Foto: Istockphoto

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök

Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen som får rummet att kännas som nytt – utan att kosta skjortan!

Av: Anja Källstedt, 24 januari 2018

1. Ljusa upp rummet

Byt belysning – satsa på en armatur som ger ett varmt och välkomnande ljus över köksbordet.

Annons

 

Taklampa Ritz, Lampgallerian.se, 1 049 kr.

2. Sitt som en prins

Liva upp dina gamla stolar med fina sittdynor – alternativt måla om stolarna i en ny färg.

Stolsdyna, H&M home, 80 kr.

3. Byt skiva

Bänkskivan används flitigt och blir snabbt sliten om den inte underhålls. Har du en träskiva kan du betsa om den i en ny färg. Ett annat alternativ är att byta utden helt.

Bänkskiva Ekbacken, 186 x 2,8 cm, Ikea, 399 kr.

4. Spola snyggt

En ny kran kan både lyfta köket stilmässigt och göra stor skillnad när det gäller din vatten- och energiförbrukning.

 

Köksblandare Nivito Rhythm, Bygghemma.se, 2 895 kr. 

5. Sätt färg på tillvaron

Att måla om skåpluckor och lådor är lätt och går oftast snabbt. Fråga i färghandeln om vilken typ av färg du ska använda för bästa resultat.

 

Pensel, Anza, Bauhaus, 139 kr.

6. Håll ordning

Ordning och reda gör genast ditt kök mer hemtrevligt! Köp lådinsatser för krydd- burkar och bestick, och ställ dina finaste tallrikar och glas på en snygg hylla.

 

Hylla String Pocket, Rum21.se, 995 kr.

7. Låt det blomstra

Grönt är skönt – sätt pricken över i:et i ditt kök med hjälp av vackra växter.

Elefantöra, Plantagen, 100 kr.

8. Tänk på detaljerna

Ge skåpluckorna ny karaktär med snygga handtag – små detaljer gör större skillnad än man kan tro.

 

Handtag SS-A, Beslagdesign.se, 299 kr. 

24 januari 2018 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...