Annons
Nyhet i valnöt, köket "Form" från Marbodal. Det finns även i flera olika svanenmärkta färger.
Nyhet i valnöt, köket "Form" från Marbodal. Det finns även i flera olika svanenmärkta färger.

Checklista för köksbyggare

Bygga och renovera kök

Tio viktiga checkpunkter och massor av idéer att fundera på för dig som går i köksbytartankar.

Av: Susann Gson Engqvist, ViV nr 2/2009, 11 februari 2009
Köket betraktas av de flesta som husets viktigaste rum. Därför är det klokt att lägga ned mycket tankearbete innan du bestämmer dig och börjar renovera. Här är tio viktiga punkter att fundera runt.

1. Vad är bra och dåligt med nuvarande köket? Står man i begrepp att renovera är det lätt att helt diskvalificera det gamla köket. Men ta även en funderare över vad ni trots allt tycker är bra, rent funktionellt, med ert nuvarande kök. Likaså behöver kanske inte allt bytas ut. Luckor kan målas om eller bytas fast man behåller stommarna, vitvaror går att dölja bakom luckor och möbler går att måla om. Sälj det du inte vill ha så kan du både tjäna en slant och slippa besvär med bortforsling.

2. Hur kommer vi att använda köket? Vad gör vi i köket idag och hur vill vi använda det i framtiden? Glöm inte att barn växer och får andra behov, till exempel att vilja använda mikron själv, läsa läxor vid köksbordet osv. Hitta flexibla lösningar.

Är ni ofta flera som arbetar i köket? Se till att det finns gott om utrymme och flera arbetsytor. Kanske vill ni göra ingrepp i planlösningen, flytta väggar, öppna upp, stänga till eller kanske ta upp för ett fönster? Då måste ni skaffa bygglov eller göra en bygganmälan.

Tänk ergonomiskt. Placera helst diskmaskinen högre än i golvnivå - tänk på att man inte måste ha standardhöjd på allt. Minst 3,2 meter bör den sammanlagda bänklängden vara i ett kök, men tveka inte att ta i. Extra avställningsyta bredvid kylskåpet är smart när man ska plocka ut och in varor.

Annons

Använd hörn och väggar om det är trångt. Äta i köket eller skapa ett separat matrum? Öppet kök kräver en bra fläkt och ger en högre ljudnivå i huset.

3. Vad vill vi ha för stil på köket? Vad bor ni i för typ av hus, och hur ser inredningen ut för övrigt? Även om ni förälskat er i ett högteknologiskt rostfritt kök kanske det inte passar så bra i sekelskiftesvillan? Eller så blir det perfekt, för att det är en spännande kontrast! Ett enklare, mer neutralt kök kan också ges en särskild stil med hjälp av detaljer som blandare, armaturer, textilier, möbler och tapeter.


Läcker kombination av beige och högblankt vitt i köket "Solid". Ballingslöv.

Kviks nya, läckra kök "Sera" i svartbetsad ek har förutom sin spektakulära färg handtag i läder och krom.

4. Hur mycket vill, kan, orkar och hinner vi göra själva? Att riva det gamla köket själv spar pengar. På planeringsstadiet kan köksfabrikanternas gratis hembesök och rådgivning, utan köptvång, vara ovärderligt. Funderar ni på ändringar av planlösningen; anlita en arkitekt. Ta in offerter från flera.

Om ni inte gör själva byggjobbet själva låt ett enda företag ta på sig totalentreprenaden och hålla i all samordning. Skriv kontrakt med deadline och pris och försäkra dig om att den du anlitar har F-skattsedel.

5. När ska köket byggas? Sätt upp en realistisk tidsplan och om du anlitar hantverkare, försäkra dig om att ni har deadline på pränt och vad som händer om inte deadline hålls. Fundera också över hur ni sköter matlagning och matförvaring under tiden.

6. Vad vill vi ha för typ av vitvaror och maskiner? Numera finns det många olika varianter av spisar att välja på, allt från små gammaldags gjutjärnsspisar som kan bli ett vackert komplement till den elektriska i lantköket, till gasspisar och den allt vanligare, moderna induktionshällen.

Kanske går det att lyxa till det med en cappuccinomaskin, vinkylare, ismaskin eller kolsyrat vatten direkt i kranen? Små detaljer utöver det vanliga sätter onekligen guldkant på vardagen.

7. Hur vill vi ha belysningen? Bra arbetsljus är extremt viktigt i köket, utgå från den mörkaste årstiden när du planerar belysningen. Viktigt att ljuset inte bländar och att det finns bra allmänbelysning, likväl som mysbelysning. Se till att inte alla lampor styrs från samma strömbrytare och att du kan reglera ljusstyrkan med en dimmer. Energisnål LED-belysning fungerar bra i kök, tag hjälp av en kunnig fackman. Undvik av säkerhetsskäl att placera eluttag och strömbrytare precis bredvid spisen eller diskhon. Börja med att välja typ av ljus, inte armaturer.


Kolsyrat vatten direkt från kranen "Mora Izzy" är en lyxig detalj.

Luckor som öppnas uppåt kräver mindre utrymme. "Abstrakt Röd" från Ikea.

8. Hur löser vi sopfrågan? Idag kräver fler och fler kommuner sortering av hushållsavfallet. Använd helst kärl med lock som du kan ta loss och transportera direkt till återvinningsstationen. Glöm heller inte att du har en trädgård och faktiskt kan kompostera.

9. Hur sätter vi personlig prägel på köket? Ett kök som ser ut som en kökskatalog är sällan ett kök man verkligen trivs i. Vad kan göra ert kök till just ert? Tavlor på väggarna, fotografier, några få utvalda prydnadssaker eller ett personligt färg- eller tapetval? Belamra inte kylskåpet med magneter och papper, sätt hellre upp en anslagstavla.

10. Bestäm budgeten. Eftersom det är roligt att drömma och planera kan det kännas bra att ha denna punkt som den sista, men du kan likaväl börja med att sätta ramarna från början. När du har drömköket på papper kan du ju be en köksfabrikant komma med förslag på lösningar, utifrån er budget. Är de kreativa kan de trolla mer än du tror och de har kunskap om alternativ. Kom också ihåg att ett vackert och funktionellt kök höjer värdet på din bostad.

Tips för trånga kök

  • Ljusa färger och bra belysning.
  • Utnyttja hörnen och höjden.
  • Metall och glas skapar rymd.
  • Undvik stora gardinuppsättningar.
  • Belamra inte fönsterbrädorna.
  • Bänkskåp på ben ger rymd.
  • Få men breda skåpstommar.
  • Diskho med tillhörande skärbräda.

Pärlspont i modern tappning. Köket "Astrid" från Vedum.

Utnyttja hörnen med insats! "Magic Corner" från Vedum.
11 februari 2009 Susann Gson Engqvist, ViV nr 2/2009
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var det just ”ljust och fräscht” som var idealet. Här är resultatet av Pauline Josephsons köksrenovering.

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vi byggde ett nytt 50-talskök

Bygga och renovera kök Det slitna gamla 50-talsköket byggdes om till ett nytt 50-talskök av Marie och Adde. De gillar 50-talet, inte bara konsten och kläderna, utan även...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]