• Bild:
    Före

  • Bild:
    Efter. 50-talshuset fick ett nytt kök – med stilsäker modern 50-talskänsla.

  • Bild:
    Det ska inte vara för mycket träkänsla, då blir det för mörkt. Därav är överskåpen vita och blanka.

Vissa tycker det är fantastiskt roligt att slita ut gamla kök och ersätta dem med moderna och glänsande nya. Men inte här. Helst hade Marie och Adde velat behålla det ursprungliga köket i den nyinköpta 50-talsvillan. Det passade där, det var rätt stil och egentligen väldigt fint. Men det gick inte. Inget hade gjorts åt köket sen huset byggdes år 1950.
– Köket var helt orenoverat i 50-talsdesign, berättar Marie. Jättefint, men det gick inte att göra rent. Men det var lite som att huset bad om att få behålla sin 50-talsstil.
– Köket var alltså för smutsigt och gick helt enkelt inte att rädda. För dåliga vitvaror och för låg diskbänk, allt var av gammal standard. Planlösningen var tråkig, man stod och diskade och tittade rätt in i väggen.Köket behövde dessutom fler skåp, och skåp som var lättare att nå. De gamla skåpen var så höga att de översta hyllorna inte gick att nå utan en stege eller stol. Adde och Marie gillar teak och därför föll man för dessa luckor från Kvik. Men att ha samma överskåp trodde de skulle bli för mörkt, därför valde de vita överskåp.
– Jag tycker det blev en bra mix, säger Marie. Sen gillar vi båda grafiska mönster och då passade det svart/vita golvet
jättebra. Den är lätt att hålla ren och passar till de flesta material och färger.
Femtiotalskänslan i köket har verkligen behållits - tack vare färgval och den svart/vita plastmattan som ger rätt effekt åt köket. Små detaljer spelar också stor roll; samlingen av färgat glas i orange som pryder fönsterbrädan, den lilla lampan i matchande orange färg och de svarta bänkskivorna som förstärker det grafiska intrycket.

 

Annons

Här bor:

Marie, 49 och Adde, 48 med barnen Agnes 18 och Tom 17
sedan 3 år i ett hus byggt 1950 i Norrtälje

Projekt: Nytt kök i 50-tals stil

Tidsram: Köket revs under cirka två veckor, köket monterades under en vecka när vi var bortresta.

Svårast: Att fatta alla beslut om alla detaljer som blandare, diskho, skåphandtag, inredning i skåp och lådor med mera. Svårt att veta vad som är mest funktionellt. Vi kunde inte bestämma oss för vilka kärl vi skulle ha för sopsortering, idag använder vi olika hinkar, inte optimalt.

Lättast: Att resa bort när köket såg ut som värst och sedan kliva in i ett färdigt kök en vecka senare. Rekommenderas!

Bäst: Att designen fortfarande håller, jag blir glad av köket, det är ljust och funktionellt.

Sämst: Skafferiets placering. Det står mot väggen, alltså kan vi bara nå grejerna från ett håll och det är lite dumt.

Drömmer om: Vi drömmer om en bardisk i teak från 1960 som vi sett, men den vet vi absolut inte var vi ska ha – men snygg är den!

Tips till andra hemmafixare

1. Spara pengar genom att riva själv och köra bort resterna.

2. Anlita hantverkare som andra rekommenderat! Begär slutdatum när allt ska vara färdigt.

3. Renovera i en takt som gör att du inte drar på dig för stora kostnader, till exempel stora lån.

11 januari 2012 Elisabet Broomé
Annons
Annons
Mer om Bygga och renovera kök

Så förebygger du vattenskador

Bygga och renovera kök Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 

Ge köket ett budgetlyft!

Bygga och renovera kök Ett kök kostar många tusenlappar, men du behöver inte riva ut kakel och skåp för att ge din nuvarande matplats ett ansiktslyft. Här är knepen...

Kök i förvandling

Bygga och renovera kök Att göra om köket kräver tid, pengar - och idéer. Vi tittar in i ett nyrenoverat kök och tar del av familjens erfarenheter och tips. Det viktigaste...

Så blev köket - Sveriges fulaste kök 2011

Bygga och renovera kök Sveriges fulaste kök vanns förra året av Ulf Norrman och Åse Berg i Skänninge. Nu har de renoverat sitt kök. Se hur fint det blev!

Vitt kök x 2: Öppen spis och terrassdörr

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Vitt kök x 2: Gör köket ljusare

Bygga och renovera kök Två köksrenoveringar lika varandra men med olika stil. När Vi i Villas Camilla von Otter och Pauline Josephson skulle bygga om sina gamla mörka kök var...

Nytt kök på några dagar

Bygga och renovera kök Från ett gammalt och slitet kök förvandlade Caroline och Fredrik det till ett modernt, ljust och öppet kök med en känsla av lantliv.

Härligt familjekök

Bygga och renovera kök Bara ordet familjekök doftar lovande. Det skvallrar om stora ytor och bullbak. När utgångspunkten är en nybyggd villa och ett par med goda kunskaper i...

Englanders färgstarka medelhavskök

Bygga och renovera kök Familjen Englander var eniga om en sak: köket är husets viktigaste rum. Med detta i tankarna skapade de ett personligt kök. Läs Peter Englanders renover...