Checklista till köksrenoveringen

Bygga om köket? Då är det mycket att tänka på - här har du en smart checklista att använda så kommer det gå lättare...

checklista för köksrenoveringen


Det är mycket att tänka på vid en större köksrenovering. För att slippa åka iväg till olika byggvaruhus var dag under den tid ombyggnationen pågår – läs igenom viivilla.se checklista. Skriv ut och sätt upp i köket när det är dags att börja planeringen!

Se på ditt hus, ditt hem och fråga dig själv vad du verkligen vill.

Skriv en önskelista. Tänk efter – vad ni vill kunna göra i köket. Bara laga mat? Eller läsa läxor, sylta och safta och stycka kött? Det kanske också är i köket ni färgar med karamellfärg, lagar cykelkedjor och rengör skorna?
 

Ta fram fakta om ditt kök. Plocka fram foton, ritningar/måttskisser och tänk ut möjligheter till förändring. Vad har ni för konomiska gränser – hur mycket pengar är du beredd att lägga ned?

Hämta information. Ett bra tips är ”Köket” av Gunilla Lauthers som du köper på Byggtjänst. Läs inredningsmagasin. Gå på köksutställningar, skaffa kataloger (beställ på Internet). Prata med vänner som gjort om köken och hör vad de är extra nöjda/respektive missnöjda med.

Försök skissa lite själv. Sitt tillsammans med familjen och dröm – just nu är allt möjligt. Ta vara på era personliga önskemål.

Ge en kökssäljare förtroende att arbeta igenom ett förslag. De flesta kökstillverkare har arkitekter som ritar köksinredningar åt kunder. Det är gratis och du behöver inte köpa köket hos just den tillverkaren efteråt. Tvinga inte fram speciallösningar om du inte är beredd att betala för det. Men se till att få med de detaljer du önskar.

Kolla om det behövs bygglov. Om köksrenoveringen innebär ingrepp i hustes bärande konstruktioner, fasader, ventilation, vatten- och avloppssystem eller skorsten måste man ha bygglov från kommunen för att få sätta igång. Blanketter beställer du från kommunen.

Har du småbarn? Tänk då extra på säkerheten. De flesta barnolyckor inträffar i köket. Tänk ett steg till på säker förvaring, spisar och diskmaskiner ska vara tippsäkra. Utvändigt får ugn och diskmaskin inte vara varmare än 80 grader utan att förses med extra skydd. Spishällen ska också kunna förses med skydd.

Tänk på detaljerna. Glöm inte val av knoppar, handtag och blandare mitt ibland de stora förändringarna som ny spis och nytt kakel.

Matcha hela köket väl. Du kan här ta hjälp av en inredningsarkitekt.

Var ska det vara ljus? Börja i tidigt skede tänka var det behövs belysning och var eluttagen ska vara. Det är inte lätt att ta smarta snabba beslut när elektrikern väl är på plats.

Samla inköpen. Då får du bästa pris och kontroll på totalkostnaderna.

Bestäm nivån på installationen. Vad vill och kan du göra själv?

Begär planritningar, fasadritningar och monteringsanvisningar från kökstillverkaren och arkitekt, om ni anlitat en sådan.

Riv ut det gamla köket och gör förarbetet för installationen. Börja med att måla, tapetsera och lägga in det nya golvet. Gör så mycket du kan och tycker är roligt själv men se till att ta in fackfolk där det behövs. Om man ändå satsar såpass mycket på ny inredning då ska det hela också bli bra. Och klart kan man tillägga!

Rita upp det nya köket på de väggar där de skall monteras. Det underlättar installation.

El och VVS skall göras av fackfolk. Ta också hjälp av proffs för monteringen av inredningen.

Tro inte att allt blir klart på en vecka. Från att du börjar riva till allt är färdigt tar det mer än 14 dagar, troligtvis mer än en månad om du gör mycket själv på din fritid.

Källa och inspiration: Marbodal, Ballingslöv ”Köksredan”, ”Köket” av Gunilla Lauthers, ICA bokförlag, 2000.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar