Proffsens kök – Maxat hos mattanten

Med fyra barn och ett brinnande intresse för matlagning både professionellt och privat vet Helena Lidfeldt vikten av att ha ett väl fungerande kök.


Helena Lidfeldt driver tillsammans med en partner cateringfirman Helsoköket. Förutom catering till företag och privatpersoner lagar de även lunchmaten varje dag till 270 barn i Lännersta skola utanför Stockholm. Nog för att familjen Lidfeldts kök är väl tilltaget, men till skolmaten har de som tur är tillgång till skolköket. Hemma i villan ska det ”bara” lagas mat till sex personer. Familjen består fyra barn i åldrarna 1 – 14 år och två hungriga föräldrar.

När huset renoverades och byggdes till för sex år sedan stod ett generöst kök som skulle vara central placerat högst på önskelistan.
– Vi ville nog gärna se köket som hemmets hjärta, säger Helena.

Och precis så har det blivit. Från hallen har man direkt access till köket – likaså från vardagsrummet. Det är en härlig rymd i rummet tack vare takhöjden och en annorlunda fönsterlösning gör att det kommer in ljus – från tre håll.

Matlagning för och med många. I detta kök kan många laga mat samtidigt, det var en viktig aspekt när köket planerades.

Arbetsbänkarna är väl tilltagna och 70 centimeter djupa. Det är praktiskt för då kan brödrost och mixer alltid stå framme. Den bänk som främst används som arbetsbänk, i anslutning till spis och diskho, är i grå laminat. På den del som fungerar som avställningsyta och buffébord ligger det massiv ek. Ovanför bänkarna sitter vitt blankt 5×5 centimeter kakel. Vid spisen finns en smart inbyggd nisch där man kan ha oljor och annat som behövs i matlagningen inom nära räckhåll.

Ek och rostfritt. Luckorna i ek kändes praktiska med många barn i huset:
– Man ser ju inte kladd och förslitningar lika tydligt på ett trämaterial, menar Helena.

Desto fler kladdiga fingeravtryck blir det dock på den rostfria kylen och frysen.
– Jag är supernöjd med hela köket med undantag för golvet. Någon gång skulle jag gärna ersätta laminatgolvet med klinker – åtminstone i arbetsdelen, säger Helena.

 

Matproffset Helena Lidfeldt

Yrke: Cateringföretagare. Driver cateringföretaget Helsoköket.
Bor: I hus från 1984 – ombyggt 2001.
Familj: Man Joakim, barnen Madeleine 14 år, Gustav 12 år, Fredrik 7 år och Jennifer 1 år.
Bästa tipset: Placera köket centralt i huset.

Helenas 5 favoriter i köket:

  • Storleken och rymden.
  • Placeringen i huset.
  • 70 cm djupa bänkskivorna.
  • Ekluckorna – inget kladd syns!
  • Hushållsassistent – som alltid står framme.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar