Nytt praktiskt kök anpassat både till historien och framtiden

När familjen Widerdal började renovera köket ville de ha det senaste inom inredning men även bevara det gamla. Familjen har tagit till vara på vissa delar, lyft fram andra och utnyttjat dagens teknik till att göra miljön modern men ändå tidlös.

Köket var inte det första vi ville ändra på när vi flyttade in i Kabusabo. Under första året kände vi bara efter vad vi hade behov av. Huset är en skånegård ursprungligen från 1884 som byggts till och förändrats under årens lopp. Eftersom köket ligger i söderläge behövde vi inte tänka på att göra allting ljust. Därför valde vi valnötsfaner till luckorna för att ta upp den dova tonen i fönstren. Även bänkar, socklar och täcksidor fick samma faner för att hålla ihop formspråket. Vi tog även till vara på de djupa fönsternischerna som var brunlaserade.

Golvet är genomgående i laminat på hela nedervåningen. De breda plankorna flirtar med den gamla stilen. På väggarna satte vi favoritmaterialet gipsputs, enkelt och praktiskt, som vi målade vitt.

Eftersom vi inte ville ha överskåp över köksbänken har vi två 40 cm djupa högskåp för porslin, köksmaskiner och annat. Det kändes fint att ha något som fick sätta en ton i detta ganska neutrala kök. Därför valde vi ett karaktäristiskt kakel i stort format. Stora kakelplattor gör det betydligt mer praktiskt att torka av då man slipper en massa fogar.

Fokus på diskplatsen

Vitvarorna var bytta för inte så länge sedan och vi valde att anpassa köket till dem. Diskmaskinen och fläkten däremot behövde bytas och då valde vi att köpa en integrerad variant av diskmaskin. Just diskplatsen har vi lagt fokus på genom att skapa en separat del med ytterligare en ho som dessutom är extra stor. Ovanför diskplatsen finns ett skåp där handdisk kan rinna av. I skåpet intill har vi gömt mikron. Från diskmaskinen når man enkelt ett högskåp där allt vardagsporslin förvaras. Det blir inte många steg när man tömmer maskinen. Fördelarna med att dela upp var man lagar mat och var man diskar är att man inte behöver krocka om man är fler personer i köket. I det gamla köket krockade vi ständigt då allting skulle ske på en plats.

För oss var det kul att ta upp den gröna färgen och låta den komma igen i bland annat köksgeråd, matta och handdukar. Nu när vi har sålt Kabusabo kan de nya ägarna enkelt byta accentfärg om de vill. Vi tycker att det är viktigt att man inte sätter en allt för stor personlig prägel på ett kök om man inte vet att man ska bo där resten av livet.

Fakta om köksrenoveringen

Omfattning: Nytt golv och väggmaterial, disk- och matlagningsytorna är separerade. Spis och vatten är kvar på ursprungsplatserna vilket minskat arbete och kostnader.

Tillvägagångssätt: Familjen har planerat, ritat och byggt allting själva. Stommarna byggdes ihop i uthuset för att korta av byggtiden utan kök.  

Tidsram: 3 veckor

Pris: Cirka 35 000 kr

Svårast: Inget, för det som verkade svårt tog bara lite längre tid.

Lättast: Lätt är inte roligt, vi gillar utmaningar.

Bäst: Att diskplatsen blev så bra att jobba vid.

Sämst: Att vi inte hann att njuta av det så länge eftersom vi flyttade kortdärefter.

Vi drömmer om: Att nästa kök blir lika enkelt att bygga.

Material:

Väggar: Gipsputs målade med Nordsjö white and space.
Golv: Byggmax Slottsek
Kakel: Från kakeldax, modellen har utgått nu


Kakel från kakeldax. Tyvärr har modellen utgått.

Inredning:

Köksskåp: Ikea lucka Valla
, matta: plastmatta Anja


Bord:
Konferensbord från Ikea, snurrkontorsstolar, gardiner från Åhlens


Helen och Mikael valde att behålla en del vitvaror och anpassa köket efter dem.

Helens och Mikaels tips till hemmafixare:


Helen 48 Mikael 50
sedan två år tillbaka

Flytta inte på vatten och el om det inte behövs för det blir mycket dyrare och tar längre tid.

Om vitvarorna inte är urgamla, släng inte ut dem utan anpassa dem till inredningen vitvaror är en av de dyrare posterna i en köksrenovering.

Var flexibel, vi ändrade oss flera gånger och höll lösningarna öppna så länge det gick så vi skulle få ut max av köksrenoveringen.

Förarbeta genom att montera skåp och lådor innan och ha alla bitar hemma innan du börjar riva.

Laga färdigmat att ha i frysen eftersom man lever med mikro i många veckor.

Dela upp köket i stationer – disk, mat, fika, förvara mm.

Dröm mycket i början av planeringsstadiet och ta ut svängarna men landa sen på jorden och se över kostnader vad som är nödvändighet.

Fotnot:
Helen och Mikael Widerdal hade en villablogg om Kabusabo. Kabusabo villablogg kan du läsa här.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar