Nytt kök - utan att behöva riva allt

Bygga och renovera kök

Det gamla köket kändes mörkt, opraktiskt och behövde definitivt en uppfräschning. Med nya luckor och vitvaror blev det ändå ett nytt kök.

Av: Jonna Mandell Windth, 18 september 2001

Det gamla köket kändes mörkt, opraktiskt och behövde definitivt en uppfräschning. Men eftersom stommarna var bra så behöll man merparten av grundinredningen och flyttade om skåpen istället. Med nya luckor och vitvaror blev det ändå ett helt nytt kök.

Carina Wiklund med sambon Per-Ola Samuelsson och den gemensamma 4 åriga dottern Moa hade länge letat efter ett mysigt hus att bo i.

Det tog dem två år att hitta det här radhuset som är byggt 1980 i Lödöse och ligger i ett barnvänligt område nära naturen, ca 4 mil nordväst om Göteborg.

Huset var slitet och mörkt, men Carina och Per-Ola kände att huset hade potential med många oanade möjligheter och en bra grundplanlösning. Först tog de tag i köket, som definitivt behövde en total uppfräschning.

Carina som arbetar på ett bostadsföretag hade en klar bild av det vita tidlösa köket, medan Per-Ola önskade sig ett robustare ekkök. De tittade på flera köksleverantörer, men tyckte inte någon kunde erbjuda en bra kompromiss som skulle motsvara bådas önskningar på ett bra sätt.

Annons

Före

Den gamla inredningen kändes tung och livlös. Förvaringen var opraktisk med högt placerade skåp klädda med mörk eklaminat. Vitvarorna var från 80-talet och hade gjort sitt. Golvet var en ljus plastmatta.

Efter

Den enhetliga köksbänken i mörk laminat med avbrott enbart för spishäll och den underlimmade kökshon, blir en fin kontrast till den ljusa björken och det vita kaklet. De gamla ärvda köksstolarna som tidigare kändes fel, kommer nu helt till sin rätt i det nya moderna köket.

Utgår från befintlig inredning

Med tanke på allt annat som också behövde göras så kändes det både dyrt och arbetsamt att byta ut hela köket och därmed kanske bli stående utan kök i flera veckor under ombyggnaden. Via en annons kom Carina i kontakt med Modexa AB som specialiserat sig på köksrenovering med utgångspunkt från befintlig inredning.

Efter hembesök och måttagning, skisser och diskussioner hittade de bra material och färgkombinationer som motsvarade både Carinas och Per-Olas önskemål.

De gav bra tips och hade smarta idéer utan att flytta ledningar och dra nya rör, helt enkelt utgå från den befintliga stommen, byta alla gamla slitna delar och komplettera med nya och förbättrade lösningar. Det skulle också innebära att själva renoveringen enbart skulle ta ett par dagar och att köket under tiden skulle gå att använda.

Bänkskåpet bredvid spisen har flyttats hit och praktiska skafferilådsinsatser har fått ersätta hyllplan, vilket ger större tillgänglighet och ordning i köket.

Högskåpet längst till höger har omvandlats till ett mindre högt skafferi med hjälp av två praktiska skafferilådsinsatser. Överskåpen över kyl och frys har flyttats neråt och nu finns en passbit upp till tak över alla högskåp, vilket ger ett lättare intryck av köksväggen.

Likaså har högskåpet till vänster om kyl och frys tagits bort för att ge mera arbetsyta med två skafferilådor under.

För att förhöja helhetsintrycket har gamla synliga skåpstommar (bl a vänster om kyl och frys) klätts med beklädnadssidor i björk. Istället för överskåpet på 60 cm samt en liten glugg på 3,6 cm har ett specialanpassat vinställ och ett överskåp på 40 cm placerats här. Funktionellt och snyggt.

Björk, ek och metall ger fräscha kontraster

Helhetsintrycket av köket har blivit mycket öppnare, ljusare och mer inbjudande efter köksförnyelsen. Det ljusa allmogetaket och livfulla ekgolvet blir fina kontraster till resten av kökets kalla rostfria detaljer, ljusa träluckor och vita kakel.

Carina och Per-Ola hade först tänkt lägga värmegolv och klinker i köket, men valde ekparketten för att få in mera värme och en känsla av ombonad i köket.

Även resten av huset skall få ekparkett och det blir en helhet som är vacker och som sammanfogar köket med resten av hemmet. Visserligen kräver parketten försiktighet med väta och mera skötsel, men det är de medvetna om. Klinker och värmegolv är ett annat praktiskt alternativ.

De befintliga skåpsstommarna har fått nya lådsinsatser med fästväggar som monterats med stabila lättrullande lådor.

Fakta om köket

Tillverkare av köket i artikeln: Modexa köksinteriör AB, 033-27 25 40, www.modexa.se

Lucka: Moa klarlackerad björk
Kostnad: ca 42 000 kr. Inkluderar kökssnickerier, lådinsatser, beslag, bänkskivor mm.
Arbetskostnad : ca 5 500 kr. Inkluderar montör och snickare.

Blandare: Moratemp Ess High. www.moraarmatur.se
Kakel: Caleidos Bianco. www.cchoganas.se.
Fläktkåpa: Prisma Classic. www.fjaraskupan.se

Vitvaror från Husqvarna, www.husqvarna.se
Spis: Regina Connaisseur, Max QSG 659X
Diskmaskin: Cardinal 522, QB 522X
Kyl/sval: Opal Plus, QR 220X
Frys: Safir Plus, QT 321X

Alla textilier från gardiner till morgonrockar kommer från Hemtex. www.hemtex.se
Porslin, brickor, kvarnar, slevar, bestick, samt kaffebryggare kommer från Duka Josephssons, 031-17 56 15.

Foto: Marie Ullnert, Kamerareportage AB

 

Redaktionen rekommenderar

18 september 2001 Jonna Mandell Windth
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...