Detta är Sveriges fulaste kök

Sveriges fulaste kök är inte renoverat sedan 1933 och ligger i en villa på Enskedefältet i Stockholm. Det kom på en ohotad förstaplats i Vi i Villas stora tävling med 175 deltagare som kämpade om titeln.


Köket är det rum som står näst högst upp på villaägarnas renoveringslista. Allra högst upp står badrummet, visar Vi i Villas undersökning med Villapanelen. Hela 13 procent av Sveriges villaägare planerar just nu att fixa till sitt kök.

– Badrummet tar man ofta in hjälp för att renovera, köket kanske man däremot vågar fräscha upp själv. Många av våra läsare är händiga och fixar mycket själva, säger Vi i Villas chefredaktör Maria Sognefors.

Hon har Sveriges fulaste kök

Vinnaren i tävlingen om Sveriges fulaste kök heter Hanna Isaksson och bor i en villa på Enskedefältet i Stockholm tillsammans med sin sambo Anders.

– Vi köpte huset i maj förra året och vi visste att det fanns ett stort renoveringsbehov. Huset är byggt 1933 och det fantastiska är att ingen har gjort någonting med köket sedan dess. Då kan ni tänka er hur det ser ut! Men nu ska vi snart renovera det och vi planerar att behålla den gamla stilen och återanvända så mycket som möjligt – dörrar, socklar och lister.

Förstapriset är ett presentkort värt 25 000 kronor på Elkedjan.

– Det passar jättebra, säger Hanna Isaksson. För det är just nya vitvaror vi behöver. Vi tänker satsa på ny spis, kyl och frys, tvätt- och diskmaskin med mera.

Hur undviker man då att själv att fastna i slitna-köket-fällan? Maria

Sognefors, chefredaktör på Vi i Villa vet:

– Det finns några enkla råd för att behålla köket fräscht. Det viktigaste är att inte skjuta upp renoveringarna allt för länge.

Här är Marias råd:

1. Håll efter alla skavanker och åtgärda skador så fort som möjligt.

2. Att byta ut vitvaror kan göra en stor skillnad för helhetsintrycket i köket, försök att fynda nya vitvaror under reakampanjer.

3. Fundera över om familjens vanor ändrats. Barnen har kanske flyttat

hemifrån? Det är ett bra tillfälle att förändra en del funktioner i köket, slitaget minskar också.

4. Det är inte säkert att du måste byta kök helt och hållet. Att till exempel måla om köksluckorna och byta beslag gör stor skillnad.

5. När du ändå till slut måste göra en genomgripande renovering – anlita fackfolk. Du kan riva själv men låt auktoriserade hantverkare sätta upp det nya köket.

Klicka här för högupplösta bilder

Så avgjordes tävlingen
Vinnarna utsågs av en jury bestående av personer från Vi i Villa och Elkedjan, men dina röster är alltid vägledande.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar