Foto: Pixabay

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök

Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Av: Anja Källstedt, 09 februari 2018

Hallå där, Roger Andersson, chef skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag.

Hur vanligt är det med vattenskador i köket?

– Det är väldigt vanligt. Av de vattenskador som anmäls till försäkringsbolaget inträffar
33 procent i köket. 2002 var motsvarande siffra 23 procent. Köket är i dag det rum där vi använder mest vatten och har allt fler installationer som ofta ska anslutas i diskbänksskåpet. Samma skåp ska även vara lite av bostadens återvinningscentral så där kan det vara ganska trångt och svårt att ha koll på om små läckage inträffar.

Var uppstår flest skador?

Annons

– Av alla köksskador inträffar drygt 70 procent i eller bredvid disksbänksskåpet. Vanliga läckageorsaker är läckande anslutningsslangar till exempelvis diskmaskiner och ismaskiner.

Hur förebygger jag vattenskador i köket?

– Investera i en vattenfelsbrytare, den skyddar hela husets tappvattensystem inklusive ansluten utrustning. Om något är fel med tappvattnet, små eller stora läckage, har den möjlighet att gå in och larma villaägaren och stänga av vattnet. En sådan kostar mellan 5 000 och 9 000 kronor, inklusive installation. Det finns även så kallade läckagebrytare vilket är avstängningsventiler som enbart styrs av utplacerade detektorer och som då stänger av vattnet, exempelvis i diskbänksskåpet. Dessa kostar ungefär hälften av vad en vattenfelsbrytare gör.

Den optimala lösningen när man bygger eller helrenoverar kök är att placera vattentäta skikt, så kallade golvskydd, på golvet under alla vattenanslutna apparater och under diskbänksskåpet. I dessa kan man placera en detektor som styr en vattenfels- eller läckagebrytare, alternativt förse golvskyddet med ett avlopp och ett vattenlarm.

Om jag inte planerar att göra om i köket just nu, hur kan jag förebygga då?

– Det enklaste du kan göra är att köpa ett vattenlarm och montera in i ditt befintliga diskbänksskåp. Välj gärna ett larm med trådanslutna detektorer, då kan du även montera en av dem på skyddet under diskmaskinen. Om det kommer vatten på någon av detekto- rerna börjar det pipa.

Vad kostar ett sådant?

– Mellan 350 och 500 kronor. Du monterar ett sådant på ungefär tio minuter, så det är jätteenkelt.

På sakervatten.se, under fliken Branschregler, hittar du Säkra köket mot vattenskador vilket är branschgemensamma exempel på vattensäkra kök. 

09 februari 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen som får rummet att kännas som nytt – utan att kosta skjortan!

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...