Annons

Bänkskivan – hemmets främsta arbetsplats

Bänkskivor

Arbetsytan mellan diskbänk och spis är kanske den del av köket som utsätts för allra mest slitage. Beroende på vad plånboken tillåter och hur mycket underhåll man är beredd att göra, finns idag många material att välja mellan.

Av: Pauline Josephson, 08 september 2004

Bildtext
En rostfri yta ger modernt intryck – och är praktisk. Foto: Tibrokök

Ett sätt att fräscha upp sitt kök med relativt enkla medel är att byta ut de gamla bänkskivorna. Att ta bort den gamla bänkskivan är oftast inte så svårt, förutsatt att den är fastskruvad. Är den däremot limmad kan det bli lite komplicerat, då den måste sågas loss. Fråga gärna på byggvaruhuset om råd. De vanligaste materialen är trä, sten och laminat, men även kakel och natural acrylic stone förekommer i många varianter. I den senaste tidens storköksanda har även ytor helt i rostfritt stål blivit allt mer populärt.

Hur väljer man material?

En kombination av kostnad och hur mycket underhåll man är beredd att göra blir ofta avgörande för valet av material. Materialen skiljer sig ganska mycket i pris, en laminatskiva kan gå på en tredjedel av priset för en träskiva i ek, men behöver å andra sidan bytas ut så småningom. Naturmaterial däremot åldras med värdighet, men kräver en del underhåll. Köksbänken bör harmonieras med andra material och färger i köket. Om golvet är i trä och man har tänkt sig en träskiva, bör man välja samma träslag eller nyans. För ett enhetligt och rymligt intryck kan man låta bänkskivans material fortsätta upp en bit på väggen bakom som alternativ till kakel. Självklart kan man också kombinera material för olika ändamål.

Bildtext
En blandning av mjuka och hårda material ger en levande känsla. Foto: Tibrokök

Annons

Trä – varmt och levande

Trä ger ett varmt intryck till köket och blir vackrare av att användas. Olika träslag har olika tålighet; bok, ek och ask är hårda träslag, medan furu, al och körsbär är relativt mjuka. Träskivor säljs ofta i längder med standarddjup 60 cm, men kan specialbeställas i andra mått hos köksleverantörer eller på brädgården. Avslutningslister och kanter mot ho eller häll går att variera i olika utföranden, men infällda hoar i en massiv träskiva kan på sikt ge upphov till svarta kanter, om träet aldrig får torka ut. Trä bör alltid skruvas fast då det kan röra sig efter årstidernas fuktväxlingar och behöver visst ”svängrum”.

Då trä är ett poröst material måste det underhållas, i synnerhet under det första året. Regelbunden inoljning förhindrar att smuts tränger ner och så småningom kan även skivan slipas om. Man ska undvika att lacka en träskiva då lacken kan spricka och fukt kan då tränga ner. En särskild finess är att låta fräsa in rostfria stänger i träet, för att få en värmetålig avställningsyta bredvid spisen.

Bildtext
Trä ger ett varmt intryck till köket. Foto: LG Collection

Sten – klassiker med patina

Marmor, granit och kalksten är de vanligaste stensorterna i kökssammanhang, men även andra sorter som slipat skiffer förekommer. Stenskivor köps hos köksleverantören, vissa byggvaruhus eller direkt från en stenleverantör eller ett stenhuggeri.

Sten är ett dyrt material och man får räkna med extra utlägg för kantarbeten och ursågning för diskho och spishäll. Särskilt dyrt kan det bli om dessa ska planlimmas. Är man beredd att betala mer för en extra praktisk arbetsyta kan man låta en del av stenen bli urfräst så att den sluttar eller får avrinningsräfflor ner mot hon. Materialet är i gengäld motståndskraftigt, det tål nötning, fukt, värme och är praktiskt luktavstötande, om man till exempel ska rensa fisk. Sten kan också vara mindre praktiskt med tanke på att det är ett hårt material - kombinationen sten och barn har sina risker när disken ska dukas av eller om man tappar ett glas.

Användning ger patina åt stenen över åren. Visst underhåll kräver ändå sten, i synnerhet de mer porösa sorterna marmor och kalksten. Porerna i stenen måste skyddas från att smuts och rengöringsmedel sugs upp och mot spill av sura vätskor, såsom vin. Ytskydd i form av olja, såpa eller särskild impregnering beroende på stenslag förlänger därför stenens livslängd.

Polerad granit räknas som den bästa stensorten för kök, är något dyrare än andra sorter och behöver inte impregneras. Polerad marmor däremot riskerar att bli flammig eller matt. Bäst är att be om skötselanvisningar från leverantören.

Bildtext
Rostfria stänger i träet ger en värmetålig avställningsyta. Foto: LG Collection

Laminat – oslagbart i pris och prestanda

Laminat är ett mycket prisvärt material. Det är billigt, hållbart och kräver inget underhåll. Det finns en uppsjö enfärgade och mönstrade varianter som liknar både trä och sten. Kantprofiler kan också varieras i det oändliga. En list som går i samma mönster som laminatskivan ger ett enhetligt intryck, en trälist ger intryck av massivt trä och ett avvikande mönster kan bli en spännande brytning.

En postformad list, som är rund i framkant, är något tåligare än en rak. Med hjälp av ny teknik för polypropylenlister kan man få en svängd eller vågig avslutning på bänken. Vissa tillverkare kan producera bänkskivor med något upphöjt avslut, som hindrar spill att rinna utanför kanten. Med åren kan en laminatskiva slitas ut, torka, spricka och ändra färg, men den kan ändå ha en livslängd på upp till ca 20 år innan den behöver bytas ut.

Bildtext
Bland laminatskivor finns oändligt antal färg och mönster. Foto: LG Collection

Natural acrylic stone – flexibelt i form

Detta är ett slitstarkt material som ser ut som sten, men är varmt att ta i. Det är en blandning av naturliga mineraler, akryl och pigment som gjuts samman i en form. Fördelen är att man slipper skarvar och att man kan få en väldigt flexibel form. Materialet har inga porer och klarar därför av den vardagliga smutsen, tar inte åt sig fett, smak eller lukt och den tål såväl nagellack som alkohol. Repor kan slipas bort med fint sandpapper, Scotch-Brite eller liknande. Materialet är värmetåligt, men underlägg för varma kastruller bör användas. Hi-Macs, Delian och Corian är några varumärken i detta material.

Bildtext
Blandmaterialet Hi-Mac kan gjutas i avvikande former. Foto: LG Collection

Rostfritt stål – modernt och praktiskt

Bänkar helt i rostfritt stål finns färdiga hos kökstillverkare eller går att måttbeställa från plåtslagare. Plåten bör vara fastlimmad på en träskiva för att bänken ska bli mer solid och inte ”skramla” när saker ställs ner. Fördelen med rostfritt är att det är tåligt, men man bör se upp med att placera varma kastruller direkt på plåten då den kan bli bucklig. Kanterna kan fasas mot en porslinsho eller så låter man svetsa fast en vanlig diskho. En skvättlist upp mot väggen är praktiskt och snyggt och minskar risken för att fukt tränger ner bakom.

Kakel eller mosaik – för det charmiga köket

Att helt täcka arbetsytan i kakel eller mosaik blir trevligt, men är ganska opraktiskt. Då både kakel och fog är porösa material är det svårt att hålla rent, så kanske är det att föredra att kakla in endast en del av bänkytan. Vill man prompt ha kakel på arbetsytan ska de mindre porösa materialen granitkeramik och epoxifog användas.

Några prisexempel:

Notera att prisexemplen endast är en indikation på kostnaden för de olika materialen. Beroende på typ, utförande, kanter, uttag för hoar och spisar samt leverantör kan priset variera stort.
(Per löpmeter x 60 cm bredd.)

Trä Ekskiva, oljad, standard rak kant 2 200 kr/meter
Sten Granit, mörk, polerad 30 mm tjock 2 600 kr/meter
Marmor Carrara, vit polerad 2 000 kr/meter
Laminat Enklaste varianten 600 kr/meter upp till 1 250 kr/meter
Natural acrylic stone - Vit Hi-Macs 4 100 kr/meter
Rostfritt stål, uttag för ho och spis 3 000 kr/meter

Intervju med och prisexempel från Jonas Svensson, LG Collection, Jan Hillgren J.G Rostfria samt Stenmagasinet.

Lästips:

Kök, inspiration, planering, bygga om, av Charlotta Bergqvist, Natur och Kultur/LTs förlag
Köket – planera för trivsel och funktion, av Gunilla Lauthers, ICA bokförlag
Kök i Sverige, av Uuve Snidare, Prisma

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

08 september 2004 Pauline Josephson
Annons
Annons
Mer om Bänkskivor

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Bänkskivor Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Så monterar du disklådan

Bänkskivor Dags att renovera bänkskivan? Så här monterar du disklådan.

Byt bänkskiva

Bänkskivor Ett snabbt sätt att ge köket ett lyft är att byta ut bänkskivan. Här visar vi steg för steg hur du går tillväga.

Färggrann köksbänk med kakel - lägg på kaklet

Bänkskivor Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Färggrann köksbänk med kakel - montera disklådorna

Bänkskivor När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister...

Stenkoll på sten

Bänkskivor Sten är ett populärt material i våra kök. Och enligt indikationerna från modelandet Italien går trenden mot ännu mer, och dyrare, sten.

Nytt kök med små medel

Bänkskivor Tröttnat på köket - vad gör man då? En ny bänkskiva och nya kakelplattor kan göra underverk. Vår snickare Ohlis visar hur du gör.

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivor Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskiva...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]