Annons

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök

Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste rådet är: tänk efter före!

Av: Anders Runesson, 17 september 2002


Det nya köket är rymligt och funktionellt, med gott om bänkytor. Spisen i hörnet ger ett välkomnande intryck.

Vårt kök var från 1965, när huset byggdes. Vitlackerade, nästan outslitliga MDF-luckor, uppfräschade med dammsamlande lister någon gång under åttiotalet. För få skåp, för lite arbetsytor och för liten kyl/frys. Kort sagt, ett opraktiskt kök för en trebarnsfamilj - ett större och bättre kök stod högt på önskelistan!

Samtidigt saknade vi ett uterum av något slag. Idéer stöttes och blöttes och kombinerades till slut: kan vi inte bygga ut på gaveln, utanför köket?

En kovändning

Vår första tanke var att lägga det nya köket i tillbyggnaden och låta det gamla köket fungera enbart som matrum. Vi kon-taktade ett par köksfirmor och de ritade varsitt förslag.
Komna så långt hann resten av livet ifatt oss.

Köksfunderingarna fick ligga på is i nästan ett halvår och när vi tog upp dem igen, gjorde vi ganska snart en kovändning. Självklart vore det smartare att ha köket i den gamla delen och låta tillbyggnaden fungera som matrum med mera, med utgång mot trädgården!

Vi mätte det gamla köket på alla ledder och satte oss ner och började rita. Ganska snart föll bitarna på plats.


Det gamla köket var litet och opraktiskt, med bland annat minimal kyl och frys.

Annons

Öppet och luftigt

Efter att ha levat med ett kompakt kök, var det viktigt för oss att det nya köket skulle vara så öppet som möjligt. Genom att fylla kökets innervägg med de "tunga" delarna - högskåp, kyl och frys - kunde vi låta övriga väggar vara luftiga.

En spis i hörnet ger ett öppet intryck och bryter av mot de vinkelräta linjer som ett kök av naturliga skäl så ofta består av. Vi föll för en induktionshäll på grund av dess snabbhet och smidighet. Runt spisen valde vi en marmorskiva; både snyggt och praktiskt.

Ugnen satte vi under spisen istället för i ett högskåp, vilket ju annars är vanligt nuförtiden. Dels för att ugnen skulle hamna under fläkten, dels för att där finns gott om avställningsytor.

En extra djup bänkskiva i form av en halvö blir en utmärkt serveringsyta vid kaf-febjudningar, julbord etc. Tack vare att skivan sticker ut 20-30 cm över bänkskåpen på två sidor kan den också fungera som bardisk. Den gör även tjänst som avställningsytaningsyta när man varit och handlat och ska ställa in alla matvaror.

Utdragbart, såklart

All köksutveckling är inte av godo, men gryt/speceriskåpen med utdragbara lådor är definitivt ett framsteg. Ett smidigt sätt att komma åt det som står längst in i ett bänkskåp på!

Vi valde även utdragbara hyllor och backar i skafferiet och andra högskåp. Skafferilösningen där du drar ut hela inredningen på en gång gick vi inte på. Tänk vilket onödigt slit för att ta ut en liten påse chips eller annat!

Öppna, och därmed dammsamlande, utrymmen över högskåp och väggskåp är vanliga i dagens köksbroschyrer. Vi valde istället den högsta modellen av högskåp och avslutade med en täckbit överst.

Däremot satsade vi på en öppen hylla under väggskåpen på diskbänksväggen. Där finns allt vardagsporslin, så att man lätt kommer åt det utan att behöva öppna skåpsluckor jämt och ständigt. Infrästa i undersidan av hyllan finns fyra halogenlampor, vilka ger en bra belysning över diskbänken.

Rostfritt, körsbär och björk

Diskbänken är i rostfritt stål. Det passade bra till vitvarorna och är dessutom praktiskt. En ho nersänkt i en bänkskiva är svår att hålla torr och ren runt kanterna. Här kan en underlimmad diskho vara ett alternativ, men vi ville ha en brytning mellan alla bänkytor. Nackdelen med en hel diskbänk är att de numera inte är av samma tjocka kvalitet som förr.

Bänkskivorna valde vi i körsbär, som ger en mycket snygg kontrast till björken i luckorna. Ek var här ett tänkbart alternativ. För att vi skulle ha släta björkluckor var egentligen det enda vi visste när vi började fundera på ett nytt kök! Ljust, fräscht och tidlöst.

Vi letade ganska länge efter ett kakel med lagom storlek, 10x10 cm, och i rätta nyanser. Till slut hittade vi ett kakel som fanns i flera färger, varav vi valde två. Tack vare att de enskilda kakelplattorna varierar i färg, får man ett intryck av att vi blandat fler färger än så.

Till golvet valde vi klinkers och golvvärme - tåligt, lättstädat och skönt på vintern. Än har faktiskt bara ett glas gått sön-der mot det...

Ritade själva

Vi valde att rita vårt kök själva. En tumstock, rutat papper och en linjal var allt som behövdes. Vi lade in diskbänk, spis, kyl/frys, bänkytor, skåp etc. Vår lösning fick sedan mogna fram och justeras tills den kändes genomtänkt.

Därefter gick vi till en köksfirma och bad dem göra en riktig ritning. Vi hade med oss bilder på det gamla köket och de var också hemma och tittade. De fick vår skiss och vi bad dem komplettera med egna förslag.

Nuförtiden har de flesta köksfirmor avancerade ritprogram i datorn. Du kan i många fall kan få ut snygga, tredimensionella färgbilder på papper, med kakel i rätt färg och allt.

Köksfirmans hjälp är oumbärlig. De har stor erfarenhet av köksbyggande och kan komma med många bra råd och idéer. Det handlar om allt från lådinsatser och passbitar till det praktiska med breda grytskåp och det snygga i att bryta av väggskåpen på diskbänksväggen med en smal prylhylla.


Köket har en öppen planlösning med gott om rymd. Halvön fungerar som serveringsbord, bardisk och avställningsyta.

Ta tid på dig

Nu när allt är klart, kan vi konstatera att vårt nya kök blev som vi tänkt oss och fungerar utmärkt. Vad kan man då dra för lärdomar av vårt köksäventyr?

Vårt viktigaste råd är att ta god tid på sig. Ett nytt kök är inget du planerar på en vecka, eller ens en månad. Om idéerna får mogna, blir de bättre och mer hållbara. Var inte heller låst vid hur köket ser ut nu, utan var öppen för att flytta diskbänk och annat, om det skulle ge en bättre lösning.

Tänk även igenom valet av luckor, färg och material på väggytor samt golv ordentligt. Du ska trivas med ditt nya kök i många år framöver!

Åtminstone för oss fungerade det bra med att tänka ut och rita en egen kökslösning, och därefter låta köksfirman omsätta den i praktiken. Du kanske väljer att låta dem göra jobbet från början. Tänk bara på att det är du själv som vet bäst hur ditt kök fungerar nu och hur du vill ha det.

Vårt sista råd är att tänka på detaljerna. Snygga handtag, passande eluttag och fräcka handdukskrokar kostar kanske något mer än standardvarianterna, men kan vara pricken över i:et i ditt nya kök!

Leverantörslista

Kök Soft Björk från HTH
Kyl/frys från Husqvarna,
Spis, ugn, fläkt och diskmaskin från Blomberg, 0302-181 70
Mikro från LG Electronics
Kakel och klinkers från Kakelcentralen,
Strömbrytare och eluttag Renova från Eljo,
Taklampor och persienner från IKEA

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

17 september 2002 Anders Runesson
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]