platsgjutna betongbänkskivor slipades för att få högblank yta, och lättklinker putsades med murbruk. Slutligen monterades en Broil King gasolgrill och en Weber kolgrill. Dessutom är sommarvatten framdraget till diskhon.

Vad var svårast med byggprocessen?

– Betongbänkskivorna! Vi hade problem med att stenen i grovbetongen slogs ut ur skivan när vi slipade, så vi fick bila bort översta lagret och gjuta om den. Dessutom har vi inte behandlat skivan ordentligt, den är inte vattenresistent vilket har medfört frostsprängningar (gropar) i skivan.

Vad är ni mest respektive minst nöjda med?

– Uteköket passar väldigt bra på vår altan och ramar in den fint. Om altanen varit större hade vi gärna haft ett tak över den, vilket hade förlängt grillsäsongen ytterligare. Det hade även varit trevligt om köket var vänt mot altanbordet, men det var tyvärr inte möjligt. 

Namn: Per Lindqvist och Maria Ottosson.
Ålder: 28 och 35 år.
Bor: I Ödsmål, Stenungsund.
Familj: En hund, väntar dessutom tillökning.
Gör: Per är utvecklingsingenjör och Maria jobbar inom socialpsykiatrin.

19 februari 2020 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Kök

Birgitta Rasmusson: Julbakets ljuvliga hemligheter

Kök I Hela Sverige bakar bedömer Birgitta Rasmusson bakverk med sträng blick. Hemma lever hon ut sin passion: julbak. Här bjussar hon på sina bästa tips!

12 måsten till julbaket!

Kök Nu är det hög tid för julbaket. Vi i Villa listar prylarna som tar dina kreationer till nya nivåer.

11 pepparkakshus som får dig att tappa hakan!

Kök Dags att baka det årliga pepparkakshuset? Här är 11 galna pepparkakshus ni kan inspireras av!

Fixa köket billigt – smart för plånbok & miljö

Kök Går du i köksrenoveringstankar? Att riva ut rubbet och sätta in nytt från golv till tak är en kostsam historia. Renovera lagom så gör du både miljön och plånboken en tjänst – och får ett personligt kök på köpet.

7 smarta förvaringstips för köket

Kök Kaos i köket? Förvaringshylla på hjul, öppen förvaring och utdragbar förvaring – här är 7 smarta förvaringstips!

3 knep – så rengör du ugnen!

Kök Är din ugn smutsig? Med dessa briljanta knep rengör du ugnen på nolltid.

Sveriges Mästerkock om kycklingfötter, tävlingsnerver och Frankrike...

Kök Erik Hammar är Sveriges Mästerkock 2018. Här delar han med sig av sina bästa tips till hemmakocken, berättar om sin passion för matlagning och varför han knaprat kycklingfötter i Kina. Dessutom får du ta del av recept från hans rykande färska kokbok med tema Frankrike.

Årets hetaste kökstrender

Kök Mörkare stensorter, tvåfärgad inredning och fler prydnadsföremål. Inredningsbloggaren och journalisten Maria Soxbo berättar om årets kökstrender.

Laga mat utan socker med stjärnkockens hjälp

Kök När Björn Frantzéns dotter Leiah fick diabetes tvingades familjen förändra sina matvanor. Nu vill stjärnkocken hjälpa andra att kunna laga god...