Kök för matlagning och umgänge

När kocken Kristina Valentins kök skulle renoveras förenades funktion och design. För om köket är husets hjärta – då är matlagningen hjärtat i köket.

Under en semester 1996 på Gotland föddes idén om ett eget Gotlandshus.

Eftersom Kristina Valentin och hennes man bodde på fastlandet lät de en lokal byggmästare förtitta på olika objekt. Tillsammans hade de tittat på ett 20-tal olika hus under cirka två år innan det rätta dök upp. De kom till Visby en mörk novemberdag på visningen och kände redan efter en halvtimme att de trivdes och att huset hade stor potential. De ville bo periodvis under hela året på ön så det var viktigt med både läge och konstruktion.

Huset som är byggt på 1780-talet behövde renoveras och det 15 kvadratmeter stora köket var inget undantag. Dispositionen behölls men alla ytskikt behövde bytas eller fräschas upp.

– Vi anlitade en mycket kunnig, lokal konstsnickare som frågade oss om vi ville kunna laga mat i köket eller om det bara skulle vara snyggt, skrattar Kristina.

Och eftersom matlagning är en så central del i Kristinas liv var funktionen verkligen viktig. Det gick enkelt att dra vatten till en extra ho, något som är väldigt praktiskt att ha när man lagar mycket mat. En stor ho med slask där stora plåtar får plats och en mindre för att skölja till exempel grönsaker och sallad.

– Det finns så många trendiga hoar med bara en låda. Men man behöver två – något annat funkar inte, tycker hon.

Öppna hyllor valdes på hälften av vägg­ytan för att göra köket mer personligt.

De ville gärna ha en gotländsk känsla i köket och snickaren designade och föreslog materialen som nu ger en touch av både Gotland och Frankrike; gotländsk alm och kalksten från Slite. Det senare både på bänkskivan och väggarna.

Materialet är känsligt för citron och mineralvatten – men för övrigt lika bra som andra vanliga stenmaterial.

Snickaren fick relativt fria händer och Kristina är mycket nöjd med resultatet. Golvet är ett tegelliknande betongmaterial som lackats och den tegelröda färgen ger en varm känsla. Beställningen var i en enda färg men vid ankomsten var plattorna i flera färger. De fick därför blandas, vilket blev en lyckad miss.

– Vi behövde ju inte bo mitt i renoveringen men att inte vara på plats gör ju också att det är svårare att ha kontroll, säger Kristina.

Huset fylls ofta av gäster och Kristina lagar gärna lokala råvaror som lamm och grönsaker från gårdarna på Gotland. Då samlas alla i köket.

– Trots att köket inte är jättestort har vi faktiskt fått plats 14 personer runt det här bordet, säger Kristina.

Kristina Valentin är kock och har arbetat både utomlands, i Sverige och många år i tidningen Allt om Mats provkök. Har provlagat och granskat recepten i många kokböcker, till exempel Bonniers kokbok och senast Per Morberg lagar husmanskost.

Det rustika träbordet har rymt hela 14 personer. Skomakarlampor från Gamla stans lampverkstad. Bakom glaspartiet skymtar trädgården.

Med knivar på väggen blir det snabbjobbat. Blandare Burges från Franska kakelbutiken.

Kristinas bästa kökstips:

1. Tystgående diskmaskin. Här i köket lagar man både mat och umgås.

2. Många eluttag. Det behövs i ett kök.

3. Bygg en nisch för böcker om det finns möjlighet. Det gör köket levande och är en smart lösning.

4. Sockellådor. Det är så bra förvaring!

5. Installera en extra ho om det går när du renoverar. Men välj framförallt en ho med två lådor.

6. Ha inte för många saker på diskbänken. Det blir svårjobbat.

7. Installera dimmer, ett kök fungerar ofta även som matsal.

8. Golvvärme. Speciellt om du står ofta och länge vid spisen.

Klarar sig inte utan:

Vassa knivar

En bra skärbräda

Tidur som man måste stänga av

Viktigaste köksinnovationerna:

Digital termometer

Mixerstav

Induktionshäll


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar