Foto: Istockphoto

5 vanliga misstag när du planerar köket själv

Bygga och renovera kök

Det är lätt att missa något när du planerar ditt eget kök. Ellen Molin, köksplanerare på Ikea, vet hur du undviker misstagen som är lätta att göra när du ritar ditt eget kök.

Av: Anja Källstedt, 02 november 2016

1. Felaktiga mått 

Tänk på att allt bör mätas innan du börjar planera. Väggar, takhöjd, placering av dörrar och fönster, och dessutom måste man veta var avlopp och fläktuttag sitter. Avlopp och fläkt kan i vissa fall flyttas på, men det kan bli en kostsam fråga. 

 

Annons

2. För liten arbetsbänk

Den viktigaste arbetsbänken i ett kök är den mellan matlagningszonen – alltså spis och häll – och diskhon. Rekommenderat avstånd är 80–120 centimeter, om köket tillåter. 
 

3. Placering av ugn i högskåp

Det blir allt vanligare att vi ser ugnar i högskåp i stället för under spishällen. Det är ett mer ergonomiskt val och skapar dessutom förvaring under hällen. I mindre kök, där det redan är knapert med arbetsyta, avråder vi från detta då högskåpet tar upp en stor del av arbetsytan.

 

4. Snabba beslut

Det är lätt att ha för bråttom när man planerar sitt kök. Låt processen få ta sin tid så att du verkligen blir nöjd i slutändan. 

 

5. Köksö utan vatten

Många vill gärna ha en köksö, och då med en spishäll i själva ön. Något som inte alla tänker på är att man måste dra vatten till köksön, då Boverket av säkerhetsskäl har som krav vid nybyggen att det finns vatten i anslutning till en häll. 

 

Hos Prisjakt kan du jämföra mätinstrument och priser. 

02 november 2016 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...